?>

Numaralı yumurtalar geliyor!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanarak 24 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'ne göre yumurtalar 4 kategoriye ayrılarak satılacak.

Tarım - 8 yıl önce

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanarak 24 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'ne göre yumurtalar 4 kategoriye ayrılarak satılacak.

NUMARALANDIRMA GELİYOR

Tebliğe göre, yumurtaların 4 kategoriye ayrılarak satılacağını belirten Gözet, "Sıfır numara 'organik yumurtayı', 1 numara 'gri renk gezen tavuk işletmesini', 2 numara 'kapalı ortamda serbest gezen tavuğu', 3 numara 'kümeste kafesli sistemli üretim yapan işletmeyi' temsil edecek. Bu numaralar yumurtanın üzerine mühürlenecek. Dolayısıyla artık yumurta kümesten dışarı çıkmadan o yumurtanın cinsi belli olacak. Organik mi, gezen tavuk yumurtası mı, kümeste kafesli sistemde üretilen yumurta mı, satışa sunulmadan belirlenmiş hale gelecek." ifadesini kullandı.

Yumurtalarda ülke ve şehir kodunun da olacağını anımsatan Gözet, söz konusu düzenlemeyle yumurta gramaj değerlerinde de denetimlerin artacağını vurguladı.

Gözet, şöyle devam etti:

"Çatlak, kırık, döllenmiş yumurtalar artık 'ticari yumurta' olarak satılamayacak. Bu yumurtalar önce Bakanlıktan ruhsat almış sıvı yumurta işleme tesislerine gidecek, orada sağlıklı ve kullanılabilir likit yumurta haline dönüştürülerek, hijyenik hale gelecek, daha sonra da pastane, lokanta ve fırınlara satılabilecek."FİYAT DENGESİ

Tüketicilerin artık kandırılamayacağına dikkati çeken Gözet, yumurtada fiyat dengesinin sağlanacağını aktardı.

Gözet, tebliğin hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumaya yönelik olduğunu belirterek, "Gezen tavuk yumurtasının üretim standartları tüm Türkiye'de tek tip uygulanacağından fiyatları da aşağı yukarı aynı olacak. Standart kafesli kümes sisteminde üretilen yumurtanın fiyatı Kars'ta nasılsa Ankara'da da değişmeyecek. Organik yumurta üretim sistemi Van'da da Antalya da aynı uygulanacak." değerlendirmesinde bulundu.

HİLELİ YUMURTAYA SON

Bu sayede vatandaşın korunacağına işaret eden Gözet, şunları kaydetti:

"Bakanlık yeterli denetimi yaparak kontrol mekanizmasını sıkı tutarsa piyasada hileli yumurta göremeyeceksiniz. Artık kümeste kafesli sistemde üretilen yumurtayı vatandaşa organik diye satamayacaklar. Gerçekten organik yumurta üreticisi emeğinin karşılığını alacak. 10 bin organik yumurta üretip, diğer ürettiği 90 bin yumurtayı da organik yumurta fiyatına satan üreticinin foyası ortaya çıkacak. Vatandaş hangi cins yumurta yediğini bilecek. Yetiştirme metodu denetimi de yapılarak artık vatandaş sağlıklı, hijyenik bir yumurta yiyecek. Tebliğin çıkarılması kadar takibinin ve denetiminin de iyi yapılması gerekiyor."

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Konya da tebliğde yapılan değişikliğin üretici açısından adaletli olduğunu belirterek, "Yumurta tebliğinde daha önceki hükümler sadece kafes sisteminde üretim yapan üreticiler için geçerliydi. Ülkemizde organik yumurta, gezen tavuk yumurtası ve serbest tavuk yumurtası gibi birçok sınıf var. Bunlar konusunda da gerekli değişikliğin yapıldığı bir tebliğ oldu." dedi.

Konya, yumurta üreticilerinin artık işletme numarasının yanında yumurtlama kodunu da belirtmek zorunda olduklarını bildirdi. Konya, "Tüketici artık pazardan ya da marketten satın aldığı yumurtanın nasıl üretildiğini bilecek. Aynı zamanda kayıt dışı yumurta üretimi yapan firmalar da denetlenmiş olacak. Bu denetimlerin artırılarak yapılması önemli, yoksa kayıt dışı satışlar devam ettiği sürece bunun önüne geçmek zor." ifadesini kullandı.

Tüketicinin de bu konuda hassas davranmasını isteyen Konya, vatandaşların özellikle "köy yumurtası" diye satılan ürünlerin hangi işletmede, nasıl üretildiğini sorgulaması gerektiğini kaydetti.Haberturk.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ve Ebru Gündeş boşanıyor!

2017-12-05 07:42 - Magazin

Çalışmaları dünya müzelerine kabul edildi

2017-12-02 08:31 - Kültür & Sanat

Ülkü Ocakları Gaziantep teşkilatı Ankara'da

2017-11-29 13:59 - Siyaset

Sorunların çözümünde sürü zekâsı modellenebilir!

2017-12-02 09:37 - Teknoloji

Tayyar, hizmetleri yerinde inceledi

2017-12-04 11:44 - Yerel

Öğrenciler domates fidesi dikti

2017-11-28 11:25 - Tarım

Akkent Kongre Merkezi'nde sona gelindi

2017-11-29 14:07 - Yerel

HKÜ’de Dünya Engelliler Günü etkinliği

2017-12-04 17:35 - Eğitim

Ünlü isimler 'En Güzel Gülümseme' kampanyasında

2017-11-30 10:43 - Magazin

Sanko'da Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği Kursu

2017-12-03 12:25 - Sağlık

İlgili Haberler

Güneydoğu'nun tarımsal ticaret üssü olacak...

00:00 - Tarım

74 ton Antep fıstığı GTB'de ihale ile satıldı

00:00 - Tarım

Akıncı: Antep fıstığı bu toprakların yeşil altınıdır

00:00 - Tarım

GTB Başkanı Mehmet Akıncı: Bakliyat üretimin temelidir

00:00 - Tarım

Yıldırım: Tarım, bağımsızlığın, güvenliğin ve geleceğin teminatıdır

00:00 - Tarım

Günün Manşetleri

Okullara 24 saat "polis devriyesi" geliyor...

18:25 - Eğitim

Ümit Özdağ: PKK’nın onurunu kurtaracağız diye Büyük Türk milletinin gururunu kırıyorsunuz!

14:48 - Siyaset

CHP'li Meriç, Narlı-Gaziantep yolunu Meclis gündemine taşıdı

14:42 - Siyaset

Gaziantep’ten, Saraçhane’ye adalet isyanı...

14:39 - Siyaset

Ümit Özdağ Gaziantep'te iftar programına katıldı

07:02 - Gündem