?>

HDP'nin kapatılması davasında flaş gelişme!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesine sundu.

Siyaset - 5 yıl önce

 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesine sundu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin 5 Kasım'da yazılı ön savunmasını Yüksek Mahkemeye vermesinin ardından davaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü tamamladı.

Esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesine sunan Şahin, iddianamedeki görüşlerini ve HDP'nin kapatılması talebini tekrarladı.

Başsavcılık tarafından yapılan basın açıklamasında, "HDP'nin temelli kapatılması talebiyle açılan davaya ilişkin olarak özetle, davalı partinin ön savunmasında belirtilen itiraz ve taleplerin reddi, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği anlaşılan HDP'nin temelli kapatılması, partinin kapatılmasına beyan, faaliyet ve eylemleriyle neden olan iddianamemizde açık kimlik ve üyelik bilgileri ile partideki görevleri belirtilen kişilerin temelli kapatılmaya ilişkin kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren beş yıl süreyle bir başka siyasi partinin kurucusu, yöneticisi, deneticisi ve üyesi olamayacaklarına karar verilmesi istemlerini içeren esas hakkındaki görüşümüz Anayasa Mahkemesine sunulmuştur." denildi.

Süreç nasıl işleyecek?

Bundan sonra, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığnın esas hakkındaki görüşü, HDP'ye gönderilecek, parti esas hakkındaki savunmasını hazırlayacak.

Daha sonra belirlenecek bir tarihte Başsavcı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün bu aşamalarda istenebilecek ek süre taleplerini de Anayasa Mahkemesi değerlendirecek.

Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

15 üyenin 10'unun oy çokluğuyla karar verilebilecek

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.

 
Haftanın Öne Çıkanları

Peker’in gündeme getirdiği otel sahibi konuştu!

2021-11-24 20:11 - Gündem

Almanya'da emekliler gazoz kapağı topluyormuş!

2021-11-27 16:24 - Gündem

Erdoğan: Ben ekonomistim, faiz sebep enflasyon neticedir!

2021-11-29 17:03 - Siyaset

4-6 yaş çocuklar için okul öncesi dini eğitim...

2021-11-27 16:07 - Gündem

Mücahit Birinci, AKP grubundan ayrıldı!

2021-11-25 23:48 - Gündem

Ali Erbaş'ın sözleri yine gündem oldu!

2021-11-26 13:45 - Gündem

AKP'li öğretmen CHP'li öğrencilerin notunu kırdı!

2021-11-26 13:10 - Gündem

Erdoğan'ın mitingi için işçilere tehdit!

2021-11-25 20:43 - Siyaset

Sedat Peker'den Mahzuni Şerif paylaşımı...

2021-11-23 20:23 - Gündem

Yeni Şafak'tan “Şerefsiz”den tarihi U dönüşü...

2021-11-25 12:53 - Gündem

İlgili Haberler

Ümit Özdağ: Bir af yasası daha çıkacak, kapsamı genişletilecek

00:28 - Siyaset

Mustafa Bozbey, CHP'den istifa ettiğini açıkladı

15:41 - Siyaset

Özgür Özel: Otoriterlik Türkiye’nin kaderi değil!

07:20 - Siyaset

Bahçeli: Gizli kapaklı herhangi bir pazarlık söz konusu değil

10:23 - Siyaset

Özgür Özel: Doğrudan talimatımdır, o anahtar Alevilere teslim edilsin!

21:41 - Siyaset

Günün Manşetleri

Süleymancıların lideri Arif Ahmet Denizolgun’un mezarı açılacak

16:57 - Gündem

Mustafa Bozbey, CHP'den istifa ettiğini açıkladı

15:41 - Siyaset

Cemal Enginyurt’un oğlu ifadeye çağrıldı

15:24 - Asayiş

Gökay Çakır ve Başaran Aksu gözaltına alındı!

06:58 - Gündem

Ümit Özdağ: Bir af yasası daha çıkacak, kapsamı genişletilecek

00:28 - Siyaset