?>

Mimar Sinan’ın hayatı belgesel oldu

‘Mimar Başı’ olan Mimar Sinan’ın hayatı ‘Mimarların Piri Sinan’ adıyla belgesel oldu.

Kültür & Sanat - 8 yıl önce

Osmanlı İmparatorluğu’nun muhteşem dönemine eserleriyle damga vuran, Kanuni Sultan Süleyman, II.Selim ve III. Murad dönemlerinde ‘Mimar Başı’ olan Mimar Sinan’ın hayatı ‘Mimarların Piri Sinan’ adıyla belgesel oldu. MG Yapım ve PRD ortak yapımı olan belgeselin yönetmenliğini Mesut Gengeç, Genel Koordinatörlüğünü Bülent Günal, Proje Sorumluluğunu ise Yılmaz Aydın üstlendi. Dökü-drama yöntemiyle çekilen 60 dakikalık belgeselde Mimar Sinan’ın çocukluğu, gençliği ve yaşlılık dönemi üç farklı oyuncu tarafından canlandırıldı. Çekimleri Ağırnas, İstanbul ve Edirne’de gerçekleşen belgeselde Mimar Sinan’ın hayatının bilinmeyen yönleri ve eserleri anlatılıyor. Belgeselin omurgasını ise Mimar Sinan’ın biyografisi olarak kabul edilen ve nakkaş-şair Mustafa Sai Çelebi tarafından kaleme alınan Tezkiretü’l Bünyan adlı eser oluşturdu. Belgesel Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği GENÇDES programı tarafından destekleniyor.

Osmanlı coğrafyasına taştan imzasını atan Mimar Sinan’ın hayatının ve eserlerinin anlatıldığı belgesel uluslararası festivallerde de gösterilecek. ‘’Sadece Türk değil dünya mimarlık tarihine adını altın harflerle yazdıran bir dâhinin hayatını anlatmaya çalıştık’’ diyen yönetmen Mesut Gengeç, ‘’Yaklaşık bir yıllık bir çalışmanın ürünü olan Mimarların Piri Sinan belgeselinde pek çok soruya da cevap arıyoruz. Mimar Sinan’ın etnik kökeni neydi, eserlerinde Erciyes’in nasıl bir etkisi vardı, Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunan 4911 numaralı el yazması Tezkiterü’l Bünyan’ın sayfa kenarlarına not düşen Mimar Sinan mıydı, Ayasofya’yı geçmek için neler yaptı, kendinden sonra gelecek nesillerden tek isteği neydi?.. Bu sorulara ve dahasına belgeselimizde yanıt bulmaya çalıştık’’ dedi.

SAHNELERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Dökü-drama yöntemiyle çekilen ve 60 dakika süren belgeselde dönemin ruhuna uygun dekor ve kostümler kullanıldı. Belgeselde büyük dâhinin hayatını ve eserlerini Mimar Sinan Vakıf Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suphi Saatçi, Sanat Tarihçisi Selçuk Mülayim, mimar Sinan Genim, Mimarlık Tarihçisi Prof. Dr. Afife Batur ve Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demet Binan anlattı. Mimar Sinan’ın çocukluk dönemini Mehmet Öztürkan, gençlik dönemini ise oyuncu Erkan Çelik canlandırdı. Ünlü oyuncu Kamil Coşkun Çetinalp ise belgeselde hem Mimar Sinan’ın yaşlılığını oynadı hem de Mimarların Piri’nin iç sesine hayat verdi. Mimarların Piri Sinan belgeselinin müziklerinde ise Yıldıray Gürgen imzası bulunuyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Kilis ve Afrin’den kara haber: İki şehit

2018-02-03 16:52 - Gündem

Türkiye 'Çocuk Gelin'de Avrupa birincisi

2018-02-01 10:19 - Dünya

İşte Gaziantep'in yeni nüfusu

2018-02-01 10:41 - Yaşam

Sigaraya başlama yaşı 11'e düştü!

2018-02-07 08:39 - Yaşam

Mutlu Kafe açıldı...

2018-02-04 17:22 - Yerel

Şehitkamil, Su topu Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı

2018-02-02 17:48 - Spor

Bez Bebek Atölyesi'nden 900 çocuk faydalandı

2018-02-07 08:21 - Yerel

Laiklik ilkesinin 81. yıldönümü

2018-02-05 09:00 - Gündem

Çimento sektörü yüzde 13,80 zamda anlaştı

2018-02-02 10:10 - Ekonomi

Rektör Gür ve eşine FETÖ soruşturması

2018-02-03 21:09 - Gündem

İlgili Haberler

Medeniyet Söyleşileri’nin konuğu Gri Koç oldu

00:00 - Kültür & Sanat

Şehitkamil'de Çocuk Tiyatrosu Günleri perdelerini açtı

00:00 - Kültür & Sanat

Şehitkamil'de Çocuk Tiyatrosu Günleri başlıyor

00:00 - Kültür & Sanat

Ressam Mehmet Ali Doğan Sanko Sanat Galerisi’nde sergi açacak

00:00 - Kültür & Sanat

Gazi Kültür'den yeni çocuk romanı

00:00 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

Bahçeli'nin Başdanışmanı Ali Yerlikaya'yı hedef aldı

18:36 - Siyaset

Hüseyin Baş: İstikbal biziz, biz geleceğiz...

18:33 - Siyaset

Zeydan Karalar için tahliye başvurusu

18:29 - Gündem

Gözaltındaki Ahmet Çakar hastaneye kaldırıldı!

15:25 - Gündem

Fatih Altaylı'dan iş dünyasına 'sessizlik' tepkisi...

10:37 - Gündem