İmamoğlu ve Yavaş'a 'Bağış' soruşturması!

İçişleri Bakanlığı, bağış kampanyası nedeniyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş hakkında soruşturma başlattı.

Gündem - 4 yıl önce

İçişleri Bakanlığı, salgın yüzünden ekonomik sıkıntı yaşayan yardıma muhtaç vatandaşlara destek için İBB ve ABB tarafından başlatılan bağış kampanyası nedeniyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında soruşturma başlattı.

Sözcü’ye konuşan İmamoğlu, Vakıfbank’ta hâlâ bloke edilmiş durumda olan 900 bin liralık bağış parasını hatırlatarak “Soruşturma yapabilirsiniz. Ama kalkıp vatandaşa ait bir parayı bankada bloke etmek çok aciz, çok zavallı bir tavırdır. Korkuyla yapılmış bu işlem bankacılık tarihinin kara lekesidir” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yaşanan sayım ve itiraz krizinin ardından 17 Nisan 2019'da ilk mazbatasını aldı ve 18 Nisan'da, seçimin iptal edileceği 6 Mayıs tarihine kadar sürecek görevine resmen başladı.

Tekrarlanan seçim nedeniyle iki kez İBB Başkanı seçilen İmamoğlu, ilk mazbatasını alıp göreve başlamasının birinci yıldönümünde SÖZCÜ'nün sorularını yanıtladı.

Geçen bir yılı ve tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü salgını sürecini değerlendiren İmamoğlu, engellenen yardım kampanyası ve Atatürk Havalimanı'nda yapımına başlanan sahra hastanesi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

“BU DÖNEM DAHA ZOR”

İlk mazbatanızı almanızın üzerinden bir yıl geçti. O dönemde İstanbul yerel seçim sürecinde yaşananlar nedeniyle krizin merkeziydi. Bugün de salgın nedeniyle krizin merkezi. 2 dönemi karşılaştırdığınızda sizin için hangisi daha zorlayıcı? Siz o günlerde bir yıl sonrasını nasıl planlamıştınız?

* Bu dönem, yola çıkma dönemimiz olacaktı. Bütçesiyle, sıkıntılarıyla, eksikleriyle ya da durmuş İstanbul şantiyeleri ile teslim aldığımız dönemden sonra o sıkıntıları aşmış ve şu anda yeni döneme başlangıç yapacağımız bir periyot olarak düşünüyorduk. Ama dünyanın hiç başına gelmeyen bir salgınla karşı karşıya kaldık. Zorluk açısından karşılaştırdığımda, bu dönem daha zor.

* Geçtiğimiz yıl yaşanan Türkiye'nin demokrasi mücadelesiydi. Ayrı bir statüde değerlendirebiliriz. Ama bugün bahsettiğimiz şey bütün dünyayı ve bütün insanlığı ilgilendiren bir konu. Siyasetin tamamen dışında bir konu. Tarihi bir dönemin içindeyiz. Geçen yıl verdiğimiz mücadele Türkiye siyasi tarihi açısından, idari tarihi açısından önemli milatlarından birisiydi. Ama şu an konuştuğumuz şey insanlık tarihi açısından önemli bir konu.

“SİYASİ ACİZLİĞİN ZİRVESİ”

31 Mart'ta yapılan ilk yerel seçimin yıldönümünde de aynı gün salgınla mücadele için başlattığınız bağış kampanyası İçişleri Bakanlığı genelgesi ile engellendi. İkisi arasında bağ kurdunuz mu, yine o sıkıntılı sürece giriyoruz diye düşündünüz mü?

* O sarmalın içinden hiç çıkamadık maalesef. Elbette benzer bir duyguyu hissettirmedi değil. Ama birisi siyasi bir saha mücadelesiydi ama bu yardıma muhtaç insanlara gönlünden kopan bağışı tamamen kanuni yöntemler ulaştırma çabasının önüne set çekmek, “iyilikte yarışalım” kültürünün parçası olduğumuz bu toprakların üzerinde böyle bir uygulama siyasi acizliğin zirvesi. Benzer bir duyguyu yaşattı ama aslında şu an yaşanan daha vahim ve trajik bir durum.

“BAKANLIK HAKKIMIZDA SORUŞTURMA BAŞLATTI”

Vakıfbank'ta bloke edilen hesaba yatırılan 900 bin TL'lik bağışın akıbeti ne oldu?

* Şu anda hâlâ blokaj duruyor, hukuki başvurumuzu yaptık. Mahkeme valilikten yanıt istedi. 15 gün süre verildi. Süre henüz dolmadı.  Bu eninde sonunda çözülecek. Şu anda bankaların yaptığı hukuksuz ve korkudan yapılmış bir işlem. Korkuyla yapılmış işlem de bankacılık tarihinin kara lekesidir.

* Valiliğin yazdığı yazı da kara lekedir. Toplumun belediyeye yaptığı bağışın önünün bu şekilde kesilmesi utanç vericidir. O imzayı kim atmışsa utanmalı. Yanlış işlem görüyorsanız İBB Başkanı hakkında soruşturma açarsınız.  Ama vatandaşın bağışını bloke edemezsiniz. Kaldı ki hakkımızda bir soruşturma açıldı.

* Bağışla ilgili süreç hakkında soruşturma başlattı açtı İçişleri Bakanlığı. Bakanlıktan bir müfettiş geldi soruşturmayı yapıyor. Soruşturma yapabilirsiniz. Ama kalkıp vatandaşa ait bir parayı bankada bloke etmek çok aciz, çok zavallı bir tavırdır. Buna yukarıdan aşağı kim müdahale ettiyse, kim talimat verdiyse, kim imza atmışsa, o acizliğin o zavallılığın bir parçasıdır.

Soruşturma ne zaman başladı?

* Geçen hafta cuma günü başlatıldı. Ankara'da da başlatıldığını duyduk. Muhtemelen kampanya düzenleyen diğer belediyelere de müfettiş gidecektir. Sadece bana açılmadı soruşturma.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, SÖZCÜ’nün sorularını yanıtladı.

“BAKIYORUZ, İNCELİYORUZ CÜMLELERİ İLE GEÇİŞTİRİLİYOR”

İBB bünyesindeki İstanbul Vakfı adına yardım kampanyası düzenlemek için İstanbul Valiliği'ne yaptığınız başvuru ne aşamada? Neden İBB adına değil de vakıf adına başvuru yapıldı?

* İstanbul Vakfı, İBB'nin Nurettin Sözen döneminde kurulmuş, aktif şekilde sayın Recep Tayyip Erdoğan döneminde yardımlaşma adına kullanılmış. Böyle bir vakfın yardım talebi bir haftadan uzun bir süredir bekletilirken tahmin edebileceğiniz onlarca vakfa günlük anında izni veren valiliğin niçin bizim başvurumuzu beklettiğini her gün sorguluyorum. Cevabını bilmediğim için mi sorguluyorum? Hayır. Cevabını biliyorum da ülkem adına bazen o kadar dip noktaya vuran bu duyguları sorgulamak zorundayım diyerek sorguluyorum. Bu sorgulamamı fiili olarak da yerine getiriyorum. “Bakıyoruz, inceliyoruz” cümleleri ile geçiştirilen bir süreç söz konusu.

* Şu anda İBB'nin kampanya ile ilgili kavramlarının önüne set kurulmaya çalışılıyor. Bu, İBB'nin yardım alamaması, bağış toplayamaması anlamına gelmiyor. Biz hala bağış alıyoruz. Belediye bu kadar mücadele edilen bir kurumsa yardım kampanyası için başvuruyu vakıfla yapalım o zaman dedik. Sonucu bekliyoruz.

Mansur Yavaş'a da ''bağış'' soruşturması

İçişleri Bakanlığı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a da soruşturma başlattığı öğrenildi.

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ardından, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında da soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Yarkadaş, Twitter hesabından şu bilgileri paylaştı:

"Sadece Ekrem İmamoğlu değil, Mansur Yavaş da hedefte... İçişleri Bakanlığı müfettişleri, bir haftadan beri Ankara BŞ. Bld'ne kamp kurdu. Müfettişler, Yavaş'ın başlattığı 'ihtiyaç sahiplerine bağış kampanyası'nı inceliyor. Yoksula ve ihtiyaç sahibine yardım suç değildir!

AKP, halka açılan kapı olan belediyeleri iş yapamaz hale getirerek, alternatifinin önünü kesmeye çalışıyor. Bu siyasi hırsın ve kıskançlığın bedelini ise açlığa terk edilen milyonlarca yurttaşımız ödüyor. @mansuryavas06 'nın başlattığı model, AKP'nin korkulu rüyasıdır. Mansur Yavaş da Ekrem İmamoğlu da yalnız değildir!"

 

 !#**h21623**#! 

GAZİKENT27 YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLUN TAKİP EDİN

https://www.youtube.com/channel/UCUS10fdomKzRNgFg3wqtEMg?view_as=subscriber

Haftanın Öne Çıkanları

Atatürk imzasını bıçakla kazıyan polis!

2020-04-10 21:18 - Gündem

Belediye Başkanı işsiz vatandaşa bıçak çekti!

2020-04-14 20:23 - Gündem

AKP'li Tayyar'dan vatandaşa sopalı mesaj!

2020-04-11 23:00 - Gündem

Konukoğlu ailesinin acı günü...

2020-04-10 20:54 - Yerel

İmamoğlu hakkında çirkin paylaşım!..

2020-04-10 17:23 - Gündem

Bozgeyik ailesinin acı günü...

2020-04-11 09:29 - Yerel

İmamoğlu'na bir hakaret daha...

2020-04-12 15:14 - Gündem

Luppo alan adamdan dram çıktı!

2020-04-14 18:50 - Gündem

Haydar Baş'ın ölmeden önceki son görüntüleri

2020-04-14 19:51 - Gündem

Vali Gül’den Şehitler Haftası mesajı

2020-04-14 11:56 - Yerel

İlgili Haberler

İlber Ortaylı: Suriyeliler bir müddet sonra parti kurabilirler

16:36 - Gündem

Ayşe Ateş 'Audi aracı' paylaştı: Ok yaydan çıktı!

16:25 - Gündem

Sinan Ateş’in katilini kaçıran çakarlı Audi ortaya çıktı!

12:15 - Gündem

Ece Üner'den Özgür Özel'e Taha Hüseyin Karagöz tepkisi

11:31 - Gündem

Fatih Altaylı: Saray’ın CHP’ye yerleştirdiği hain odur!

10:55 - Gündem

Günün Manşetleri

İlber Ortaylı: Suriyeliler bir müddet sonra parti kurabilirler

16:36 - Gündem

Ayşe Ateş 'Audi aracı' paylaştı: Ok yaydan çıktı!

16:25 - Gündem

Sinan Ateş’in katilini kaçıran çakarlı Audi ortaya çıktı!

12:15 - Gündem

Ece Üner'den Özgür Özel'e Taha Hüseyin Karagöz tepkisi

11:31 - Gündem

Fatih Altaylı: Saray’ın CHP’ye yerleştirdiği hain odur!

10:55 - Gündem