?>

Et ve Süt Kurumu'na yapılan atamaya eleştiri: Bilimsel ilkelerle uyuşmuyor

Veteriner Hekimler Derneği, Et ve Süt Kurumu'na yapılan atamayı eleştirdi. Atamanın bilimsel ve mesleki ilkelerle uyuşmadığı belirtildi.

Gündem - 11 ay önce

Veteriner Hekimler Derneği Et ve Süt Kurumu'na yapılan atamaya tepki gösterdi. Dernek yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "29 Mayıs 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak bir matematikçinin atanmış olması, kamuoyunda olduğu kadar veteriner hekimlik camiasında da ciddi bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Veteriner Hekimler Derneği olarak bu atamayı doğru bulmadığımızı kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Et ve Süt Kurumu, adından da anlaşılacağı üzere, doğrudan hayvansal üretimi, hayvan sağlığını, gıda güvenliğini ve halk sağlığını ilgilendiren kritik bir kurumdur. Et ve süt gibi hayvansal ürünlerin üretiminden tüketiciye ulaştırılmasına kadar olan tüm süreç, bilimsel bilgi birikimi, veteriner halk sağlığı disiplini, zoonoz hastalıklar, hayvan refahı, gıda hijyeni ve epidemiyoloji gibi çok sayıda uzmanlık alanını kapsamaktadır" denildi.

'MESLEKİ BİRİKİM GEREKTİRİR'

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Bu süreçlerin denetimi ve regülasyonu yalnızca idari değil, aynı zamanda teknik ve mesleki birikim gerektirir. Bu nedenle Et ve Süt Kurumu gibi kritik bir yapının başında, gıda güvenliği ve hayvancılık konusunda uzmanlığı olan, tercihen veteriner hekimlik, zootekni, gıda mühendisliği gibi ilgili alanlardan gelen yöneticilerin bulunması gerektiğine inanıyoruz. Matematik eğitimi almış bir kişinin bu göreve atanması, liyakat ilkesini ve kurumun bilimsel işleyişine duyulan güveni zedelemektedir. Kurumun asli görevlerinden biri olan “piyasayı regüle etme” işlevi; yalnızca fiyat ve maliyet üzerinden değil, hayvan sağlığı, ürün kalitesi, zoonotik riskler ve halk sağlığı gibi çok daha geniş bir çerçevede değerlendirilmelidir. Bu da ancak konunun uzmanlarıyla mümkündür. Türkiye’de veteriner hekimlik mesleği yıllardır kamu kurumlarında görmezden gelinmekte, stratejik kurumların yönetimlerinde veteriner hekimlere yer verilmemektedir. Oysa Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) gibi uluslararası kuruluşlar, hayvansal gıdaların güvenliği ve halk sağlığı için veteriner hekimliğin kilit rolüne sürekli vurgu yapmaktadır. Bu bağlamda, Et ve Süt Kurumu gibi hayvansal üretimin doğrudan merkezinde yer alan bir kuruma, mesleki yeterliliğe ve sahaya dair bilgiye sahip bir uzmanın, özellikle de bir veteriner hekimin atanması gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Veteriner Hekimler Derneği olarak kamu yararı, bilimsel liyakat ve halk sağlığını esas alan bu duruşumuzu sürdüreceğimizi, ilgili kurumlarla ve kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz"

Haftanın Öne Çıkanları

Tanju Özcan'dan Yarkadaş’a 'Delikanlı ol' çıkışı

2025-05-31 17:52 - Siyaset

GTB Başkanı Akıncı, hububat alım fiyatlarını açıkladı

2025-06-03 00:00 - Tarım

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Grev bizim yasal hakkımızdır!

2025-06-03 12:07 - Gündem

Sedat Peker’den çocuklarının yanında saldırıya uğrayan babaya 2,5 milyon TL destek

2025-06-01 10:57 - Gündem

CHP'de dikkat çeken kulis... 'Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi hazırlıklara başladı'

2025-06-03 15:39 - Gündem

İstanbul Avcılar'da kan donduran anlar: Trafikte bıçaklı yol verme kavgası!

2025-05-30 00:00 - Asayiş

Feyza Altun ve Dilan Polat'tan şaşırtan buluşma: O fotoğraflar sosyal medyada gündem oldu

2025-06-01 00:39 - Magazin

Galatasaraylı taraftarlardan koreografi şov

2025-05-30 21:34 - Spor

Tanju Özcan'dan DİSK'e tepki: Ey emek sömürücüsü DİSK yöneticileri

2025-06-02 14:44 - Gündem

Putin'in sağ kolu Aleksandr Dugin'nden 'İmamoğlu' yorumu

2025-06-01 01:39 - Dünya

İlgili Haberler

Mansur Yavaş hakkında bir soruşturma izni daha...

12:58 - Gündem

İmamoğlu'ndan Tom Barrack'ın sözlerine tepki

12:57 - Gündem

Doruk Madencilik işçilerinin Ankara yürüyüşü sürüyor...

08:41 - Gündem

AKP'li Tayyar'dan eylemdeki eğitimcilere tehdit: Bu milleti sahaya inmek zorunda bırakmayın!

08:34 - Gündem

Erdoğan’ın imzasıyla Büyükelçiliklerde 7 yeni atama

06:41 - Gündem

Günün Manşetleri

Mansur Yavaş hakkında bir soruşturma izni daha...

12:58 - Gündem

Kılıçdaroğlu, Doğu Perinçek ile bir araya geldi

12:55 - Siyaset

CHP'li Ataşehir Belediye Başkan Onursal Adıgüzel gözaltına alındı

09:01 - Asayiş

Gülistan Doku dosyasında başhekim gözaltına alındı!

08:51 - Asayiş

Doruk Madencilik işçilerinin Ankara yürüyüşü sürüyor...

08:41 - Gündem