?>

İnsan gözünden daha hızlı şekilde ışığa adapte olan biyonik sensör geliştirildi

Çin'deki bilim insanları, insan gözünden daha hızlı şekilde ışık değişimlerine uyum sağlayabilen biyonik sensör geliştirdi.

Teknoloji - 1 yıl önce

Hong Kong merkezli South China Morning Post (SCMP) gazetesinin haberine göre Fuzhou Üniversitesinden araştırmacılar, insan retinasının ışık uyaranlarını algılama ve bunlara uyum sağlama şeklinden esinlenerek, benzer uyum davranışına sahip bir sensör geliştirmeyi başardı.

İnsan görme sistemi, ışıkta meydana gelen aşırı değişikliklere uyum sağlayabilen ve bu ayarları hafızasında tutarak benzer koşullarda bir sonraki seferde daha hızlı adapte olabilen bir yapıya sahip.

SENSÖR, İNSAN GÖZÜNÜN 2 İLE 30 DAKİKA ARASINDA UYUM SAĞLADIĞI ŞEYE 40 SANİYE İÇİNDE UYUM SAĞLIYOR

Dijital sistemlerin "görmesini" sağlayan geleneksel makine görme sistemleri ise görsel işlemeyi yavaşlatan "gereksiz verilerin üretilmesi ve yüksek güç tüketimi" gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya bulunuyor.

Çalışmanın sonucunda geliştirilen biyonik sensör, insan gözünün 2 ile 30 dakika arasında uyum sağladığı karanlık ile aydınlık arasındaki aşırı değişikliklere yaklaşık 40 saniye içinde uyum sağlayabiliyor.

Geliştirilen sensörün çalışma prensibi, ışığı elektrik sinyallerine verimli bir şekilde dönüştürebilen ve ani ışık değişimlerine uyum sağlayabilen kuantum noktaları veya minik yarı iletken nanokristallerin kullanılması esasına dayanıyor.

Araştırma ekibi, bu yeni sensörün, mevcut sistemlerdeki sorunları aşarak daha az enerji kullanımıyla daha hızlı hesaplama yapabildiğini belirtti.

Araştırmanın sonuçları, Amerikan Fizik Enstitüsü'nün dergisi "Applied Physics Letters"da yayınlandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Dilan Polat Ferrari'sini geri istiyor! Mahkemeye başvurdular

2025-07-02 00:07 - Magazin

Adana'da hasat sürüyor: En iyisi tarlada 2,5 TL!

2025-07-06 00:45 - Tarım

Mansur Yavaş'tan gözaltılara tepki: Para verilen AKP'liler nerede?

2025-07-05 10:14 - Siyaset

Doğalgaza yüzde 24,6 zam!

2025-07-02 09:59 - Ekonomi

AKP'li Bozdağ erken seçim için yeşil ışık yaktı

2025-07-06 16:30 - Siyaset

Cumhurbaşkanı maaşı zamlandı: Emekliye 2 kuruş, Erdoğan’a 34 bin TL!

2025-07-04 13:59 - Ekonomi

ABD, HTŞ’yi terör listesinden çıkardı

2025-07-07 23:38 - Dünya

Yücel Erten'in gözaltına alınmasına ünlülerden tepki

2025-07-03 12:38 - Kültür & Sanat

Muhammed Yakut tahliye olduğu gün hayatını kaybetti!

2025-07-01 13:04 - Gündem

Gözaltına alınan Zeydan Karalar'dan Adanalılara çağrı

2025-07-05 12:39 - Siyaset

İlgili Haberler

Yeni Evliler İçin Ekonomik Ev İnterneti ve Bütçe Planı

00:00 - Teknoloji

Genç dehalar projeleriyle büyüledi!

00:00 - Teknoloji

Almanya heyetinden GSOMEM ve Model Fabrika ziyareti

00:00 - Teknoloji

Gençler girişimcilikte geleceği tasarladı

00:00 - Teknoloji

“Yapay Zekâ Yönetmenini Arıyor: Kısa Film Hackathonu” başlıyor...

00:00 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cem Küçük gözaltına alındı!

21:46 - Asayiş

AKP'ye geçeceği iddia edilen Cemil Tugay'dan dikkat çeken açıklama

14:52 - Siyaset

Sinem Dedetaş'tan açıklama: Aklım ve kalbim Üsküdar’ın sokaklarında...

14:20 - Gündem

Timur Soykan ve Fatih Altaylı da ifadeye çağrıldı!

14:09 - Gündem

70 yıldır CHP üyesi olan Önder Sav istifa etti!

11:09 - Siyaset