?>

Hükümet karşıtı silahlı yapılanma çökertildi: Sosyal medyadan milis topladılar

Kanada Kraliyet Atlı Polisi (RCMP), silahlı bir yapılanma kurarak hükümete karşı ayaklanma planladıkları gerekçesiyle ikisi aktif görevde asker olmak üzere dört kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerin evlerinde cephanelik boyutunda silah ve patlayıcı bulundu.

Dünya - 8 ay önce

Kanada Kraliyet Atlı Polisi (RCMP), gözaltına alınan dört kişinin Quebec City çevresinde zorla toprak ele geçirmeyi planladıklarını duyurdu.

Zanlıların, “hükümet karşıtı bir milis yapılanması” kurmak üzere somut adımlar attıkları ve askeri tarzda eğitimler düzenledikleri belirtildi.

Polisin ifadesine göre grup, 2021’den bu yana faaliyet yürütüyordu. Soruşturma ise 2023 yılında başlatıldı.

Kanada Silahlı Kuvvetleri, gözaltındaki kişilerden ikisinin halen görevde olan çavuş rütbesinde askerler olduğunu, üçüncüsünün eski bir asker, dördüncüsünün ise Kraliyet Kanada Hava Kadetleri’nde sivil eğitmen olarak çalıştığını doğruladı.

RCMP açıklamasında, zanlıların “ideolojik motivasyonla şiddet içeren aşırı uç bir yapılanma” kurma amacı taşıdığı vurgulandı.

Yetkililer, Ocak 2024’te şüphelilerin evlerine düzenlenen operasyonlarda toplam 83 ateşli silah, 16 patlayıcı cihaz, büyük miktarda mühimmat ve askeri amaçlı taktik teçhizat ele geçirildiğini açıkladı.

Bu silahların bazıları Kanada yasalarına göre yasaklı kategoride yer alıyor.

SOSYAL MEDYADAN MİLİS TOPLADILAR

Polis, şüphelilerin kapalı bir Instagram grubunda örgütlenerek yeni üyeler toplamaya çalıştıklarını belirtti. Grup üzerinden hükümet karşıtı ayaklanma için propaganda yaptığı ve bazı kişileri askeri eğitime tabi tuttukları ifade edildi.

RCMP Sözcüsü Erique Gasse, bu yapılanmayı “ideolojik gerekçelerle şiddet eylemine hazırlanan tehlikeli bir örgüt” olarak tanımladı.

RCMP, bu tür yapılanmalara karşı sıfır tolerans gösterileceğini belirtti.

Gasse, “Bu grup, şiddeti meşrulaştırmaya çalışan ideolojik bir tehdit. Silahlı milis girişimleri toplum güvenliğine doğrudan tehdittir” dedi.

QUEBEC'TE TARİHSEL AYRILIKÇI ARKA PLAN

Olay, Kanada’nın çoğunlukla Fransızca konuşulan Quebec bölgesinde yaşandı.

Quebec, 1960’lar ve 1970’lerde şiddet içeren ayrılıkçı hareketlerle gündeme gelmiş; bazı gruplar bağımsızlık için silahlı mücadeleye başvurmuştu. Bu nedenle bölge, radikal hareketlerin zaman zaman yeniden filizlenme riski taşıdığı bir zemin olarak görülüyor.

Kanada’daki bu gelişme, geçtiğimiz Mayıs ayında Almanya’da yasaklanan aşırı sağcı “Almanya Krallığı” (Königreich Deutschland) grubuyla benzerlik taşıyor.

Almanya’da da bazı eski asker ve polislerin oluşturduğu bir yapılanma, kendi devlet sistemini kurarak mevcut hükümeti devirmeyi hedeflemişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Orhan Gencebay kiracısıyla mahkemelik oldu!

2025-07-10 00:09 - Magazin

Adana'da hasat sürüyor: En iyisi tarlada 2,5 TL!

2025-07-06 00:45 - Tarım

Mansur Yavaş, şimdi de dar gelirlinin eczane faturalarını ödedi!

2025-07-09 11:53 - Gündem

Mansur Yavaş'tan gözaltılara tepki: Para verilen AKP'liler nerede?

2025-07-05 10:14 - Siyaset

AKP'li Bozdağ erken seçim için yeşil ışık yaktı

2025-07-06 16:30 - Siyaset

Öcalan’ın silah bırakma çağrısı dünya basınında

2025-07-09 16:38 - Dünya

Cumhurbaşkanı maaşı zamlandı: Emekliye 2 kuruş, Erdoğan’a 34 bin TL!

2025-07-04 13:59 - Ekonomi

Cenazede şehit ablasının isyani... 'AK Partili kimseyi görmek istemiyorum'

2025-07-08 16:28 - Siyaset

Hükümet karşıtı silahlı yapılanma çökertildi: Sosyal medyadan milis topladılar

2025-07-10 00:38 - Dünya

Aliyev ile Paşinyan, Abu Dabi'de görüştü

2025-07-10 00:09 - Dünya

İlgili Haberler

Trump'ın konuşmasının ardından dolar endeksi düştü

00:27 - Dünya

Trump'ın evine girmeye çalışan bir kişi öldürüldü!

18:18 - Dünya

ABD'li büyükelçinin sözlerine dünyadan tepki yağdı

11:23 - Dünya

SDG lideri Mazlum Abdi Halep'ten çekileceklerini açıkladı

08:24 - Dünya

İran'daki gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 538’e yükseldi

21:30 - Dünya

Günün Manşetleri

Kayyum Gürsel Tekin hakkında devam kararı...

12:58 - Gündem

DEM Parti, Öcalan'ın yeni mesajı paylaştı...

12:01 - Gündem

CHP'li Meriç: Gastronomi kentinde tek mezbaha kabul edilemez!

00:46 - Siyaset

Üzümcü: Yönetilemeyen ekonominin bedelini millet ödüyor

00:40 - Siyaset

Öztürkmen: Bu mu sorunsuz Gaziantep?

00:40 - Siyaset