?>

Erdemli'de geliştirilen 6 meyve tescillendi: Raf ömrü uzun zararlılara karşı dirençli

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde yapılan çalışmalarda 2'si mandarin (mandalina) 4'ü muz 6 yeni çeşit geliştirilerek tescillendi.

Tarım - 5 ay önce

Türkiye'nin yaş meyve ve sebze üretim merkezlerinden Mersin'de hem turunçgil hem de muz gibi çeşitli türler üzerinde kaliteli ürün yetiştirme çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde mandalina ve muz üzerinde uzun süredir devam eden Ar-Ge çalışmalarında yeni çeşitler geliştirildi. Geliştirilen türlerden mart ayına kadar ağaç üzerinde kalabilen alarin ile ocak ayında hasat edilen kalitesi ve aroması ihracata uygun olan çekirdeksiz tür aladen isimli 2 yeni mandalina tescillendi. Muzda ise baba baysal, alata barışı, poyraz 46 ile şeker filiz adı verilen çeşitler tescillendi. Enstitüde düzenlenen toplantıda tanıtılan yeni ürünlerden muz ve mandalinanın hasadı ise Vali Ali Hamza Pehlivan tarafından yapıldı.

"6 ÜRÜNÜN BÜTÜN İŞLEMLERİ TAMAMLANDI"

Enstitüde bilim adamlarının çalışmasıyla 6 ürünün tescil aldığını belirten Vali Ali Hamza Pehlivan, bu ürünlerinden 2'sinin mandalina, 4'ünün de muz çeşidinden oluştuğunu söyledi. Ayrıca çalışması devam eden biri keçiboynuzu, 3'ü mandarin olmak üzere toplam 10 çeşit üzerinde değerlendirme toplantısı da yaptıklarını aktaran Vali Pehlivan, "6 ürünün bütün işlemleri tamamlandı, tescili gerçekleştirildi. Bugün itibarıyla tarım sektörüne kazandırılmış oldu. Bu gerçekten önemli bir gelişme" dedi.

Yeni geliştirilen muz ve mandalinanın hasadını yaptıklarına değinen Pehlivan, "Bütün denemeler yapıldı, bütün testlerden geçti. Hem de alanda dayanıklılık ve sürdürülebilirlikle ilgili de bilimsel araştırmalar yapıldı. Bugün itibarıyla literatüre kazandırılmış oldu. Bundan sonraki aşamada ürünlerin yaygın üretimiyle ilgili çalışmalar sürdürülecek" diye konuştu. Enstitünün ürün geliştirme çalışmaları yaptığına dikkat çeken Pehlivan, "Buradaki gaye hem raf ömrü uzun hem de zararlılara karşı dirençli ürünler üretmek. Bu yeni türleri tercih edenler hem üretim hacminde artış elde edecekler hem de daha kaliteli bir ürün elde etmiş olacaklar. Bunun çiftçilerimize ve üreticilerimize olumlu yansıyacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor'da ayrılık: Enis Bardhi

2025-01-15 00:00 - Spor

Bir oyuncu daha ‘Ayşe Barım’ sessizliğini bozdu

2025-01-13 00:39 - Magazin

Menzil'de mülk kavgası,taşlı sopalı birbirlerine girdiler!

2025-01-14 17:08 - Gündem

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat tutuklandı

2025-01-16 19:38 - Gündem

Karşıyaka, Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde elendi

2025-01-16 00:08 - Spor

Yola reflektör koyarken yolcu otobüsü çarptı! İstanbul'da Kuzey Marmara Otoyolu'nda feci ö

2025-01-12 00:39 - Asayiş

250 yıllık süre doldu... Naci Görür'den iki kent için korkutan uyarı!

2025-01-11 17:38 - Gündem

İmamoğlu'ndan hodri meydan: Onayın cezamı milleti rahat bırakın!

2025-01-15 19:09 - Siyaset

Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay hakkında yakalama kararı

2025-01-16 21:08 - Siyaset

HTŞ’li bakanlar Ankara’da: Fidan ve Şeybani’den ortak basın açıklaması

2025-01-15 21:38 - Gündem

İlgili Haberler

Tiryaki Agro, fıstık tesisinin kapasitesini iki katından fazla artırıyor

00:00 - Tarım

GTB Başkanı Akıncı'dan anız uyarısı

00:00 - Tarım

GTB Başkanı Akıncı, hububat alım fiyatlarını açıkladı

00:00 - Tarım

Yaz geldi komisyon sadece 2 kez toplanabildi: Çiftçi derdiyle baş başa kaldı

00:00 - Tarım

Fındık bahçelerinde ciddi kayıp: Rekolte düşüşü bekleniyor!

00:08 - Tarım

Günün Manşetleri

On bin işçi imza attı: 'Barajsız sendika, yasaksız grev' talebi Meclis'te

18:08 - Gündem

Ekonomistler Türkiye'nin rekor cari açığını değerlendirdi: 'Sevimsiz sinyaller artıyor

16:39 - Ekonomi

'5 kız çocuğu aynı anda intihar etti' iddiası: Bakanlıktan açıklama

16:38 - Gündem

Kirazın tanesi 10 lira: Ekonomi politikaları 'meyvesini' veriyor!

16:08 - Ekonomi

Yeni Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu kimdir? Besim Dutlulu kaç yaşında, nereli?

15:38 - Gündem