GİBTÜ’de "Uyuşturucu ile Mücadele" konferansı

GİBTÜ’de Gaziantep Emniyet Müdürlüğüne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Biriminde görevli polis memurları tarafından "Uyuşturucu ile Mücadelede Ailenin Önemi" konulu eğitim verildi.

Eğitim - 11 ay önce

GİBTÜ’de Gaziantep Emniyet Müdürlüğüne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Biriminde görevli polis memurları tarafından "Uyuşturucu ile Mücadelede Ailenin Önemi" konulu eğitim verildi. Konferansta uyuşturucu bağımlılığı, uyuşturucu ile mücadele, madde kullanımının cezai sorumlulukları, madde kullanan kişilerde görülen belirtiler anlatılarak tavsiyeler verildi.

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Ofisi Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Uyuşturucu ile Mücadelede Ailenin Önemi” konulu konferansa Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Mehmet Emin Arslan, Bağımlılıkla Mücadele Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sema İçel, davetli konuklar, akademik ve idari personel katıldı.

UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI AİLEYİ VE TOPLUMU ETKİLEYEN PSİKİYATRİK BİR BOZUKLUKTUR

Programın açılış konuşmasını yapan GİBTÜ Bağımlılıkla Mücadele Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sema İçel, uyuşturucu madde bağımlılığının insanlık tarihi kadar eski bir geçmişinin olduğunu belirtti.  İçel, “Bireyin beden ve ruh sağlığını, ailevi ve sosyal uyumunu bozan uyuşturucu madde bağımlılığı, tüm aileyi ve toplumu olumsuz etkileyen psikiyatrik bir bozukluktur. Uyuşturucu madde bağımlılığına giden süreç, maddenin ilk kez vücuda alınması ile başlamaktadır. Psikolojik ve biyolojik etkenler bağımlılık sürecini etkilemektedir. Kişi, uyuşturucuyu ilk aldığında merak duygusu ile kullanımı gerçekleştirmek isteyebilir.” dedi.

GENÇLERİ UYUŞTURUCUDAN UZAK TUTMALIYIZ!

Uyuşturucu ile mücadelede geliştirilen baş etme yönteminin, kişinin sağlık durumuna, yaşadığı ortama, ebeveyn tutumlarına, sosyo-kültürel çevreden etkilenmesine göre şekillendiğini ifade eden İçel,  “Biz, ebeveynler olarak çocuklarımızın sorumluluk duygularının gelişmesine katkı sağlamalı, kendilerine zarar verici davranışlardan korunmalarını öğretmeli, bunu yaparken de onlara güvenli bir ortam sağlamalı ve bazı sınırlamalarının olduğunu göstermeliyiz. Ebeveynler çocuklarının madde kullanımını öğrendiklerinde kabullenememe, süreci inkâr etme, üzüntü ve şok, hayal kırıklığı, öfke, kullanıcıyı sorgulama gibi duyguları yaşayabilirler. Bu davranış ve tutumların getirdiği tepkiler süreci olumlu değil, daha çok olumsuz etkilemektedir. Bundan dolayı bu tepkilerden kaçınmak gerekmektedir. Bizler de geleceğimiz olan gençlerin, ikinci ailesi olan üniversitemize geldiklerinde tüm akademik ve idari personelin birer ebeveyn gibi hareket ederek gençlerimizi uyuşturucu madde kullanımına karşı korumak için gayret göstermeliyiz.” ifadelerini kullandı.

REKTÖR ŞEHMUS DEMİR’E TEŞEKKÜR

“Uyuşturucu ile Mücadelede Ailenin Önemi” konulu konferansın düzenlenmesinden dolayı GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir’e teşekkürlerini ileten İçel, “Konferansımızın düzenlenmesinde desteklerinden dolayı, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Şehmus Demir hocamız başta olmak üzere, değerli sunumlarıyla katkı sağlayan kıymetli hocalarıma ve değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Madde bağımlılığından korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır.” dedi.

GENÇLERİN UYUŞTURUCUYA BAŞLAMA NEDENLERİ

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Büro Amirliği Personeli İsmail Uzkar ise narkotik suçlarla mücadelenin önemini belirterek uyuşturucuya başlama nedenleri, bağımlılık döngüleri, madde kullanım belirtileri ve bağımlılığın erken dönemde fark edilmesi için bilinmesi gerekenler hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Bağımlılığı kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya bir davranışa dair kontrolün kaybedilmesi olarak tanımlayan Uzkar, kontrolsüzce kullanılan her madde ya da gerçekleştirilen her davranışın bağımlılık oluşturma riski taşıdığını ifade etti.

EN ÖNEMLİ KORUYUCU KURUM AİLEDİR

TUBİM personeli İsmail Uzkar, Ailenin uyuşturucu madde bağımlılığında en önemli koruyucu kurum olduğunu, aile içi ilişkilerin bireyin toplumsal yaşamının belirlenmesinde kritik ve öncül bir rol oynadığını ve geleceğimiz olan çocuklarımızın değerler sisteminin oluşmasında ailenin çok önemli bir yere sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Uzkar, uyuşturucu madde kullanımının yasal durumu, UYAMA mobil uygulaması, uyuşturucu ile mücadele yolları ve profesyonel destek merkezleri hakkında bilgi vererek uyuşturucusuz toplumun hepimizin eseri olacağını vurguladı.

Konferans GİBTÜ Genel Sekreteri Mehmet Emin Arslan’ın İsmail Uzkar’a hediye takdimi ile sonlandırıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Alkollü içkilere yüzde 40 ve üzeri zam geliyor!

2023-06-10 09:31 - Ekonomi

Menzil tarikatının 'tövbe seansı' gündem oldu!

2023-06-11 19:55 - Gündem

Leman, bu kez ekmek zamlarını çizdi

2023-06-11 20:34 - Gündem

Esad, Suriye sokaklarında dürüm yiyerek gezdi

2023-06-08 18:34 - Dünya

Müjdat Gezen Tiyatrosu kapanıyor!

2023-06-09 20:32 - Kültür & Sanat

Emre Ulaş'tan düşenin dostu olmaz karikatürü

2023-06-13 11:56 - Gündem

Can Atalay için özgürlük talebine müdahale

2023-06-08 19:44 - Gündem

Soylu, o WhatsApp grubundan çıkarıldı!

2023-06-13 08:32 - Gündem

Tanju Özcan tekrar CHP'de...

2023-06-13 12:54 - Siyaset

Başarır: Sen koskoca Cumhurbaşkanısın, o 16 yaşında!

2023-06-11 20:51 - Siyaset

İlgili Haberler

HKÜ’de kitlesel göçle radikalleşme anlatıldı

10:17 - Eğitim

Bakan Tekin: 20 bin öğretmen ataması yapılacak

09:57 - Eğitim

Sanko Okulları'ndan yeni Türkiye derecesi

18:16 - Eğitim

GİBTÜ’den İspanya çıkarması

13:16 - Eğitim

Şahinbey Belediyesi'nden öğrencilere sınav desteği

18:06 - Eğitim

Günün Manşetleri

Erdoğan'ın konvoyuna tepki gösteren çocuk gözaltına alındı!

22:46 - Gündem

Şimşek'in, “Çerez parası” sözleri gündem oldu!

21:23 - Gündem

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, Emre Yüksel’i ifşa etti!

21:04 - Gündem

Yandaş gazetelere aktarılan paralar 'ticari sır' sayıldı!

17:46 - Gündem

Sinan Ateş'in WhatsApp yazışmaları ortaya çıktı

13:50 - Gündem