?>

İnsan haklarına tanıklık

İBB önde gelen fotoğraf ajansı Magnum işbirliğiyle Bulgur Palas’ta sergi açtı.

Kültür & Sanat - 2 yıl önce

İstanbul’un yeni incilerinden, yedi tepeli şehrin yedinci tepesi olan Kocamustafapaşa’da bulunan Bulgur Palas, dünyanın en önemli fotoğraf ajanslarından Magnum’un sergisine ev sahipliği yapıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) işbirliğiyle Bulgur Palas’taki ikinci sergi olan “Magnum İstanbul’da: İnsan Hakları-Olanlar Olmayanlar”, geçen ay 10 Aralık’ta, yani Dünya İnsan Hakları Günü’nde açılmıştı. İBB Miras’ın çabalarıyla İstanbul’a kazandırılan tarihi güzellikteki bina, 10 Haziran’a kadar fotoğrafseverleri ağırlayacak.

Hafta içinde İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel’in de katılımıyla bir basın gezisi düzenlendi.

İçerisinde kütüphane ve kafesi de bulunan, büyüleyici bir İstanbul manzarasına sahip Bulgur Palas’ta gençler ücretsiz bir biçimde ders çalışırken basın mensupları da sergiyi gezdi.

Magnum, 2. Dünya Savaşı’nın yarattığı yıkım sonrası, savaş fotoğrafçıları Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger ve David “Chim” Seymour tarafından 1947 yılında insan ve fotoğrafçı olarak kendi bağımsız doğalarını yansıtma amacıyla kuruldu.

TARİHE GEÇMİŞ KARELER

Sergi ajansın kuruluşundan bir sene sonra ilan edilen Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 30 maddesini odağına alan toplam 90 fotoğraftan oluşuyor. Serginin küratörlüğünü ise Magnum’un ilk Türk fotoğraf sanatçısı üyesi Emin Özmen üstleniyor. Eşitlik, özgürlük, yaşama, seyahat etme başta olmak üzere tüm maddelerin önemini anlatan fotoğrafların yer aldığı sergide, dünyanın önde gelen 45 fotoğrafçısının tarihe kazınmış kareleri yer alıyor. Büyük bir kısmı trajik, dramatik anları gözler önüne seren fotoğrafların büyük baskılı halleri, insan haklarında hem bu zamana kadar gelinen yolu hem de hala devam eden insan hakları mücadelelerini anımsatıyor.

Sergi, “21. yüzyılda insan hakları” konusunu tartışmaya açıyor. Gezerken fotoğrafların yanlarındaki notlara ve fotoğrafçıların isimlerine dikkat etmekte yarar var!

Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor'da ayrılık: Enis Bardhi

2025-01-15 00:00 - Spor

Bir oyuncu daha ‘Ayşe Barım’ sessizliğini bozdu

2025-01-13 00:39 - Magazin

Menzil'de mülk kavgası,taşlı sopalı birbirlerine girdiler!

2025-01-14 17:08 - Gündem

Yüksek hızlı tren biletleri Ankara-İstanbul güzergahı ne kadar oldu?

2025-01-13 08:08 - Ekonomi

Öğrenci ve tam 2025 abonman fiyatları...

2025-01-15 00:00 - Gündem

Nazım Hikmet 123 yaşında

2025-01-15 14:08 - Kültür & Sanat

Setlerden uzak kalmıştı... Oyuncu Gizem Karaca anne oluyor!

2025-01-13 00:08 - Magazin

Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay hakkında yakalama kararı

2025-01-16 21:08 - Siyaset

İmamoğlu'ndan hodri meydan: Onayın cezamı milleti rahat bırakın!

2025-01-15 19:09 - Siyaset

Serenay Sarıkaya ifadeye çağrıldı!

2025-01-14 12:38 - Magazin

İlgili Haberler

Şehitkamil'de “Roma İmparatorluğu’nun Doğu Eyaletlerinde Mithras Kültü” sempozyumu

00:00 - Kültür & Sanat

Akif Manaf “Sanat ve Barış Ödülü” ile onurlandırıldı

00:00 - Kültür & Sanat

Gazeteci Mezine Sırakaya’nın “Nefes” isimli şiir kitabı çıktı

00:00 - Kültür & Sanat

Akif Manaf Sağlık ve Barış Ödülü Sabiha Gökçen’e ithaf edildi

00:00 - Kültür & Sanat

Uluslararası Çocuk Müzik Kampı sona erdi

00:00 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

Ünlülere uyuşturucu operasyonu: 18 kişi gözaltına alındı

11:03 - Asayiş

Adalet Bakanı'ndan fon açıklaması: 4 şüpheli tutuklandı, 246 hesaba erişim engeli

10:59 - Gündem

SPK: Fonların ödeme ve tasfiye süreci belirlendi

10:30 - Ekonomi

Hakim ve savcı atamalarında yeni dönem

06:18 - Gündem

Motorin fiyatlarına bir zam daha: 100 TL'yi aştı!

06:14 - Ekonomi