?>

İBB operasyonlarına halktan büyük tepki!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik başlatılan operasyonlar ile tüm Türkiye'de protestolar başladı. Öğrencilerin çağrısı üzerine 2 Nisan'da genel tüketim boykotu ise halkta karşılık buldu.

Gündem - 4 hafta önce

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve ardından tutuklanması üzerine üniversite öğrencileri başta olmak üzere geniş bir kesim, sosyal medya üzerinden 2 Nisan’da tüketimi durdurma çağrısı yaptı.

“Genel tüketim boykotu” temasıyla yapılan çağrı, İstanbul’un çeşitli noktalarında etkili oldu. Cumhuriyet’in yaptığı saha gözlemlerine göre, normal şartlarda yoğunluk yaşanan zincir marketlerde reyonlar boş kaldı, kasalarda sıra oluşmadı. Alışveriş merkezleri ise alışılmış kalabalığından uzaktı.

Saha gözlemlerinde, yalnızca market zincirlerinin değil; kozmetik mağazaları, büyük giyim mağazaları ve özellikle boykot listelerinin başında yer alan markaların da ciddi biçimde etkilendiği görüldü. Espressolab ve D&R gibi markaların şubelerinde dikkat çekici bir sakinlik gözlemlenirken, kimi yerlerde personel sayısının müşteri sayısını geçtiği görüldü. AVM içinde yer alan çok sayıda mağaza vitrinleri açık olmasına rağmen neredeyse tamamen boş kaldı.

Boykot uzmanlar tarafından sadece bir ekonomik eylem değil, aynı zamanda son dönemde art arda gelen siyasi gelişmelere karşı bir tepki olarak yorumlandı. Özellikle İBB’ye yönelik yargı kararları, 300’den fazla öğrencinin protestolar sırasında gözaltına alınıp tutuklanması protestonun temel zeminini oluşturdu.

BOYKOT ÇAĞRILARINA SORUŞTURMA

Boykot çağrıları, kısa sürede yargının da gündemine girdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya üzerinden yapılan bazı paylaşımlar hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “nefret suçu” gerekçesiyle soruşturma başlattı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sabaha karşı saat 03.57’de yaptığı paylaşımda boykotu “ekonomik sabotaj” olarak nitelendirerek, çağrının “yerli üretimi hedef aldığı” görüşünü savundu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise boykot gününde market alışverişi yaparken çekilen fotoğraflarını paylaşarak “millî ekonomiye sahip çıkma” mesajı verdi.

CHP’DEN DESTEK

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, protestoları halkın anayasal haklarını kullanması olarak nitelendirdi. CHP’li bazı isimler, hükümete yakınlığıyla bilinen şirketlere dönük ekonomik tepkinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

BAZI ŞİRKETLER GERİ ADIM ATTI

Boykotun hedefinde yer aldığı belirtilen bazı firmalar da kamuoyu tepkisine yanıt verdi. Espressolab ile bağlantılı olduğu öne sürülen DBL Entertainment’ın sahibi Abdülkadir Özkan, gelen yoğun tepkilerin ardından projelerden çekildiklerini duyurdu.

Haftanın Öne Çıkanları

Erdoğan, Gürcistan’daki çatışmayı 'Saraçhane' diye paylaştı

2025-03-26 19:39 - Gündem

Son dakika... Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut hayatını kaybetti

2025-03-28 11:38 - Gündem

Ali Erbaş'ın 'boykot' çağrısı çıktı: 'Bir Müslüman boykota uymuyorsa, imanını sorgulasın'

2025-04-02 09:37 - Gündem

İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı!

2025-03-28 07:39 - Gündem

Erdoğan: Sayın Özel'e bir kez daha kendini toparlamasını tavsiye ediyorum

2025-03-28 22:00 - Siyaset

CHP'nin 'boykot' kararı Fatih Portakal'ı üzdü: Özgür Özel'e böyle seslendi!

2025-03-26 11:38 - Gündem

Ali Mahir Başarır: CHP'nin seçim arabası kaçırıldı!

2025-03-27 20:36 - Gündem

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan sabaha karşı 'boykot' açıklaması

2025-04-02 09:41 - Gündem

Yandaş Cem Küçük Kıvanç Tatlıtuğ'u hedef aldı: 'Hükümet medyasında iş yapma o zaman'

2025-04-01 20:08 - Gündem

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nu ziyaret etti

2025-03-26 15:09 - Gündem

İlgili Haberler

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin biletleri satışa çıkıyor

02:38 - Gündem

1 Mayıs'ta hastane, sağlık ocağı ve eczaneler açık mı? Eczane ve sağlık ocağı neden kapalı?

02:09 - Gündem

Ankara'da iş cinayeti: Elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti!

01:39 - Gündem

Polisten kaçtı, kaza yaptı: Ehliyetsiz çıktı

01:09 - Gündem

Araç Menzilcilerin çıkmıştı... Ali Yerlikaya: Çakar hakkı iptal edildi

01:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin biletleri satışa çıkıyor

02:38 - Gündem

1 Mayıs'ta hastane, sağlık ocağı ve eczaneler açık mı? Eczane ve sağlık ocağı neden kapalı?

02:09 - Gündem

Ankara'da iş cinayeti: Elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti!

01:39 - Gündem

Araç Menzilcilerin çıkmıştı... Ali Yerlikaya: Çakar hakkı iptal edildi

01:08 - Gündem

Survivor'da 30 Nisan günü dokunulmazlık oyununu kim kazandı? Survivor'da eleme adayı kim o

00:38 - Gündem