?>

Atıksız Mutfaklar Ideathonu’nda kazananlar belli oldu

Hasan Kalyoncu Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinliğin birinci gününde gıda israfına karşı yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla öğrenciler, akademisyenler ve sektör temsilcileri bir araya geldi;

Yerel - 7 ay önce

Avrupa İşletmeler Ağı Projesi (EEN) kapsamında; Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), Gaziantep Gastronomi Akademisi (GAGA), Gıda Kurtarma Derneği ve Fazla A.Ş. iş birliğiyle düzenlenen ve 2 gün süren “Gıda ve Gastronomi Sektöründe Atıksız Mutfaklar İçin Yenilikçi Uygulamalar Ideathonu”nda kazananlar belli oldu.

Hasan Kalyoncu Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinliğin birinci gününde gıda israfına karşı yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla öğrenciler, akademisyenler ve sektör temsilcileri bir araya geldi; HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ve Gıda Kurtarma Derneği Başkanı ve Fazla Genel Müdür Yardımcısı Berat İnci de açılış konuşmalarıyla katılımcılara hitap etti.

Etkinlikte gerçekleştirilen “Atıksız Mutfaklar İçin Yenilikçi Uygulamalar” başlıklı panelin moderatörlüğünü HKÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Furkan Baltacı üstlenirken; GTO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Uğur Acıoğlu, HKÜ Dr. Öğr. Üyesi Fulya Harp Çelik, Toros Üniversitesi MYO İkram Hizmetleri ve Aşçılık Programı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Kamuran Öztop ve Gıda Kurtarma Derneği Genel Sekreteri Devrim Barçak Potok konuşmacı olarak yer aldı.

Ideathon’un Gaziantep Gastronomi Akademisinde (GAGA) düzenlenen final gününde ise grup çalışmaları ve sunumların ardından kazanan projeler jüri oylamasıyla belirlendi.

Jüri oylaması sonucunda “Kabuktan Tabağa” projesi birincilik, “Miso” projesi ikincilik ve “Eco-Mix” projesi üçüncülük ödülü kazandı.

Kazanan gruplara profesyonel şef bıçağı seti, Güneşin ve Ateşin Tadı adlı yemek kitabı, GTO Akademi ve Gaziantep Gastronomi Akademisinde ücretsiz atölye çalışmaları hediye edildi.

ÖDÜL ALAN EKİPLER VE PROJELERİ:

Kabuktan Tabağa Projesi

Proje Ekibi: Kağan Tümay, Ege Soyupek, Oğuzhan Öztürk

Mutfak atıklarını değerlendiren ve bu atıklardan aromalı tuzlar, baharatlar ve ekmek üreten proje. Bu projenin temel amacı, restoran ve ev mutfaklarında sıklıkla oluşan organik gıda atıklarını (örneğin sebze kabukları, bayat ekmek, artık otlar) değerlendirerek katma değerli ve tüketilebilir yeni ürünlere dönüştürmektir. Böylece hem israfın önüne geçilmekte hem de gıda atıklarının çevreye olan olumsuz etkisi azaltılmaktadır.

Miso Projesi

Proje Ekibi: Başar Burak, Fazlı Kerim Şahin, Gökay Kanbağlı, Ahmet Akpınar

Mutfak atıklarının miktarını ve kaynağını hesaplayan, ürünlerin son kullanma tarihlerini takip eden ve malzeme kullanımının verimliliğini analiz eden dijital uygulama projesi.

Eco-Mix Projesi

Proje Ekibi: Jülide Yılmaz, Hatice Anisa Bozdağ, Fatma Özbulut, Bilge Ceren Eyibardakçı

Glikoz içeren ürünleri toz karışıma dönüştürerek glikoz intoleransı veya gıda alerjisi olan bireyler için uygun hale getiren projedir. Ürün özellikle fırıncılık gibi alanlarda çok yönlü kullanıma sahiptir.

Haftanın Öne Çıkanları

Son Dakika... Özgür Özel'in kızını tehdit eden kişi yakalandı

2025-05-05 21:08 - Gündem

CHP'li Ali Mahir Başarır açıkladı: Saldırganın kızı CHP Genel Merkezi'ni aradı

2025-05-05 21:38 - Gündem

Özcan: Muğlalı köylünün Ata toprağına dokunmayın

2025-05-09 00:44 - Tarım

CHP 'Zirai don felaketi raporu' hazırladı: 'Çiftçi yalnız bırakıldı'

2025-05-11 11:38 - Tarım

Hepsi geri gönderildi: 2 bin tondan fazla patates virüslü çıktı!

2025-05-07 00:09 - Tarım

TMO buğday ve arpa alım tarihi ne zaman? TMO buğday ve arpa alımı başvuruları

2025-05-11 00:00 - Tarım

GTB'de yılın ilk buğdayı 13 lira 50 kuruştan alıcı buldu

2025-05-08 00:00 - Tarım

AKP'li olduğunu söyleyen emeklinin sözleri gündem oldu!

2025-05-06 10:02 - Gündem

Türkiye için pestisit alarmı... 24 yerli ürün için 8 ayrı ülkeden sınır reddi!

2025-05-07 00:00 - Tarım

Adana'da ilk hasat başladı: Hedef, 330 bin ton

2025-05-06 00:39 - Tarım

İlgili Haberler

12. PENTEX Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı açıldı

00:00 - Yerel

Şahinbey’den 8’inci “Umre Ödüllü Kitap Okuma Yarışması”

00:00 - Yerel

Tiryaki Agro'nun iki şirketine 'İhracatın Yıldızları' ödülü

00:00 - Yerel

GTB'de yılın son meclis toplantısı yapıldı

00:00 - Yerel

Kadooğlu Yağ, “İhracatın Yıldızları 2025”te 7. sırada yer aldı

00:00 - Yerel

Günün Manşetleri

Habertürk'ün eski Genel Yayın Yönetmeni Veyis Ateş ifadeye çağrıldı

17:49 - Gündem

Cem Garipoğlu'nun kuzeni Kasım Garipoğlu ve Burak Ateş'e yakalama kararı

09:00 - Asayiş

Ünlülere uyuşturucu operasyonu: Aleyna Tilki, Danla Bilic ve İrem Sak gözaltında

09:00 - Asayiş

'6 yaşındaki kız çocuğu evlenebilir' diyen Nureddin Yıldız okullarda ders verecek!

00:38 - Gündem

Spiker Ela Rümeysa Cebeci tutuklandı!

21:05 - Gündem