?>

Gazze'de felaket derinleşiyor: 'Vahşet suçlarının işaretleri var'

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında yüzlerce çocuk ve sivilin öldürüldüğünü belirterek, yaşanan şiddetin vahşet suçlarının ayırt edici özelliklerini taşıdığını söyledi.

Dünya - 1 yıl önce

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

İsrail'in kısıtlamaları ve saldırılarının ardından Gazze'deki ateşkesin son bulduğunu hatırlatan Laerke, insani yardım stokunun çok düşük seviyelere düştüğünü bildirdi.

Laerke, "Gördüğümüz savaş eylemleri vahşet suçlarının ayırt edici özelliklerini taşıyor. 10 gündür insan hayatına ve onuruna karşı duyarsız bir saygısızlığa tanıklık ediyoruz" dedi.

Saldırıların, siviller üzerindeki hasarına işaret eden Laerke, "Hastaneler bir kez daha savaş alanı. Hastalar yataklarında öldürüldü. Ambulanslara ateş açıldı ve ilk müdahale ekipleri öldürüldü. İsrail hava saldırılarında yüzlerce çocuk ve sivil öldürüldü" diye konuştu.

İsrail'in tahliye talepleri nedeniyle son günlerde 142 binden fazla insanın yerinden edildiğini hatırlatan Laerke, birçoğunun ikinci veya üçüncü kez yerinden edildiğini dile getirdi.

Laerke, "Gazzelilerin gidecek güvenli bir yer ve hayatta kalma imkanı yok. Tahliye emirlerinin artık Gazze topraklarının yüzde 18'ini kapsıyor ve her geçen gün büyüyor. Tamamen kesilen insani erişim nedeniyle ateşkes sırasında kaydedilen ilerleme tersine döndü. Daha önce olduğumuz yere geri döndük. Bu defa durum, tedariklerin girişinin tamamen durdurulması nedeniyle daha kötü" diye konuştu.

Filistin halkının toplu olarak cezalandırıldığının altını çizen Laerke, "Uluslararası hukuk açık ancak rapor üstüne rapor yayınladığımız uyarılar, insanlığın en temel ilkelerine karşı tam bir saygısızlık olduğunu ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Laerke, BM Dünya Gıda Programı'nın (WFP) son güncellemesine göre, ajansın Gazze'de yaklaşık 5 bin 700 ton gıda stokunun kaldığını ve bunun en fazla iki hafta yeteceğini söyledi.

WFP ve gıda güvenliği sektöründeki ortaklarının, sınır geçişleri açılması halinde ulaştırılmaya hazır 85 bin tondan fazla gıda ürününün Gazze dışında beklediğini kaydeden Laerke, WFP'nin, kuşatma altındaki Gazze'de yaklaşık 1,1 milyon insanın temel ihtiyaçlarını karşılamak için ayda 30 bin ton gıdaya ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Laerke, Gazze'deki gıda ve yakıt fiyatlarının çok fazla arttığına da işaret etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Kayseri'de yurttaşlar kar yağışına aldırış etmeden İmamoğlu için yürüdü

2025-03-22 00:09 - Gündem

Erdoğan, Gürcistan’daki çatışmayı 'Saraçhane' diye paylaştı

2025-03-26 19:39 - Gündem

AKP'li Melih Gökçek ve Mücahit Birinci'ye tepki yağdı!

2025-03-25 13:43 - Gündem

CHP'de Lütfi Savaş dahil 3 isimden olağanüstü kurultay kararının iptali başvurusu

2025-03-25 13:00 - Siyaset

ROK: Ekrem İmamoğlu en az 6-7 sene hapiste kalacak!

2025-03-21 11:04 - Gündem

Çağlayan Adliyesi nerede? İstanbul Adalet Sarayı'na nasıl gidilir?

2025-03-22 00:39 - Gündem

Tamar Tanrıyar kimdir? Tamar Tanrıyar kaç yaşında, nereli? Tamar Tanrıyar'ın eşi kim?

2025-03-22 00:00 - Magazin

İğrençlikte 'birinci'... AKP'li Mücahit Birinci'den çirkin gönderme!

2025-03-24 22:09 - Gündem

Ali Mahir Başarır: CHP'nin seçim arabası kaçırıldı!

2025-03-27 20:36 - Gündem

CHP'nin 'boykot' kararı Fatih Portakal'ı üzdü: Özgür Özel'e böyle seslendi!

2025-03-26 11:38 - Gündem

İlgili Haberler

ABD'den 60 ülkeye yeni gümrük vergisi: Türkiye de listede!

10:25 - Dünya

NATO'da 'aile fotoğrafı' çekildi, Erdoğan'dan 'Kısıtlamalar kaldırılmalı' mesajı

15:08 - Dünya

Trump'tan çok konuşulacak sözler: İran ile ateşkes bitti!

12:15 - Dünya

Trump Erdoğan'ı övdü, müjde verdi: Türkiye'yi memnun edecek bir şeyler yapacağım

07:38 - Dünya

Trump, Ankara'daki NATO Zirvesi'ne katılacak

20:46 - Dünya

Günün Manşetleri

YENİ Parti'nin grup yönetimi belli oldu

14:34 - Siyaset

Özgür Özel: Asıl logo kurultayda resmileşecek

11:47 - Siyaset

CHP’ye götürülen bodyguard: Milletvekili koruyacaksınız’ dediler

11:39 - Gündem

AHBAP Derneği'ne kayyım atandı!

20:38 - Gündem

Komedyen Deniz Göktaş'ın tahliye talebine ret!

16:57 - Gündem