Gaziantep’in geleneksel lezzeti Avrupa yolunda

Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinden Antep peynirini Ortadoğu’nun ardından şimdi de Avrupa ülkelerine ihraç etmek için çalışmalar hızlandı.

Yerel - 4 yıl önce

 

Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinden Antep peynirini Ortadoğu’nun ardından şimdi de Avrupa ülkelerine ihraç etmek için çalışmalar hızlandı.

GAZİANTEP’İN TESCİLLİ LEZZETİ

Gaziantep merkezli Erikçe Süt, kentin coğrafi işaretli lezzetleri arasında yer alan Antep peynirini geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan’a ihraç etmeye başladı. Yüzlerce yıldır köylerde, evlerde hiçbir katkı maddesi kullanılmadan doğal yöntemlerle imal edilen Antep peyniri böylece ülkemizin ihraç ürünleri arasında yer aldı. Antep peynirinin yurt içinde olduğu gibi Suudi Arabistan’da da büyük ilgi görmesi üzerine firma üretim kapasitesini günlük bir tondan 1,5 tona çıkardı. Antep peyniri Suudi Arabistan’ın yanında Katar ve Irak gibi Ortadoğu ülkelerinde de büyük beğeni toplarken, firma şimdi de Gaziantep’in bu geleneksel lezzetini önce Avrupa’ya sonra da tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalarını yoğunlaştırdı. 

KAYNAĞINDAN TÜKETİCİYE SAĞLIKLI GIDA

Erikçe Süt yetkilisi Veteriner Hekim Mehmet Satıl, 2011 yılından bu yana süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirttikten sonra temel hedeflerinin, teknolojisiyle, üretim kalitesiyle ve lezzetiyle markalaşarak ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Veteriner Hekim Mehmet Satıl, “Önce sütü kaynağından alıp, güvenli ve taze bir şekilde tüketiciye ulaştırmanın çabası içinde olduk. Bu amaçla Sütmatik dediğimiz sistemi kurarak, sektörde inovasyona imza attık. Ardından doğal ve katkı maddesiz yoğurdumuz ve diğer süt ürünlerimizle pazarda aranan bir marka haline geldik” dedi.

YÖRESEL LEZZETİ EVRENSEL BOYUTA TAŞIYACAĞIZ

Satıl, Gaziantep’in coğrafi işaretli ürünü olan Antep peynirini, yöresel bir ürün olmaktan çıkartarak, evrensel bir ürün haline getirmek için yapılan çalışmaları şöyle anlattı:

“Doğal ve sağlıklı bir ürün olan Antep peyniri, hem sofralarımızın hem de bir çok tatlı türünün vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Peynirimizin yurt içinde ve özellikle Ortadoğu ülkelerinde gördüğü ilgi ve talep, hedeflerimizi büyütmemize neden oldu. İlk başlarda sadece Gaziantep’teki marketlerde tüketiciye sunulan ürünümüz şimdi çevre illerdeki marketler aracılığıyla da tüketiciye ulaştırılıyor.  Hem yurt içinden hem de özellikle Suudi Arabistan’dan büyük talep alıyoruz. Ancak, üretim kapasitemizi günlük bir tondan 1,5 tona çıkarmamıza rağmen çoğu zaman talebe yetişmekte güçlük çekiyoruz. Yeni hedefimiz Gaziantep’in adıyla anılan bu mükemmel lezzeti önce Avrupa ülkelerine ardından da tüm dünyaya tanıtmaktır. Bugün Fransa, Hollanda ve İtalya gibi ülkeler, peynir üretimi ve ihracatıyla ekonomilerine büyük katkı sağlıyor. Bizim de bu anlamda büyük potansiyelimiz var. Bu potansiyeli harekete geçirerek, dünyaya bu lezzeti tattırmak istiyoruz. Suudi Arabistan ve diğer Ortadoğu ülkelerinin ardından altyapımızı güçlendirerek, Avrupa pazarında yer almayı hedefliyoruz.”

ANTEP PEYNİRİNİN LEZZETİ NEREDEN GELİYOR?

Antep peynirinin tamamen doğal ve besin değeri yüksek bir ürün olduğunu, bu nedenle de “Sağlıklı ve Doğal Gıda” arayanların tercih edeceği bir ürün olduğuna dikkat çeken Veteriner Hekim Mehmet Satıl, şöyle devam etti:

“Türkiye bir peynir cenneti. Her yöremizin birbirinden kıymetli peynirleri var. Bu peynirlerimizden birisi de Antep peyniridir. Antep peyniri yüzlerce yıldır özellikle köylerde, evlerde hiçbir katkı maddesi kullanılmadan imal ediliyor. Antep peyniri, şirden mayasından yapılan bir ürün yani hayvanın kendi kursağında oluşmuş bir maya ve bu enzimle çalışıyor. Mükemmel bir peynir. Yüzyıllardır aynı yöntemle üretiliyor. Hiçbir kimyasal işlemden geçmez. Kendi doğasında, hiçbir katkı maddesi ve fabrikasyon işlemine tabi olmadan imal edilir. Yüksek ısıda haşlanır, tüm bakterilerden arındırılır ve yüksek tuzla tuzlanır. Uzun ömürlü olan Antep peyniri kendi suyunda haşlanır, lezzeti oradan geliyor. Biz geleneksel üretim yöntemlerini modern tesislerimize taşıdık. Ve üretimi sadece ilkbahar ve yaz ayları ile sınırlı olmaktan çıkararak, tüm yıla yaydık.”

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Sanatçılardan çağrı: İbrahim Gökçek yaşamalı

2020-05-03 19:07 - Gündem

CHP’ye açık tehdit: Önce sizi öldürürüm

2020-05-03 17:40 - Gündem

İmamoğlu'nu tehdit eden zanlıya tahliye

2020-05-07 14:43 - Gündem

Üç fidanın savunmaları ve son sözleri...

2020-05-05 21:52 - Gündem

İŞKUR önünde ağlayan babaya Yavaş el uzattı

2020-05-05 10:57 - Gündem

Deniz Gezmiş'in ilk kez ortaya çıkan fotoğrafları

2020-05-06 16:00 - Gündem

Mansur Yavaş, Erdoğan'ı geride bıraktı

2020-05-06 16:27 - Siyaset

'Türkiye'nin son kaynakları tüketiliyor'

2020-05-07 10:20 - Siyaset

AKP’li isim iğrenç paylaşımını böyle savundu!

2020-05-02 12:55 - Gündem

Atatürk düşmanı mahkemede çark etti!

2020-05-06 16:17 - Gündem

İlgili Haberler

Başkan Yılmaz: Mustafa Kemal Atatürk’ü asla unutmayın

18:06 - Yerel

Fatma Şahin'den 19 Mayıs kutlama mesajı

17:50 - Yerel

Başkan vekili Şerbetçi’den 19 Mayıs mesajı

17:43 - Yerel

Başkan Yılmaz'dan, 19 Mayıs kutlama mesajı

17:36 - Yerel

GSO Başkanı Adnan Ünverdi 19 Mayıs'ı kutladı

17:33 - Yerel

Günün Manşetleri

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş: Beni de öldürecekler!

11:58 - Gündem

Emekli Orgeneral Çetin Doğan tahliye oldu!

20:18 - Gündem

CHP'li Meriç'ten tasarruf paketi tepkisi

15:07 - Siyaset

Otoyol ve köprü ücretlerine zam geldi!

23:28 - Ekonomi

Erdoğan: 'Türkiye'de tarım bitti' demek cehalettir!

20:24 - Tarım