?>

Bütün yollar Pekin'e mi çıkıyor?

Ukrayna basını, son günlerde Rusya’da halkın savaşın etkilerini gördüğünü ve tepkilerini artırdığını gösteren haberler yayımlıyor. Ukrayna İHA’larının Rusya’daki enerji ve altyapı tesislerini vurması sonucunda Rusya’nın bazı illerinin elektriksiz kalmasıyla halk pr

Dünya - 2 yıl önce

Ne var ki Ukrayna’daki durum da parlak değil. Rusların Ukrayna’daki enerji tesislerini aylardan beri hedef almasının sonucunda ülke genelinde 1.5 yıl öncekinden çok daha ağır elektrik kesintileri yaşanıyor. Kiev’de evlere günün 12 saati elektrik verilemiyor. Gündelik hayatın felç olması bir yana bir jeneratör almaya gücü yetmeyen küçük işletmeler, dükkânlar, peş peşe kepenk kapatıyor. Cumhurbaşkanı Zelenski’nin eşi Olena Zelenska, 1.5 yıl önce yani Ukrayna’da kesintilerin ilk görüldüğü dönemde bir yabancı yayın organına verdiği demeçte yapılan ankette, Ukraynalıların çoğunluğunun, birkaç yıl daha elektriksiz yaşamaya razı olduğunu “Yeter ki bunun sonunda AB’ye girelim” dediğini söylemişti. Zelenska, hangi anketten bahsediyordu bilmiyorum ama son haftalarda patlak veren çeşitli gösteriler, başka türlü bir ruh halini gösteriyor. Zaporojye’de tarım işiyle uğraşan değerli ahbabım İsmail Daye, o bölgede yoğun elektrik kesintilerinin tarım sektörünü vurduğunu, önceki gün kalabalık bir halk grubunun valilik binasının önünde -savaşta yasak olmasına rağmen- eylem yaptıklarını söyledi. Hele sonbahardan itibaren hükümeti daha da zor günlerin beklediği konuşuluyor.

Geçen hafta Biden’ın tarihin mezarlığına gittiğini yazmamın hemen ardından Biden, yarıştan çekildiğini açıkladı. Benim yazımın onun kararında ne kadar etkisi olmuştur, bilemem ama Ukrayna’da halen geleceğin ABD başkanı olarak Trump görülüyor. O nedenle Zelenski yönetimi şimdiden “müstakbel başkan”la ilişkileri geliştirmeye girişti. Önceki gün, Trump’a Zelenski arasında telefon görüşmesi gerçekleşti ve ikisi yakın gelecekte yüz yüze görüşme kararı aldı.

Dünyada rüzgârların başka yönden esmesi, Ukrayna’daki havayı da değiştirdi. Ukrayna’nın en milliyetçi çizgideki gazetelerinde bile Donentsk ve Lugansk’tan tamamen çekilmeyi ve buraları Rus toprağı olarak tanımamakla birlikte bu bölgeler üzerinde bir süre hak iddia etmemeyi ayrıca, NATO üyeliği konusunu gündemden düşürmeyi öngören barış planları tartışmaya açıldı. Bazı milliyetçi aydınlar, “Zaten NATO’da bizi bekleyen yok. Bir şey kaybetmeyiz” demeye başladı. Geçen sene olsa böyle tartışmalar, ihanet olarak görülürdü. Ama Ukrayna’nın işgal altındaki toprakların tamamını savaşarak geri almasının gerçekçi olmadığı herkesçe anlaşıldığından ve Batı’nın tavrı değişmeye başladığından Ukrayna’daki beklenti ve algılar da değişmeye başladı.

İşte bu ortamda Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, üç günlük Çin yolculuğuna çıktı. ABD’nin de etkisiyle Ukrayna yönetimi, Çin’e karşı sert tavır takınmıştı. Fakat önceden de yazdığımız üzere dünyanın Batı’dan ibaret olmadığı, Çin’in kilit öneme sahip olduğu, giderek daha net görülüyor. Çin yönetimi, kendilerinin bu savaşın tarafı olmadıklarını söylüyor. Diğer taraftan da hem Rusya hem de Ukrayna üzerinde etkisini artırıyor. Çin, bu savaştan ne Rusya’nın galip çıkmasını ne de savaşın ABD’nin bölgede nüfuzunu arttırmasıyla sonuçlanmasını istiyor. O nedenle bu savaşın bir an önce bitmesinden yana Ukrayna’ysa Çin’in Rusya’ya etki ederek ona Batı eksenli barış planını kabul ettirmek istiyor. Hangisinin istediği gerçekleşecek bunu yakın gelecekte öğreneceğiz.

[email protected]

Haftanın Öne Çıkanları

SANKO Üniversitesi birinci sırada yer aldı

2024-07-18 09:18 - Eğitim

Destici kızının işe alındığını doğruladı, maaşını açıkladı!

2024-07-17 21:14 - Gündem

Gazeteci Atilla Karaduman'ı sonsuzluğa uğurladık...

2024-07-21 19:26 - Yerel

Diyanet’in cuma hutbesi yine tepkilere neden oldu!

2024-07-20 09:45 - Gündem

ÖSO komutanlarından Alaattin Çakıcı'ya teknede ziyaret

2024-07-18 00:08 - Gündem

Mustafa Sarıgül'den video açıklaması

2024-07-17 20:09 - Gündem

Sokak röportajında kadının sözleri gündem oldu!

2024-07-21 22:14 - Gündem

51 kişiye mezar olan Furkan Apartmanı'nda isyan ettiren karar

2024-07-19 21:45 - Gündem

Barış Alper Yılmaz, bir İngiliz devinin daha radarında!

2024-07-20 08:09 - Spor

Gaziantep’li usta gazeteci Atilla Karaduman hayatını kaybetti!

2024-07-20 09:54 - Yerel

İlgili Haberler

ABD'den 60 ülkeye yeni gümrük vergisi: Türkiye de listede!

10:25 - Dünya

NATO'da 'aile fotoğrafı' çekildi, Erdoğan'dan 'Kısıtlamalar kaldırılmalı' mesajı

15:08 - Dünya

Trump'tan çok konuşulacak sözler: İran ile ateşkes bitti!

12:15 - Dünya

Trump Erdoğan'ı övdü, müjde verdi: Türkiye'yi memnun edecek bir şeyler yapacağım

07:38 - Dünya

Trump, Ankara'daki NATO Zirvesi'ne katılacak

20:46 - Dünya

Günün Manşetleri

YENİ Parti'ye 6 günde 124 bin 102 kişi 266 milyon TL bağış yaptı

20:18 - Siyaset

Beyaz TV programcısı Tahir Sarıkaya tutuklandı

18:43 - Asayiş

Menderes Belediyesi'ne operasyon: Başkan İlkay Çiçek gözaltına alındı!

08:14 - Asayiş

AKP'li Şamil Tayyar: Konuşursa medyada deprem olur!

07:44 - Gündem

Yeni Partili Meriç, cezaevlerindeki kötü koşulları meclis gündemine taşıdı

00:52 - Siyaset