?>

Küresel ekonomi tehlikede: Jeopolitik çatışmalar 14,5 trilyon dolar kayıpla sonuçlanabilir

Küresel ekonomi olası jeopolitik çatışmalar nedeniyle önümüzdeki beş yılda 14,5 trilyon dolarlık kayıpla karşılaşabilir. Lloyd's of London, artan gerilimlerin ticaret yolları üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Ekonomi - 2 yıl önce

Londra merkezli sigorta ve reasürans şirketi Lloyd's of London küresel ekonominin olası jeopolitik çatışmalar nedeniyle önümüzdeki beş yıl içinde 14,5 trilyon dolarlık bir kayıpla karşılaşabileceğini bildirdi.

Bu tahmin çeşitli sektörlerdeki potansiyel ekonomik verilerin yanı sıra artan jeopolitik gerilimlerin yarattığı önemli riskleri vurguluyor.

Lloyd's'tan yapılan açıklamada "Dünya ithalat ve ihracatının yüzde 80'inden fazlası, yani yaklaşık 11 milyar ton mal deniz yoluyla taşınıyor. Bu nedenle jeopolitik bir çatışmanın büyük ticaret yollarını kapatması sürdürülebilir bir ekonomi için gerekli kaynaklara yönelik en büyük tehditlerden biridir" ifadesine yer verildi.

SON DÖNEMDEKİ RİSKLER

2021 yılında bir geminin kanalda kontrolünü kaybetmesi, Süveyş Kanalı'ndaki deniz trafiğini tamamen durdurmuştu. Bu durum dünya ticaretinin günlük 10-15 milyar dolar zarar etmesine yol açmıştı.

2022 yılında Ukrayna-Rusya savaşı sonucu artan enerji ve gıda emtia fiyatları, dünya genelinde pandemi sonrası enflasyonist bir dönemi tetiklerken, büyük merkez bankalarının faiz artırımları küresel maliyetleri de yükseltmişti.

ORTADOĞU’DAKİ ETKİLER

Ekim 2023’te İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları sonrasında Yemen'deki Husiler, Kızıldeniz'de "İsrail'le bağlantılı" olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere saldırmaya başladı. Bu saldırılar, denizcilik şirketlerinin seferlerini askıya alma veya rotalarını değiştirme kararı almasına neden oldu. Halen devam eden bu saldırılar, küresel ticareti olumsuz etkiliyor.

Bu gelişmeler, maliyetleri artırarak enflasyon risklerini artırırken, navlun fiyatlarını da yükseltti. Süveyş Kanalı'nın 2022 yılında elde ettiği 9,4 milyar dolarlık gelir, 2023-24 mali yılında 7,2 milyar dolara geriledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep Üniversitesi KYK Erkek Yurdunda intihar!

2024-10-06 11:35 - Asayiş

İtalya'dan sürpriz Victor Osimhen açıklaması: 'Neler olacağını ocak ayında göreceğiz'

2024-10-08 07:08 - Spor

Katil Semih Çelik'in annesi ilk kez konuştu

2024-10-08 09:38 - Gündem

Babası, Semih Çelik'i ve olay günü yaşananları anlattı: Ayşenur burada, sakın eve gelme

2024-10-07 10:09 - Gündem

Üniversitesinden 'Ayşenur Halil' paylaşımı

2024-10-05 23:38 - Gündem

MasterChef'te 6 Ekim'de kim elendi? MasterChef Türkiye'de kim elendi?

2024-10-06 23:38 - Magazin

İntihar eden öğrencinin son görüntüleri ortaya çıktı!

2024-10-06 12:03 - Gündem

Sıla bebeğe acı veda... Gözyaşları sel oldu: Tabut küçük, acı büyük

2024-10-08 14:38 - Gündem

TBMM açılışında CHP lideri Özel, Erdoğan’ı ayakta karşıladı, Bahçeli DEM Parti ile el sıkıştı

2024-10-02 06:09 - Siyaset

YARIN günlerden Cumhuriyet Kitap! 10 Ekim 2024 / Sayı 1808!

2024-10-09 00:08 - Gündem

İlgili Haberler

GSO Başkanı Ünverdi, Kent Ekonomileri Zirvesi'nde konuştu

00:00 - Ekonomi

Yıldırım: Ya değişimi izlersiniz ya da değişimin bir parçası olursunuz

00:24 - Ekonomi

TOBB Nefes Kredisi yeniden başladı

00:00 - Ekonomi

Gaziantep ihracatı 4,1 milyar dolara ulaştı

00:00 - Ekonomi

Güneydoğu Anadolu'dan 902,7 milyon dolarlık ihracat

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bizim çoçuklar Dünya Kupası'na mağlubiyetle başladı!

11:00 - Spor

Muharrem İnce'den çağrı: Genel Başkanı üyeler seçsin

08:33 - Siyaset

Kılıçdaroğlu, üç büyükşehir il başkanını görevden alacak!

08:22 - Siyaset

Hüseyin Baş: Vatandaş, siyasetçilerden dertlerine derman olacak çözümler bekliyor

08:08 - Siyaset

Ümit Özdağ: 100 seçmenimizden 27'si kadın, bu büyük bir eksiksik!

07:56 - Siyaset