?>

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD yolcusu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 25-26 Martta ABD'nin başkenti Washington'a resmi ziyaret düzenleyecek.

Gündem - 1 yıl önce

Diplomatik kaynaklardan elde edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan ziyaret sırasında, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve diğer ABD'li yetkililerle görüşecek.

ABD Başkanı Donald Trump döneminde gerçekleştirilecek olan ilk ziyarette yapılacak görüşmelerde, Türkiye-ABD ikili ilişkilerinde atılabilecek adımların ve ilerleyen dönemde gerçekleştirilecek devlet başkanı düzeyindeki ziyaretlerin hazırlıklarının ele alınması öngörülüyor.

Bunun yanı sıra, görüşmelerde, Ukrayna ve Filistin'deki durum ile Suriye'deki gelişmeler başta olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel gelişmeler ve bağlamdaki işbirliği imkanları değerlendirilecek.

Bakan Fidan'ın 25-26 Martta, Washington'da yapacağı görüşmelerde, Türkiye'yi ilgilendiren bölgesel meseleler bağlamında Türkiye'nin görüşlerini, beklentilerini iletmesi ve bu çerçevede Türkiye'nin Suriye'nin istikrarına ve bütünlüğüne yönelik desteğini vurgulaması bekleniyor.

Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılmasının önemine değinilmesi ve insani yardımlar ve yeniden inşa konularında Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğinin kaydedileceği görüşmede, DEAŞ’la mücadele ve kampların güvenli yönetimi konusunda eşgüdüm yapılması gerektiğinin ifade edilmesi planlanıyor.

Görüşmede, "SDG" çatısı altındaki PKK/YPG unsurlarının tasfiyesi başta olmak üzere, FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanacak.

Türkiye'nin, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi yönündeki diplomatik çabaları savaşın en başından beri savunduğu hatırlatılacak görüşmede, ateşkes konusunda ABD'nin öncülüğünde devam eden girişimlerin desteklediğinin ve katkı sağlamaya hazır olunduğunun altı çizilecek.

Görüşmede, Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması ve insani yardımın bölgeye ulaşması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulanacak ve ABD'nin İsrail üzerindeki etkisini kullanmasının önemine değinilecek.

CAATSA yaptırımlarının kaldırılması yönünde çalışmalara başlanmasının ve Türkiye'nin F-35 programına dönüş sürecinin yeniden ele alınmasının öneminin vurgulanacağı görüşmede, savunma sanayiinde tedarik süreçlerinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiği dile getirilecek.

Görüşmede, savunma sanayisinde iş birliği gibi konuların jeopolitik gerçeklerle uyumlu bir mecraya sokulması gerektiği hatırlatılarak, bu tip adımlar sayesinde ticaret hacminde 100 milyar dolar hedefine ulaşılması için somut ilerleme sağlanabileceğinin belirtilmesi öngörülüyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Kayseri'de yurttaşlar kar yağışına aldırış etmeden İmamoğlu için yürüdü

2025-03-22 00:09 - Gündem

ROK: Ekrem İmamoğlu en az 6-7 sene hapiste kalacak!

2025-03-21 11:04 - Gündem

Çağlayan Adliyesi nerede? İstanbul Adalet Sarayı'na nasıl gidilir?

2025-03-22 00:39 - Gündem

Tamar Tanrıyar kimdir? Tamar Tanrıyar kaç yaşında, nereli? Tamar Tanrıyar'ın eşi kim?

2025-03-22 00:00 - Magazin

Sanatçılar İmamoğlu'na destek için Saraçhane'de

2025-03-22 19:01 - Gündem

AKP’li Birinci’den skandal paylaşımlar: ‘Bir emrinize bakarız’

2025-03-21 04:05 - Gündem

Ümit Özdağ'dan İmamoğlu açıklaması: 'Selamlaştık...'

2025-03-23 23:09 - Siyaset

Saraçhane'de polis, Atatürklü bayrak taşıyan eylemciye uçan tekme attı

2025-03-22 01:09 - Gündem

Dilek İmamoğlu: Ekrem İmamoğlu millete emanettir...

2025-03-19 23:25 - Gündem

Tanju Özcan'dan sine-i millet çağrısı

2025-03-19 17:00 - Siyaset

İlgili Haberler

AKP'li Şamil Tayyar: Neden açgözlü sermayenin yanındayız?

09:44 - Gündem

'Kabe'de Hacılar' ile ünlenen Celal Karatüre'ye polis koruması

00:50 - Gündem

Madenciler direne direne kazandı!

19:35 - Gündem

Gökay Çakır ve Başaran Aksu serbest bırakıldı...

15:01 - Gündem

Erdoğan'dan Trump'a geçmiş olsun mesajı

14:08 - Gündem

Günün Manşetleri

AKP'li Şamil Tayyar: Neden açgözlü sermayenin yanındayız?

09:44 - Gündem

CHP’li Melih Meriç: Üretim desteği nakdi olarak verilmelidir

00:18 - Siyaset

Madenciler direne direne kazandı!

19:35 - Gündem

Eski AKP'li belediye başkanı Şeref Albayrak ve 29 kişi tutuklandı!

11:38 - Asayiş

'Kabe'de Hacılar' ile ünlenen Celal Karatüre'ye polis koruması

00:50 - Gündem