?>

Fatma Şahin: Kentin risk haritasını çıkaracağız

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şubat 2023 Depremleri Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, maalesef depreme hazırlık konusunda yetersiz kaldıklarını belirterek, "Depremlerdeki can kayıplarına kader deyip geçemeyiz. Hep birlikte şehrimizi depremlere hazırlayacağız" dedi.

Yerel - 1 yıl önce

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,  Şubat 2023 Depremleri Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, maalesef depreme hazırlık konusunda yetersiz kaldıklarını belirterek, "Depremlerdeki can kayıplarına kader deyip geçemeyiz. Hep birlikte şehrimizi depremlere hazırlayacağız" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen sempozyumun ikinci  gününde açılış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptı. Başkan Şahin, günümüz dünyasında bilginin en büyük güç olduğunu  ifade ederek, kentin depreme hazırlanma sürecinin tüm kurum ve kuruluşların katkısı ile gerçekleştirilebileceğini söyledi. Şahin, "Bunu hep birlikte başaracağız. Şehrin risk haritasını çıkaracağız, kümeleşmeyi yapacağız, öncelikleri belirleyeceğiz ve afetlerden en az zararla çıkacağız. Bu sabahtan akşama yapılacak bir iş değil. Bu bir yolculuktur. Bu yolculukta siz mühendis ve mimarlara çok ihtiyacımız var. Sizlerle birlikte yapacağız. Bu konudaki eylem planını oluşturup hayata geçirirsek Türkiye'ye de örnek oluruz" şeklinde konuştu.

KENTSEL ALTYAPI SİSTEMLERİ VE DEPREM

Başkan Şahin'in konuşmasının ardından İMO Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tansel Önal'ın yönettiği 3. oturumda, "Kentsel Altyapı Sistemlerinde Şubat 2023 Depremleri Etkileri" konusu ele alındı.  Prof. Dr. Selçuk Toprak "Depremlere Dirençli Alt Yapı Sistemlerine Bakış", Hüseyin Sönmezler (GASKİ Genel Müdürü) "Dirençli Kentlerde Sürdürülebilir Su Yönetimi", Mustafa Demirci (ÇİMKO Hazır Beton Genel Müdürü) "Moloz Atıklarının Ekonomiye Tekrar Kazandırılması", İnş. Müh. Çağrı Güzel "Güçlendirme İşlerinde Kendiliğinden Yerleşen Betonun Önemi",  Prof. Dr. Abdulkadir Çevik "Depreme Dirençli Kentlerde Ulaşım Altyapısı", Yük. İnş. Müh. Ümit Özkan "Kahramanmaraş Depremlerinde Prefebrik Yapıların Performansı" konularında birer sunum yaptı.

DEPREM SONRASI KONUT ÜRETİMİ

Yük. Mimar Seyfettin Coşan'ın yönettiği 4. oturumda "6 Şubat Depremi Sonrası Yeniden Yapılanma ve Konut Üretimi" konusu mercek altına alındı. Oturumda, İnş. Müh. İbrahim Apa "Deprem Öncesi ve Sonrasında Özel Sektörün Rolü ve Faaliyetleri",  Bora Kanevetçi (GAİMDER Başkanı) "Yeniden Yapılanma ve Konut Üretimi", Mustafa Büyükuncu (Mimarlar Odası Gaziantep Şb. Başkanı) "6 Şubat Depremlerinin Planlama Süreçlerine Etkisi ve Yerinde Dönüşüm",  Ali Adıgüzel (KAMİAD Başkanı) "6 Şubat Depremlerinin Kamu Binaları Açısından Değerlendirilmesi" konularını anlattı.

YETKİN MÜHENDİSLİK SİSTEMİ GETİRİLMELİ

Yapılan konuşmalarda, yerinde dönüşümün yetersiz kaldığı, konut açığının toplumun en büyük sorunu olmaya devam ettiği, hedeflenen konut yapımına ulaşmak için özel sektörün de işin içine girmesinin şart olduğuna vurgu yapıldı. Konuşmalarda ayrıca, yetkin mühendislik yasasının çıkarılmasının önemine de dikkat çekilirken, binaların da bir ömrü olduğu, ayrıca binaların belirli aralıklarla muayene edilerek, kullanıma uygun olup olmadığını tespit edilmesinin önemli olduğu üzerinde duruldu.

BİLİRKİŞİ RAPORLARI ÇELİŞKİLERLE DOLU

İki gün süren sempozyum, "Deprem Nedeniyle Cezai Sorumluluklar ve İlliyet Bağı" konulu panelle sona erdi.  İMO Yönetim Kurulu 2. Başkanı Selçuk Uluata'nın yöneteceği panelde,  Dr. Levent Mazılıgüney  "Bilirkişi Sorunları - İlliyet Bağı", Dr. Gökhan Ölmez ise "Depremden Kaynaklı Olarak Yapı İnşa Sürecinde Görev Alan Meslek Mensuplarının Cezai Sorumluluğunun Değerlendirilmesi" konularını ele alındı. Panelde yapılan konuşmalarda bilirkişi raporlarındaki çelişkiler, yetersizlikler ve mühendislerin mağduriyetine yol açan yanlışlıklar örneklerle açıklandı. Bir mühendisin hazırladığı inşaat projesinin üzerine daha sonra kaçak olarak 3 kat çıkıldığı, imar affı ile binaya ruhsat verildiği, ancak binanın depremde yıkılması dolayısıyla mühendisin 22 yılla yargılandığı örnek anlatılırken, "Maalesef binaya 3 kaçak kat eklenmesine göz yuman, hatta imar affı ile binaya ruhsat veren idarenin sorumluluğu gündeme gelmiyor. Meslektaşlarımız, olay yerine gitmeden, masa başında pakt programlarla hazırlanan yanlışlık ve çelişkilerle dolu bilirkişi raporları ile yargılanırken mağdur ediliyor. Bizler adil yargılama istiyoruz" denildi.

Panel, soru cevap bölümüyle sona erdi. Daha sonra panele katılan konuşmacılara ve sempozyumun gerçekleşmesinde katkı sunan firmalara teşekkür plaketi verildi. Sempozyum toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Ekrem İmamoğlu katledilen Mattia Ahmet Minguzzi'nin ailesini ziyaret etti: 'Yüreğimiz sızladı

2025-02-14 17:08 - Siyaset

113. Dönem ÖGG sınav soruları ve cevapları yayınlandı mı? ÖGG soruları ve cevap anahtarı

2025-02-11 00:38 - Gündem

Ünlü astrolog Hilal Saraç tutuklandı!

2025-02-09 05:08 - Asayiş

Şahinbey'den çiftçilere 7 milyon fide desteği

2025-02-11 00:00 - Yerel

Oscar ödüllü oyuncu Natalie Portman'ın yeni projesi belli oldu

2025-02-10 00:00 - Magazin

Osman Gökçek: 'Ben babamın günahını çekmek zorunda değilim'

2025-02-13 03:09 - Siyaset

Son dakika deprem... AFAD duyurdu! Ege Denizi'nde korkutan deprem: İzmir'den de hissedildi

2025-02-12 12:09 - Gündem

Kanser tedavisi görüyordu... 'Kahtalı Mıçe' hayatını kaybetti!

2025-02-15 09:08 - Gündem

Galatasaray'dan Eren Elmalı paylaşımı! Trabzonspor maçına gönderme...

2025-02-12 00:39 - Spor

Fenerbahçe efsanesi Oğuz Çetin yoğun bakıma kaldırıldı

2025-02-12 02:38 - Spor

İlgili Haberler

Akıncı: Anızı yakmak, toprağın geleceğini yakmaktır

00:00 - Yerel

GASMEK binası yapımı için protokol imzalandı

00:00 - Yerel

Yılmaz, yapımı devam eden projeleri yerinde inceledi

00:00 - Yerel

Gaziantep’te Yeşil Okullar Projesi'nde büyük başarı

00:00 - Yerel

AK Parti Gaziantep, Turdu bebek için seferber oldu!

00:00 - Yerel

Günün Manşetleri

Bakan Çiftçi: Tüm sokak köpekleri barınaklara alınacak

17:03 - Gündem

Özşen Madencilik’ işçilerinin ve ailelerinin üzerine ateş açıldı!

20:00 - Gündem

Bizim çoçuklar Dünya Kupası'na mağlubiyetle başladı!

11:00 - Spor

Muharrem İnce'den çağrı: Genel Başkanı üyeler seçsin

08:33 - Siyaset

Kılıçdaroğlu, üç büyükşehir il başkanını görevden alacak!

08:22 - Siyaset