?>

Deprem sonrası baş dönmesi şikayetlerinde artış yaşanıyor

Kahramanmaraş merkezli olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin hissedildiği bölgelerde çok sayıda kişi, baş dönmesi şikâyeti ve deprem oluyor gibi endişesiyle sağlık kuruluşlarına başvuruyor.

Sağlık - 3 yıl önce

Kahramanmaraş merkezli olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin hissedildiği bölgelerde çok sayıda kişi, baş dönmesi şikâyeti ve deprem oluyor gibi endişesiyle sağlık kuruluşlarına başvuruyor.

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Işıl Güzel, deprem sonrası kişilerde görülen Vertigo ve dizzines  hakkında bilgiler verdi.

Deprem sonrası baş dönmesi şikâyeti ile başvuran hasta sayısı arttı

Deprem sonrasında birçok hastamızda baş dönmesi şikâyeti gelişmiştir. Bunun altında birçok faktör olmakla birlikte en önemlileri; sarsıntı nedeniyle aktifleşen vertigo atakları ve psikolojik nedenler olabilir.

Bununla ilgili literatüre baktığımızda Japonya ve Hindistan makaleleri ağırlıktadır. Bu yayınlarda en önemli faktörlerin sarsıntı nedeniyle iç kulağımızdaki kristallerin etkilenerek baş dönmesini (vertigo) provake edebileceğidir. İkinci faktör olarak psikolojik nedenler; kapalı ortamda kalma, göçük altında kalma travmasının baş dönmesi, kafada hafiflik, itilme hissini(dizziness) tetikleyebileceği yönündedir.

Vertigo ve  Dizziness  hayatı ciddi etkileyen sendromlardır.

Dizziness , bir hastalık değil , değişik patolojilerin sonucu ortaya çıkan ortak bir problemdir. En sık tetikleyiciler arasında anksiyete, stres, uyku bozuklukları, sigara, alkol, tansiyon, yeme bozuklukları, şeker hastalığı ve yaşlılarda görülen multifaktöryel sendromlardır. Toplumda %20 –% 30 sıklıktadır ve kadınlarda daha sık izlenmektedir. Hasta kendini hareketli bir boşluktaymış gibi çevresindeki cisimlerin hareket ettiği hissi, ayaklarının altından halının kaydığı izlenimlerine kapılırlar. Klasik vertigo gibi etrafın şiddetli şekilde dönmesi, kulakta işitme kaybı, çınlama, basınç hissi yoktur.

Baş dönmesi ayrımı için altta yatan organik nedenler (beyin kanamaları, tıkanıklıkları, yer kaplayıcı lezyonlar) araştırılması ve gerekli test ve manevraların yapılması gerekmektedir.

 Hiçbir hastaya psikolojiktir, atlatılır denmemelidir.

Tanı konması sonrasında ilaç, repozisyon manevraları ve gerekirse psikolojik destek yapılarak mevcut bulgular tedavi edilmelidir.

Vertigo’da  dizziness’de  hayatı ciddi etkileyen sendromlardır. Uzun sürmesi, geçmemesi, ek nörolojik bulguların olması durumunda hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe taraftarı "Hükümet istifa" sloganları attı!

2023-02-25 20:59 - Spor

Kılıçdaroğlu'ndan Alaattin Çakıcı'ya yanıt

2023-02-27 19:28 - Siyaset

Gülşen hakkında yeniden hapis istemi

2023-03-01 11:36 - Magazin

AKP'li Şamil Tayyar'ın halay ekibi gündem oldu!

2023-02-25 17:41 - Gündem

Dün Kadıköy bugün İnönü'de 'Hükümet istifa' sesleri

2023-02-26 19:16 - Spor

Şenol Güneş'ten Bahçeli’ye yanıt

2023-02-27 11:03 - Gündem

Yunanistan'da tren kazasının ardından Ulaştırma Bakanı istifa etti

2023-03-01 09:50 - Dünya

Oğlu Kızılay, kızı Yeşilay, Kerem Kınık 12 ayrı koltukta...

2023-03-03 11:45 - Gündem

Çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay'a tepki yağıyor!

2023-02-26 14:23 - Gündem

Bahçeli: Bundan böyle ben artık Karagümrüklüyüm!

2023-02-28 12:07 - Siyaset

İlgili Haberler

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Gaziantep’te hizmete girdi

00:00 - Sağlık

Katarakt yaşlanmanın kaçınılmaz sonucu değil, tedavisi mümkün

00:00 - Sağlık

Sıcak havalarda romatizma hastaları nelere dikkat etmeli?

00:00 - Sağlık

Yaz aylarında böbrek sağlığını korumak için sıvı tüketimine dikkat

00:00 - Sağlık

HAMİLELER DENİZE VEYA HAVUZA GİREBİLİR Mİ?

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bahçeli'den Özgür Özel'e: Bir gecede 91 milletvekiline nasıl ulaştınız?

19:11 - Siyaset

Etimesgut’ta AKP ve Butlan CHP'sinin ittifakı sonuç verdi!

19:05 - Gündem

Ümit Özdağ’dan ‘Çerçeve Yasa’ya sert tepki: Bu yeni bir Sevr tasarımıdır!

16:46 - Siyaset

Meriç’ten şehit aileleri için çağrı: Bu borcu lafla değil, icraatla ödeme vaktidir

00:40 - Siyaset

Kılıçdaroğlu kararını açıkladı: Bu sürece tereddütsüz katkı vereceğiz!

20:03 - Siyaset