?>

Gaziantep, coğrafi işaretli üründe ilk sırada...

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Türkiye’de 2025 yılı itibarıyla coğrafi işaretli ürün sayısının 1806’ya ulaştığını, Gaziantep’in ise 107 coğrafi işaretli ürünüyle bu alanda Türkiye genelinde ilk sıradaki yerini güçlendirerek sürdürdüğünü açıkladı.

Yerel - 1 gün önce

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Türkiye’de 2025 yılı itibarıyla coğrafi işaretli ürün sayısının 1806’ya ulaştığını, Gaziantep’in ise 107 coğrafi işaretli ürünüyle bu alanda Türkiye genelinde ilk sıradaki yerini güçlendirerek sürdürdüğünü açıkladı.

Coğrafi işaretli ürünlerin yalnızca ekonomik bir değer taşımadığını, aynı zamanda yüzyıllar boyunca süzülerek günümüze ulaşan üretim kültürünün ve yerel hafızanın en somut göstergeleri olduğunu vurgulayan Akıncı, Gaziantep’in bu alandaki öncülüğünün hem bölgesel kalkınmaya hem de kültürel sürdürülebilirliğe güçlü katkılar sunduğunu söyledi.

Gaziantep’in, tarih boyunca medeniyetlerin kesişme noktasında yer alan bir şehir olarak mutfağıyla, tarımıyla ve üretim geleneğiyle Anadolu’nun en zengin kültürel miraslarından birine ev sahipliği yaptığını belirten Akıncı, “Coğrafi işaretli ürünlerimiz; bu toprakların iklimini, emeğini, bilgisini ve ustalığını yansıtan paha biçilmez değerlerdir. Gaziantep olarak yalnızca üretmiyor, aynı zamanda bu mirası koruyor ve geleceğe taşıyoruz. 107 coğrafi işaretli ürünle Türkiye’de ilk sırada yer almamız, bu bilinçli yaklaşımın en somut sonucudur” dedi.

Gaziantep Ticaret Borsası’nın coğrafi işaretler konusundaki çalışmalarına özel bir parantez açan Akıncı, bugüne kadar kentin 24 coğrafi işaretli ürününün tescilini GTB olarak gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Akıncı, “Bulunduğu şehir adına en fazla coğrafi işaret tescili alan kurumlar arasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Bu, sadece bir sayı değil; üreticiye sahip çıkmanın, geleneksel yöntemleri korumanın ve yerel değeri markaya dönüştürmenin ifadesidir. 2026 yılında da hem Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde hem de Avrupa Birliği sürecinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu.

GAZİANTEP’İN AB TESCİLLİ LEZZETLERİ ARTIYOR

Gaziantep’in coğrafi işaret alanındaki başarısının Avrupa Birliği tescilleriyle uluslararası boyuta taşındığını vurgulayan Akıncı, Gaziantep Baklavası, Araban Sarımsağı ve Menengiç Kahvesi’nin AB tarafından tescil edildiğini, GTB öncülüğünde Antep Fıstık Ezmesi ve Antep Lahmacunu’nun da AB tescili aldığını söyledi. Akıncı ayrıca, Antep Muskası ve Antep Bulguru için başvuru süreçlerinin devam ettiğini ifade etti.

Bu ürünlerin yalnızca Gaziantep mutfağının değil, Türk gastronomisinin de dünya vitrinindeki temsilcileri olduğunu aktaran Akıncı, “Gaziantep mutfağı; tarih, coğrafya ve emeğin birleştiği çok katmanlı bir kültürdür. AB tescilleri, bu zenginliğin uluslararası alanda da kabul gördüğünün açık göstergesidir” dedi.

TÜRKİYE’DE COĞRAFİ İŞARETLERİN TABLOSU

Türkiye genelinde 2025 yılı itibarıyla coğrafi işaretli ürün sayısının 1806’ya ulaştığını belirten Akıncı, iller bazındaki dağılıma da dikkat çekti. Gaziantep’in 107 ürünle ilk sırada yer aldığını aktaran Akıncı, “Gaziantep’i 88 ürünle Konya, 61 ürünle Erzurum ve 59 ürünle Diyarbakır takip ediyor. Anadolu’nun dört bir yanında tescillenen bu ürünler, Türkiye’nin kültürel çeşitliliğini ve üretim zenginliğini ortaya koyan canlı bir harita niteliği taşıyor” ifadelerini kullandı.

Coğrafi işaretlerin üreticinin emeğini koruyan ve yerel markaların değerini artıran önemli bir araç olduğunun altını çizen Akıncı, bu sistemin aynı zamanda kaliteyi ve özgünlüğü garanti altına aldığını söyledi. Akıncı, “Coğrafi işaretler; kırsal kalkınmadan ihracata, gastronomi turizminden istihdama kadar geniş bir alanda katma değer üretmektedir. Gaziantep olarak biz, bu alanda sadece lider değil, aynı zamanda örnek bir model olmayı sürdürüyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Atatürk heykeli gece yarısı söküldü! Gebze Belediyesi'nden açıklama

2026-01-08 00:46 - Gündem

Erdoğan'dan Özgür Özel'e bir tazminat davası daha...

2026-01-08 16:56 - Gündem

Can Yaman ve Selen Görgüzel'e gözaltı kararı!

2026-01-10 11:48 - Asayiş

TÜİK'e göre, aralık ayında enflasyon yüzde 0.89 oldu!

2026-01-05 10:59 - Ekonomi

Erdoğan, AKP'ye katılan 3 milletvekiline rozet taktı

2026-01-07 13:49 - Siyaset

Memur ve emekli zam oranı belli oldu

2026-01-05 11:16 - Ekonomi

Dilek İmamoğlu: Biz susarsak, haksızlık normalleşir...

2026-01-09 11:35 - Gündem

En düşük emekli maaşı 20 bin TL oldu

2026-01-09 11:46 - Ekonomi

Şeyma Subaşı’nın uyuşturucu testi sonucu pozitif çıktı

2026-01-09 11:31 - Magazin

Erdoğan: 2026 senesi ülkemiz için bir reform yılı olacak...

2026-01-07 14:08 - Siyaset

İlgili Haberler

Büyükşehir'de 2026 yılının ilk meclisi yapıldı

00:00 - Yerel

Anadolu Basını, Ankara’da sorunlarını konuşacak

00:00 - Yerel

GASKİ'den altyapıya akıllı sistem

00:00 - Yerel

Yılmaz, gençlerle mutfağa girip menemen yaptı!

00:25 - Yerel

Şahinbey ekipleri, bin 300 kilo sağlıksız sakatatı imha etti

00:00 - Yerel

Günün Manşetleri

Ünlülere 'uyuşturucu' operasyonunda 3 isim tutuklandı!

21:32 - Asayiş

İran'daki gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 538’e yükseldi

21:30 - Dünya

Bu kez Erdoğan'ın fotoğrafına selam durdu!

16:30 - Gündem

Furkan Bölükbaşı hakkında tahliye kararı

14:54 - Gündem

Trump, kendini ''Venezuela Başkanı'' olarak paylaştı!

08:07 - Dünya