?>

Kanserden korunmak için bu önerileri dikkate alın

Kanser, ülkemizde ve dünyada ölümlerin en yaygın nedenlerinden biri olarak gösteriliyor

Sağlık - 9 yıl önce

Kanser, ülkemizde ve dünyada ölümlerin en yaygın nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Kimyasal maddelere maruz kalmak, sigara ve alkol tüketmek, stres ve sağlıksız beslenmek, kanser vakalarının artmasına neden oluyor. Bu dış etkenlerden uzak durularak kanser riski azaltılabilir mi? Uzmanlar yaşam tarzı değişikliğinin kanser riskini azalttığını söylüyor. Özellikle beslenme alışkanlıkları değiştirilerek, sigara ve alkol gibi alışkanlıklardan uzaklaşılarak ve hareketli bir yaşam ile kansere yakalanma oranı düşürülebiliyor. “4 Şubat Dünya Kanser Günü” öncesinde Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, 20 maddede kansere karşı nasıl korunulması gerektiğini anlattı.

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN 20 ÖNLEM

 

1. Kişi ideal kilosunu korumaya çalışmalıdır.

2. Tek yönlü beslenmeden kaçınılmalıdır. Et, süt, tahıl, meyve- sebze ve yağ olmak üzere tüm besin gruplarından gün içinde uygun miktarlarda tüketilmelidir.

3. Günde 5 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze yemeye dikkat edilmelidir.

4. Kanserden korunmada posa alımının çok önemlidir. Bu sebeple beyaz ekmek yerine çavdar, kepek veya tam buğday ekmeğini tercih edilmelidir. Kabuklarıyla yenebilen meyveler soyulmadan tüketilmelidir.

5. İdeal kilonun korunması amacıyla, fazla şeker tüketiminden kaçınılmalıdır.

6. Pişirme yöntemi olarak fırında veya haşlamayı tercih edilmelidir. Kızartmalardan uzak durulmalı, yemekleri fazla kavurmadan pişirilmelidir.

7. Sigara içmemek ve içilen ortamlarda bulunmamak önemlidir.

8. Hareketsizlikten kaçınılmalı, günlük fiziksel aktiviteleri artırmaya özen gösterilmelidir.Haftada en az 2 gün spor yapılması sağlıklı bir yaşam için önemli koşullardandır.

9. Günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

10. Çay ve kahve tüketimi azaltılmalıdır. Kahve içerken süt tozu yerine yarım yağlı süt kullanılabilir. Asitli içecekler, hazır meyve suları gibi şeker içeriği yüksek içecekler yerine, az şekerli komposto, hoşaf, taze sıkılmış meyve suları içilebilir.

11. Aşırı alkol alımından uzak durulmalıdır.

12. İçerdiği Omega- 3 yağ asidinin olumlu etkilerinden faydalanmak için haftada 2 veya 3 kez balık tüketimi önemlidir.

13. Brokoli, karnabahar, lahana gibi antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketim sıklığı artırılmalıdır.

14. Her türlü besinin iyi yıkanıp temiz hazırlanmasına özen gösterilmeli ve temiz su kullanılmalıdır.

15. Kızartma yağları tekrar tekrar kullanılmamalıdır.

16. Doğrudan ateşte pişirilen yiyecekler haftada en fazla bir gün tüketilmelidir.

17. Günlük tuz tüketimi 5 gramın altında olmalıdır. Salamura, turşu gibi tuz oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

18. Salam, sosis ve tütsülenmiş yiyecek gruplarından mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

19. Gün içinde 2 bardak süt veya yoğurt tüketimi önemlidir.

20. Özellikle yaz mevsiminde direkt güneş ışığından kaçınılmalıdır.

Haftanın Öne Çıkanları

Avukat Deniz Kurtoğlu serbest bırakıldı

2018-01-24 19:53 - Gündem

Gaziantep'in 19. Yüzyılı kitap oldu

2018-01-23 14:30 - Kültür & Sanat

Gaziantep'te 14 yaşındaki Aslı'dan haber alınamıyor

2018-01-23 21:02 - Asayiş

Doç. Dr. Mustafa Çetin, SANKO'da

2018-01-27 23:12 - Sağlık

Şehidin vasiyeti yürekleri burktu...

2018-01-23 11:31 - Gündem

Türkiye'de en çok Iraklılar konut satın aldı

2018-01-24 10:14 - Ekonomi

GAÜN’de şoförlere protokol kuralları eğitimi

2018-01-23 10:12 - Eğitim

Altunkaya: Hedefe odaklandık

2018-01-25 11:11 - Dünya

Gaziantep'te 'Tefeci' Operasyonu: 5 tutuklama

2018-01-27 12:42 - Asayiş

HKÜ girişimcilik merkezi kuracak

2018-01-25 10:57 - Eğitim

İlgili Haberler

FİZİK TEDAVİ ve REHABİLİTASYON UZMANI DR. MELİHA HAFIZ HATEM’DE

00:44 - Sağlık

Dr. Gülşan: Okullar açıldı, çocuklarda karın ağrısı şikâyetlerine dikkat

00:00 - Sağlık

Sonbahar Depresyonu gerçek mi?

09:04 - Sağlık

Geçmeyen öksürüğe dikkat!

00:00 - Sağlık

Okulun ilk yıllarında enfeksiyonlar daha sık görülebilir

10:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

YENİ Parti'den AKP'li eski bakan hakkında 'hisse' iddiası

15:22 - Gündem

Bizim Çocuklar, Fransa'ya tek golle mağlup oldu!

09:39 - Spor

Ümit Özdağ: İktidardan bir daha çıkmamak üzere düşecekler!

14:41 - Siyaset

İMO Başkanı Bulut: Gaziantep'i depreme dirençli hale getirmek için neyi bekliyoruz?

11:44 - Gündem

Doğu ve Güneydoğu illerinde hissedilen deprem oldu!

10:54 - Gündem