?>

Dr. Erol Demirbaş’tan uyarı: Nefes alamamak kader değil!

Soğuk hava koşullarının etkisini artırmasıyla birlikte Gaziantep’te burun tıkanıklığı şikâyeti yaşayanların sayısı hızla yükseliyor.

Sağlık - 2 ay önce

Soğuk hava koşullarının etkisini artırmasıyla birlikte Gaziantep’te burun tıkanıklığı şikâyeti yaşayanların sayısı hızla yükseliyor. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen, uykusuzluğa, baş ağrısına ve hatta sosyal yaşamda performans kaybına neden olabilen burun tıkanıklığı konusunda uzmanlardan peş peşe uyarılar geliyor.

Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Erol Demirbaş, burun tıkanıklığının sadece “basit bir kış şikâyeti” olarak görülmesinin büyük bir hata olduğunu belirtti.

“Tıkalı burun, gün boyu enerjinizi çalan gizli bir düşmandır”

Op. Dr. Demirbaş, burun tıkanıklığının sanılandan çok daha ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Burun tıkanıklığı yaşayan birçok kişi zamanla buna alıştığını düşünüyor; ancak bu durum aslında vücudu sürekli yoran bir süreçtir. Kaliteli uyku uyuyamayan, ağızdan nefes almak zorunda kalan bir kişinin günlük yaşam enerjisi de ciddi ölçüde düşüyor.”

Uzmanlar, özellikle kronik burun tıkanıklığının çocuklarda iştahsızlık ve dikkat dağınıklığına, yetişkinlerde ise sabah yorgun uyanma ve gün içinde halsizliğe yol açtığını belirtiyor.

Tıkanıklığın sebepleri çok farklı olabilir

Op. Dr. Erol Demirbaş, burun tıkanıklığının tek bir nedenle ortaya çıkmadığını, doğru teşhis konulmadan yapılan her tedavinin geçici olacağını ifade etti:

“Alerjik rinit, sinüzit, burun kemiği eğriliği (septum deviasyonu), burun etlerinin büyümesi, polipler gibi farklı problemlere bağlı olarak burun tıkanıklığı gelişebilir. Bazı hastalar basit bir spreyle düzelebilirken, bazı hastalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bu nedenle profesyonel bir muayene şarttır.”

Demirbaş ayrıca yanlış ve uzun süreli burun spreyi kullanımının da burun tıkanıklığını daha kötü hâle getirdiğini hatırlattı.

“Burun tıkanıklığı hayat kalitesini sessizce düşürür”

Uzun süre devam eden burun tıkanıklığının kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilediğini belirten Demirbaş, özellikle gece ağızdan nefes almanın boğaz kuruluğuna, horlamaya ve uyku kalitesinde düşüşe yol açtığını söyledi.

“Hastalarımızın büyük kısmı ‘Ben yıllardır böyle yaşıyorum’ diyor. Ancak tıkalı burunla yaşamaya mecbur değilsiniz. Tedavisi çoğu zaman sandığınızdan daha kolaydır.”

“Rahat nefes almak herkesin hakkı”

Hastalığı “kader” gibi kabullenen vatandaşlara seslenen Op. Dr. Erol Demirbaş son olarak şunu söyledi:

“Rahat nefes almak bir lüks değil, sağlık için temel bir gerekliliktir. Şikâyetleriniz uzun sürüyorsa bir uzman desteği almaktan çekinmeyin.”

Haftanın Öne Çıkanları

Kayyum Gürsel Tekin ilçe başkanını disipline sevk etti!

2025-11-28 15:07 - Siyaset

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na destek: Demek ki; bir rüşvet çarkı var!

2025-11-24 13:43 - Siyaset

İBB davasında önce duruşma tarihi verildi, sonra iptal edildi!

2025-11-27 12:05 - Gündem

Habur rezaletini hatırlattı! Cizre'de Kürt bayraklı korumalara sevgi gösterileri...

2025-11-30 16:33 - Gündem

Mansur Yavaş'tan Gökçek ailesine suç duyurusu

2025-11-27 15:38 - Gündem

İbrahim Hacıosmanoğlu: Sıra teknik direktör ve antrenörlerde...

2025-11-24 14:44 - Spor

Hülya Avşar ve Merve Taşkın hakkında 'fuhuşa teşvik' iddiasıyla suç duyurusu

2025-11-24 14:38 - Magazin

Hepsi tek tek zamlanacak! İşte 2026’da geçerli olacak yeni ücretler...

2025-11-27 08:49 - Ekonomi

Kılıçdaroğlu, yandaş gazeteye konuştu: CHP derhal arınmalı...

2025-11-29 09:13 - Siyaset

Yeni yargı paketi ile 50 bin kişi tahliye edilecek mi?

2025-11-27 13:41 - Gündem

İlgili Haberler

Hayrullah Kubba’dan Miraç Kandili mesajı

00:00 - Sağlık

Zatüre Vakalarında Artış: Erken Tanı Uyarısı

00:00 - Sağlık

İnmede Hayat Kurtaran Girişimsel Tedaviler

00:00 - Sağlık

Sık idrara çıkma ve yanma Sistit habercisi olabilir!

00:00 - Sağlık

Kasık Fıtığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bebek Otel soruşturmasında 'gizli kamera bulundu' iddiası

10:16 - Gündem

SDG lideri Mazlum Abdi Halep'ten çekileceklerini açıkladı

08:24 - Dünya

Bahis soruşturmasında Eyüpspor ve 9 şirkete kayyım atandı!

08:21 - Asayiş

Ümit Karan tutuklandı, ifadesi ortaya çıktı!

22:02 - Asayiş

Erdoğan'ın memleketi Rize'de yoksulluk isyanı

20:48 - Gündem