?>

'Dağ fare mi doğurdu?'

İktidara yakın medya kuruluşlarının, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına yönelik yeni Schengen kararını kamuoyuna “müjde” başlıklarıyla duyurması tartışmalara neden oldu. AB'nin vize kararına ilişkin bir Türk yetkili ise "Dağ fare doğurdu" ifadelerini kullandı.

Gündem - 9 ay önce

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen vizesi konusunda Türk vatandaşlarına yönelik kolaylık sağlayacak yeni bir uygulamanın devreye gireceğini açıkladı. 15 Temmuz tarihli karara göre, daha önceki vizelerini yasal çerçevede kullanmış olan ve “iyi niyetli” olarak değerlendirilen başvuru sahiplerine, çok girişli vize verilmesini mümkün kılan daha esnek kurallar uygulanacak. AB'nin Türk vatandaşlarına yönelik vize kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk yetkili ise "Dağ fare doğurdu" ifadelerini kullandı. 

Avrupa Komisyonu'nun, Türk vatandaşlarına Schengen vizesinde kolaylık sağlayacak kuralın işletileceği yönündeki kararını T24'e değerlendiren Dış politika analisti Barçın Yinanç, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yinanç, alınan karara ilişkin 10 sene öncede durumun böyle olduğuna belirterek şu ifadeleri kullandı:

- Şu krediyi (AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Hans) Ossowski'ye vermek lazım: Bir önceki büyükelçiye 'vize' dendiğinde 'Bu benim alanım değil, bu, bireysel olarak ülkelerin kendi meseleleri' diyordu; bu konuya çok el atmak istemiyordu. Ossowski geldiği günden beri bu meseleye el atmaya çalıştı.

- 10 sene önce böyleydi zaten: İlk defa başvurduğunda 10 gün alıyordun, ikinci başvurduğunda üç ay, üçüncüsünde altı; bir yıl, iki yıl, üç-beş yıl, diye gidiyordu. Anladığım kadarıyla bunu geri getiriyorlar. Ama biraz farklı bir uygulama var. Bundan önce 18 kere başvurmuş olman bir şey ifade etmiyor, biraz sıfırlıyorlar gibi anlıyorum. İlk 10 günlük başvurudan sonraki başvuruda 6 ay, sonra 1 yıl, daha sonra 3 yıl... Yinanç, AB'nin bu konuda geçtiğimiz ay bir karar aldığını hatırlatarak, görüşlerine başvurduğu bir Türk yetkilinin vize kararına ilişkin “Dağ fare doğurdu” değerlendirmesini yaptığı açıkladı. 

AB'nin kararını "Bir parmak bal çalma durumu olduğunu anlıyorum," ifadeleri ile değerlendiren Yinanç, şunları söyledi:

- Türkiye'nin stratejik olarak çok önemli bir müttefik olduğunu söylerken bir şeyler vermeleri gerekiyor. Ne kadar manalı olacak bilmiyorum ama buradaki en önemli sorunlarından bir tanesi başvuranların randevu bulamaları.

- Diğer üçüncü ülkelerde olduğu gibi bazı usulsüz hareket eden seyahat acentaları var. Sistemin bloke olmasına neden oluyorlar. Aynı zamanda dokümanlar üzerinde usulsüz işlem yapabiliyorlar. Kolaylaştıracaklarını sanıyorlar ancak olumsuz etkisi oluyor. Beş yüz Euro karşılığında vize randevusu sattıklarını duyuyoruz ama tabii ki bu tür faaliyetlerinde her zaman başarılı olamıyorlar. Türk vatandaşları bu yasal olmayan hizmetler için para veriyorlar. Son yılda resmi makamlarla da iş birliğimizi başlattık.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AB Komisyonunun dün itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Schengen vizesinde kolaylaştırma ve hızlandırma konulu yeni bir belge hazırladığını ve bunu üye ülkelere gönderdiğini söyledi.

Kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Bolat, "AB Komisyonu dün itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Schengen vizesinde kolaylaştırma ve hızlandırma konulu yeni bir belge hazırlamış ve üye ülkelere göndermiştir İlk defa vize almışlara ikinci başvurularında önce 6 aya kadar, sonra 1 yıla, 2 yıla, 3 yıla ve 5 yıla kadar uzun süreli ve çok girişli vize verilmesi imkanı uygulanacak"  dedi. 

YANDAŞ MEDYA 'MÜJDE' DİYEREK DUYURDU

İktidara yakın medya kuruluşları, Avrupa Birliği’nin Türk vatandaşlarına yönelik Schengen vizesiyle ilgili adımını “müjde” ifadesiyle manşetlerine taşıdı.

Yeni Akit, haberi “Türk vatandaşlarına Schengen vizesi müjdesi!” başlığıyla servis ederken, Yeni Şafak da “Avrupa Komisyonu’ndan Türk vatandaşlarına Schengen vizesi kolaylığı müjdesi geldi” ifadesini kullandı. Gazete, daha önceki vizelerini kurallara uygun şekilde kullanmış ve istikrarlı seyahat geçmişine sahip Türk vatandaşlarının artık çok girişli kısa süreli vizelere daha rahat ulaşabileceğini vurguladı. Milliyet gazetesi de gelişmeyi “müjde” şeklinde duyuran yayınlar arasında yer aldı.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Erdoğan: AK Parti, MHP, DEM, beraber yürümeye karar verdik!

2025-07-12 11:10 - Siyaset

Mehmet Şimşek: Toplumun yüzde 72’si ev sahibi, yüzde 28’i kira ödüyor

2025-07-15 14:32 - Ekonomi

'Geri zekalıya anlatır gibi anlatıyoruz' diyen Bakan Tekin, Bilgi İşlem Müdürünü görevden aldı!

2025-07-17 17:35 - Eğitim

MHP'de 'süreç' istifası: Artık kimseye verecek bir cevabımız kalmadı!

2025-07-13 16:56 - Siyaset

Bankalar emekli maaşına bloke koyabilecek!

2025-07-18 16:02 - Ekonomi

CHP, Manavgat’ta dengeyi sağladı, meclis çoğunluğu AKP’ye geçmedi!

2025-07-12 10:51 - Gündem

İsrail, Suriye Genelkurmay Başkanlığı'nı vurdu!

2025-07-16 16:23 - Dünya

Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi'nden skandal Atatürk paylaşımı!

2025-07-14 14:03 - Gündem

Bankalar artık emekli maaşına bloke koyabilecek!

2025-07-17 08:35 - Ekonomi

İmamoğlu'nun 'Akın Gürlek' davasında karar: İki mahkumiyet, bir beraat

2025-07-16 11:29 - Gündem

İlgili Haberler

Gökay Çakır ve Başaran Aksu serbest bırakıldı...

15:01 - Gündem

Erdoğan'dan Trump'a geçmiş olsun mesajı

14:08 - Gündem

Maden işçileri: Alacaklarımızın tamamı yatana kadar direnişi bitirmeyeceğiz

13:59 - Gündem

Erdoğan icazet merasiminde Kur'an okudu...

18:31 - Gündem

Açlık grevindeki madencilere biber gazlı müdahale...

14:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Gökay Çakır ve Başaran Aksu serbest bırakıldı...

15:01 - Gündem

Yalova Emniyet Müdürü Yılmaz Delen ifadeye çağrıldı

10:17 - Asayiş

CHP’li Meriç, Nurdağı’ndaki meteoroloji istasyonu eksikliğini Meclis gündemine taşıdı

00:59 - Siyaset

Anahtar Parti Yavuzeli’nde sahaya indi

00:01 - Siyaset

Fatma Şahin projelerini kamuoyuyla paylaştı

00:00 - Yerel