?>

İhracatçıya “ASYCUDA” darbesi!

Kuzey Irak yönetiminin gümrük işlemlerinde ASYCUDA sistemine geçmemesi ihracatçıları mağdur ediyor. İhraç ettikleri ürünlerin parasını düşük kur üzerinden transfer etmek zorunda kalan ihracatçılar yüzde 12 oranında zarar ediyor.

Ekonomi - 1 gün önce

Kuzey Irak yönetiminin gümrük işlemlerinde ASYCUDA sistemine geçmemesi ihracatçıları mağdur ediyor. İhraç ettikleri ürünlerin parasını düşük kur üzerinden transfer etmek zorunda kalan ihracatçılar yüzde 12 oranında zarar ediyor.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Kuzey Irak yönetiminin gümrük kapılarında ASYCUDA sistemine geçmesi için girişimlerin devam ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından geliştirilen ASYCUDA (Automated System for Customs Data) sisteminin gümrük işlemlerinin bilgisayar ortamında yürütülmesini sağladığını hatırlatan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kadooğlu, “Dünya genelinde 108 ülke tarafından kullanılan sistem, dış ticaretin kayıt altına alınmasını ve ticari malların takibini sağlıyor. Sisteme kayıtlı tüccarlar, Irak’a yapılan ithalat işlemlerinde 1320 dinarlık resmi dolar kurundan yararlanabiliyor. Ancak Kuzey Irak’ta ASYCUDA sistemi yürürlükte olmadığı için 1480 dinar olan serbest piyasa kuru ile işlem yapıyor. Bu da yüzde 12 oranında net bir zarar demektir” diye konuştu.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin gümrük kapılarında ASYCUDA sistemine geçmesi için teknik bir engel bulunmadığına dikkat çeken Başkan Celal Kadooğlu, sorunun çözümü için çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Kadooğlu, şöyle devam etti:

“Gümrük işlemlerinin dijitalleşmesini sağlayan ASYCUDA sistemi Irak genelindeki sınır kapılarında yüzde 75 oranında uygulanıyor. Sadece Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin kapılarında uygulanmıyor. Kuzey Irak   merkezli 25’ten fazla şirket halihazırda ASYCUDA sistemi üzerinden işlem yapıyor. Bu şirketlerin malları bölgesel yönetimin dışındaki kapılardan sorunsuz bir şekilde geçiyor.

Yaptığımız görüşmelerde, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin kontrolünde bulunan sınır kapılarının sisteme entegrasyonu hakkında teknik bir uyuşmazlık bulunmadığını öğrendik. Ancak burada yönetimin bir karar alması gerektiği ifade ediliyor. İnanıyoruz ki yakın bir zamanda bölgesel yönetimin alacağı kararla iki ülke arasındaki ticarette elektronik sistem uygulanmaya başlar ve sorunlar çözülmüş olur.  Gümrük kapılarının ASYCUDA sistemine entegre edilmemesinin en büyük etkisi para transferlerinde görülüyor. Özellikle dolar havaleleriyle doğrudan bağlantılı olan ‘gümrük ön bildirimi’ (beyan) süreci işlemiyor.”

Bundan böyle sisteme kaydedilmemiş hiçbir Dolar transferine izin verilmeyeceğini de hatırlatan Kadooğlu, “Bölge ihracatçılarının para transferlerini kolaylaştırmanın ve ticaretin sürdürülebilirliğinin tek yolu sınır kapılarında ASYCUDA sistemine geçilmesidir. Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin kontrolünde kapılarda bu sistemin uygulanmıyor olması rekabet adaletini de olumsuz yönde etkiliyor. Ürünlerini Irak Merkez bankası kurunu baz alarak satış yapan firmalar, havalelerin durması yüzünden serbest piyasa kurundan aldıkları döviz ile yüze 12 oranında net zarar ediyor. Sorunun çözümü için Irak Merkez Bankası ile görüşüyoruz. Havale konusunda haklı olduğumuzu söylüyorlar. 1 Ocak 2026 tarihinden önce gelen malların paralarının havalesinin yapılması gerektiğini ifade ediyorlar. Fakat Irak Merkez Bankasına bağlı olan Gümrükler Genel Müdürlüğü kabul etmiyor. Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin sınır kapılarında ASYCUDA sistemine geçilmediği sürece hiçbir havalenin yapılmayacağını belirtiyorlar. Ürünlerini Irak Merkez bankası kurunu baz alarak satış yapan firmalar, havalelerin durması yüzünden serbest piyasa kurundan aldıkları döviz ile yüzde 12 oranında net zarar ediyor. Serbest piyasadaki talep arttıkça bu makasın daha da açılacağından endişe ediyoruz.”

Basra ve Ürdün kapısından giren ürünlerin havalesinde bir sorun yaşanmadığını da vurgulayan Kadooğlu, en büyük sıkıntıyı Türk ihracatçıların yaşadığını ve yetkili makamlarla birlikte sorunun çözümü için çabaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bu kez Erdoğan'ın fotoğrafına selam durdu!

2026-01-12 16:30 - Gündem

CHP'li Ahmet Akın, AKP iddiasına noktayı koydu!

2026-01-13 12:05 - Siyaset

Atatürk heykeli gece yarısı söküldü! Gebze Belediyesi'nden açıklama

2026-01-08 00:46 - Gündem

Can Yaman ve Selen Görgüzel'e gözaltı kararı!

2026-01-10 11:48 - Asayiş

Erdoğan'dan Özgür Özel'e bir tazminat davası daha...

2026-01-08 16:56 - Gündem

Dilek İmamoğlu: Biz susarsak, haksızlık normalleşir...

2026-01-09 11:35 - Gündem

Oktay Kaynarca ve Emel Müftüoğlu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı!

2026-01-13 12:03 - Asayiş

En düşük emekli maaşı 20 bin TL oldu

2026-01-09 11:46 - Ekonomi

Şeyma Subaşı’nın uyuşturucu testi sonucu pozitif çıktı

2026-01-09 11:31 - Magazin

Özgür Özel, 8'nci mitingde Denizli'den Erdoğan'a seslendi...

2026-01-11 17:33 - Siyaset

İlgili Haberler

Komisyondan geçti: En düşük emekli aylığı 20 bin lira oldu!

20:53 - Ekonomi

Güneydoğu’nun 2025 yılı dolarlık hububat ihracatı 3,6 milyar dolar

00:00 - Ekonomi

En düşük emekli maaşı 20 bin TL oldu

11:46 - Ekonomi

Yıldırım: Ticaretin de, sınır ötesi e-ticaretin de kuralları olmalıdır

00:05 - Ekonomi

Memur ve emekli zam oranı belli oldu

11:16 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ünlülere uyuşturucu soruşturmasında 15 kişinin testi pozitif çıktı

20:49 - Asayiş

BTP lideri Hüseyin Baş beraat etti

20:27 - Gündem

İmamoğlu'nun diploma iptal davasında gerginlik

12:06 - Gündem

Derya Çayırgan'a ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı verildi

11:14 - Asayiş

Ümit Karan gözaltına alındı!

08:02 - Asayiş