?>

İBDA-C nedir? İBDA-C örgütünün lideri kimdir?

İstanbul'da, Saraçhane Meydanı'ndaki eylemleri hedef alan İBDA-C silahlı örgütü yurttaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki, İBDA-C nedir? İBDA-C örgütünün lideri kimdir?

Gündem - 10 ay önce

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gözaltına alındığından bu yana, İstanbul'da Saraçhane'de devam eden eylemler İBDA-C'ye yakın olduğu ileri sürülen grup tarafından hedef haline getirildi. Peki, İBDA-C nedir? İBDA-C örgütünün lideri kimdir?

İBDA-C NEDİR?

İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA-C), Necip Fazıl Kısakürek'in geliştirdiği Büyük Doğu ideolojisi çerçevesi , Türkiye Cumhuriyeti çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmak "Başyücelik Devleti" adı altında federe bir Sünni İslam devleti kurmayı hedefleyen bir örgüttür.

Tarihçesi ve Yapılanması

Hareket ilk olarak, 1989 yılında Ankara ve İstanbul'da yapmış olduğu gösteriler ile adını duyurmuştur. Grubun liderliğini 2018'deki ölümüne dek Salih Mirzabeyoğlu'nun yaptığı ileri sürülmüştür.

Hareket, "kendinden zuhur diyalektiği" olarak adlandırdıkları bir yapılanma tekniği ve bu tekniğin gerekliliği olarak, herhangi bir kişiye ulaşmaksızın bağımsız olarak hareket eder. "Cephe parçaları" birbirinden bağımsız kişiler tarafından yürütülmektedir. Bu yapıya göre kendi kişisi belli bir hedef ve işlev belirleyerek ayrı ayrı gruplaşabilir ve hepsi "Büyük Doğu" fikriyatıyla, kimseden emir her ne kadar kendi grubu içinde faaliyet gösterebilmektedir.

İBDA- C ÖRGÜTÜNÜN LİDERİ KİMDİR?

Grubun liderliğini 2018'deki ölümüne dek Salih Mirzabeyoğlu'nun yaptığı ileri sürülmüştür.

İBDA-C 'nin Rol Aldığı İddia Edilen Terör Olayları

İBDA-C'nin Sivas Katliamı ile Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı'nın hastalık sonuçlarında rol aldığı iddia edildi.

İBDA-C'nin Terör Örgütü İlan Edilmesi

İBDA-C, 2007 yılı itibarıyla Türkiye'de faaliyet gösteren aktif 12 terör örgütü arasında yer almakta olup, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Operasyon Daire Başkanlığı tarafından izlenmektedir. 2001 yılının Aralık ayında ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından "yasadışı örgüt" olarak ilan edilmiştir.

İBDA-C, Avrupa Birliği'nin terörle mücadele için özel olarak çalıştırıldığı 2001/931/CFSP Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası çerçevesinde yer alan 48 grup ve kuruluştan biri olup, Avrupa Birliği terör özellikleri listesinde bulunmaktadır. Ayrıca, 2003 yılı Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı (DoS), yıllık "Küresel Terörizm Modelleri" raporunda İBDA-C'yi "terörist grup" olarak tanımlamıştır.

Haftanın Öne Çıkanları

Kayseri'de yurttaşlar kar yağışına aldırış etmeden İmamoğlu için yürüdü

2025-03-22 00:09 - Gündem

ROK: Ekrem İmamoğlu en az 6-7 sene hapiste kalacak!

2025-03-21 11:04 - Gündem

İğrençlikte 'birinci'... AKP'li Mücahit Birinci'den çirkin gönderme!

2025-03-24 22:09 - Gündem

Sanatçılar İmamoğlu'na destek için Saraçhane'de

2025-03-22 19:01 - Gündem

AKP’li Birinci’den skandal paylaşımlar: ‘Bir emrinize bakarız’

2025-03-21 04:05 - Gündem

Ümit Özdağ'dan İmamoğlu açıklaması: 'Selamlaştık...'

2025-03-23 23:09 - Siyaset

AKP'de ilk 'İmamoğlu' istifası... 'Devletin dini adalettir'

2025-03-24 20:39 - Siyaset

Çağlayan Adliyesi nerede? İstanbul Adalet Sarayı'na nasıl gidilir?

2025-03-22 00:39 - Gündem

Tüm Türkiye ayaktayken... Fahrettin Altun: Türkiye, sokağa teslim olmayacak

2025-03-22 02:38 - Gündem

Tanju Özcan'dan sine-i millet çağrısı

2025-03-19 17:00 - Siyaset

İlgili Haberler

AKP'li vekilden emeklileri çileden çıkaran skandal sözler...

21:48 - Gündem

Binlerce Adanalı, Zeydan Karalar’a destek için Silivri’de buluştu

20:53 - Gündem

Aziz İhsan Aktaş davasında ikinci gün

14:23 - Gündem

Erdoğan'dan müteahhitlere 'Suriye' müjdesi...

17:44 - Gündem

Aziz İhsan Aktaş duruşmaya koruma ordusuyla geldi!

11:35 - Gündem

Günün Manşetleri

AKP'li vekilden emeklileri çileden çıkaran skandal sözler...

21:48 - Gündem

Binlerce Adanalı, Zeydan Karalar’a destek için Silivri’de buluştu

20:53 - Gündem

CHP’li Meriç, çiftçilerin borç ve kredi sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

20:50 - Siyaset

Öztürkmen’den Bakan Göktaş’a: Neden susuyorsunuz?

20:47 - Siyaset

Aziz İhsan Aktaş davasında ikinci gün

14:23 - Gündem