Merkez Bankası faizi 18'e indirdi, dolar yükselişe geçti...

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Banka, politika faizini yüzde 19'dan yüzde 18'e indirdi. Kararın ardından dolar/TL yükselişe geçti.

Ekonomi - 3 yıl önce

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Banka, politika faizini yüzde 19'dan yüzde 18'e indirdi. Kararın ardından dolar/TL yükselişe geçti.

Merkez Bankası (TCMB), herkesin merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Bugün yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında bankadan yapılan açıklamada, politika faizinin yüzde 19’dan yüzde 18’e indirildiğini açıkladı. Ekonomistler ve finans kuruluşlarının çoğunluğu faizin sabit tutulmasını bekliyordu ancak indirim bekleyenler de vardı.

KUR FIRLADI, BORSA DÜŞTÜ

Dolar/TL kuru, kararın ardından 8,65’ten 8,80’e sıçradı. Euro/TL’de 10,33 görüldü.

Karar öncesi 1414 puanda olan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, sert düşüşle 1395 puana kadar geriledikten sonra bir miktar yükseldi.

Yapılan açıklamada, çekirdek enflasyona vurgu yapılarak “Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir” denildi.

BAŞKAN İŞARETİNİ VERMİŞTİ

Ağustosta enflasyonun yüzde 19,25’e yükselerek politika faizini aşması sonrasında TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, daha önce verdiği “Beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz” sözünden çark etmiş ve odaklarına manşet enflasyon yerine daha düşük olan çekirdek enflasyonu alacaklarını söylemişti.

Bankada bugün yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19'dan yüzde 18'e indirilmesine karar vermiştir. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanması küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklemektedir. Bununla birlikte, aşılama oranlarındaki artışa rağmen salgında yeni varyantlar küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Küresel talepteki hızlı toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerine olumsuz yansımaları görülmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları enflasyondaki yükselişin talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte büyük ölçüde geçici nitelikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, gelişmiş ülke merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

Öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde görülen iyileşme eğilimi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.

Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Haftanın Öne Çıkanları

Deniz Kurtoğlu tekrar Covid-19'a yakalandı...

2021-09-22 10:20 - Yerel

O IŞİD'linin Gaziantep'teki yaşamı ortaya çıktı!

2021-09-18 10:29 - Gündem

Cübbeli: Çocuklarınızı imam hatiplere göndermeyin!

2021-09-23 09:10 - Gündem

Cem Yılmaz: Hırsız gariban olmaz!

2021-09-19 08:55 - Gündem

AKP'li vekilden 'ibadetli' seçim fetvası!..

2021-09-23 11:43 - Siyaset

Haluk Bilginer: Dik duranlara selam olsun...

2021-09-20 07:59 - Gündem

Ümitcan Uygun'dan Müge Anlı'ya ölüm tehdidi...

2021-09-23 10:56 - Gündem

Emine Erdoğan da kitap çıkarttı...

2021-09-19 18:31 - Gündem

TEKNOFEST 2021'de çevreci projeler yarışıyor...

2021-09-23 08:50 - Yerel

Bülent Arınç: Dindarların gazabından korkmak lazım!

2021-09-20 20:23 - Gündem

İlgili Haberler

Açlık sınırı 17 bin 756 lira, yoksulluk sınırı 61 bin 418 lira

11:04 - Ekonomi

Mehmet Şimşek: Dolar kuru 20'li rakamlara düşebilirdi!

11:01 - Ekonomi

Mahfi Eğilmez: Erdoğan tasarruf etmeden kamu tasarruf edemez

10:10 - Ekonomi

Irak'la ilişkilerde yeni dönem

21:33 - Ekonomi

Otoyol ve köprü ücretlerine zam geldi!

23:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Süheyl Batum'dan Ali Koç'a suç duyurusu

21:29 - Gündem

Dursun Özbek: Ali Koç yaptıklarının hesabını soracağım!

20:05 - Spor

Açlık sınırı 17 bin 756 lira, yoksulluk sınırı 61 bin 418 lira

11:04 - Ekonomi

Mahfi Eğilmez: Erdoğan tasarruf etmeden kamu tasarruf edemez

10:10 - Ekonomi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 42 ülkeyi gezdi

09:45 - Gündem