?>

Bozgeyik: Mesleki ve teknik eğitim yetersiz

M.Rüştü Uzel Teknik Okulları Mezunlar Derneği Başkanı Ali ihsan Bozgeyik, mesleki ve teknik eğitimin yetersiz olduğunu, sanayinin istediği nitelikli elemanların yetişmediğini söyledi.

Eğitim - 6 yıl önce

M.Rüştü Uzel Teknik Okulları Mezunlar Derneği Başkanı Ali ihsan Bozgeyik, mesleki ve teknik eğitimin yetersiz olduğunu, sanayinin istediği nitelikli elemanların yetişmediğini söyledi.

ÖĞRETİM KALİTESİ GİTTİKÇE DÜŞÜYOR

'Eğitim programlarında eksiklikler var. Öğretmen kalitesi gittikçe düşüyor.' diyen Bozgeyik, sözlerini şöyle sürdürdü:

Beceri ve staj eğitiminde yetersizlik ve koordinasyon bozukluğu var. Mesleki ve Teknik Eğitim ile ilgili  mevzuat dağınık ve bürokrasi çok. Okulların fiziki altyapıları yetersiz.  Uygulama yapacak temrinlik malzeme yok denecek seviyelerde. İşin en acı tarafı okullara  başarı düzeyi düşük öğrenciler geliyor.

ACİL EYLEM PLANI DEVREYE KONULMALI

Acil eylem planları devreye konulmalı ve eğitimin kalitesi artırılmalıdır. İlk neşter vurulması gereken konuları özetleyecek olursam,

Öğrencilerin mesleki rehberlik ve yönlendirilmeleri ilgili bilgi ve donanıma sahip uzmanlarca yapılmalıdır. Mutlaka el becerisi, yetenek ve fiziki dayanıklılık da göz önüne alınarak yönlendirme yapılmalıdır. Mesleki ve Teknik Eğitim veren kurumlara mali ve idari esneklik kazandırılmalıdır.

HİZMET İÇİ EĞİTİMLER ARTTIRILMALI

Öğretmen ihtiyacının karşılanmasında “mesleki yeterlilik” ile ilgili kriterler daha sıkı tutulmalıdır. Mevcut öğretmenler yeni teknolojilere ayak uydurmalı  kendilerini yenilemelidirler. Gerekirse bakanlık tarafından verilen hizmet içi eğitimler artırılmalı ve çeşitlendirilmelidir. Her meslek için yabancı dil seviyesi belirlenmeli ve yabancı dil eğitimi geliştirilmelidir.

Sanayide Teknik elemanlara uygulanan ücret politikaları yeniden düzenlenmelidir. Nitelikli elemanlar asgari ücret dışında tutulmalıdır. Asgari ücret nitelikli elemanlara uygulanmamalıdır.  Sanayi ve Meslek odaları arasında yapılan protokoller işletilmeli ve tatminkar ücretle, statülü istihdamlar sağlanmalıdır.

MESLEKİ EĞİTİM İKİNCİL DEĞİLDİR

Mesleki ve Teknik Eğitim müfredatında öğrencilerin özgüvenini geliştirici faaliyetlere yer verilmelidir. Kişisel gelişim programlarına ve değerler eğitimine daha çok önem verilmeli ve sıkı takip edilmelidir. Mesleki ve Teknik eğitime, sosyokültürel ve ekonomik açıdan zayıf ailelerden öğrenciler gelmektedir. Bu öğrencilerin zayıf yönleri telefi eğitim ile güçlendirilmeli ve takip edilmelidir.

Mesleki ve Teknik eğitime düşük profilli öğrencilerin gelmesinin önüne geçilmelidir. Başarılı öğrencilerin de gelmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla, genel ve meslek lisesi ayrımına son verilmelidir. Mesleki ve Teknik eğitim ile Genel eğitim arasında yatay ve dikey geçişlere imkan verilmelidir. Mesleki ve teknik eğitim, genel eğitimin ikincil sınıf okulu değildir. Bu toplumsal algı yıkılmalıdır.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te bir otelde hayat kadınlarıyla...

2019-04-09 19:02 - Gündem

Gaziantep’te 8 yaşındaki öğrenciye tecavüz iddiası!

2019-04-09 00:15 - Asayiş

Altunkaya ailesinin acı günü

2019-04-06 15:27 - Yerel

Necati Bağcı'nın katili yakalandı!..

2019-04-10 15:51 - Asayiş

Gaziantep'te Abdulkadir Aksu Bulvarı 2 gün kapalı

2019-04-10 16:26 - Yerel

12 yaşındaki çocuğun intihar nedeni oyun mu?

2019-04-13 09:15 - Asayiş

Gaziantep'te bir cinsel istismar olayı daha

2019-04-10 14:30 - Asayiş

Gaziantep'te bebeğini öldüren cani anne tutuklandı!

2019-04-08 13:59 - Asayiş

Enkazdan çıkarılan 3 yavru sansar Gaziantep'te

2019-04-12 11:28 - Yerel

Altunkaya taziyeleri kabul edecek

2019-04-09 10:03 - Yerel

İlgili Haberler

Rektör Şehmus Demir, 19. Anadolu Buluşmaları’na katıldı

00:03 - Eğitim

TÜBİTAK ve TEYDEB'ten GİBTÜ’ye ziyaret

00:00 - Eğitim

Sanko Üniversitesi İstasyon Akademi’nin ilk buluşmasında yer aldı

00:00 - Eğitim

HKÜ, İstasyon Akademi İstişare Buluşması’na katıldı

00:00 - Eğitim

GİBTÜ'den anlamlı sosyal sorumluluk projesi

00:37 - Eğitim

Günün Manşetleri

Oda başkanı dehşet saçtı: Kadın çalışanı ile arkadaşını öldürüp intihar etti!

10:37 - Asayiş

Yemen'den İsrail'e füze saldırısı, Tel Aviv'de siren sesleri...

21:51 - Dünya

Beyoğlu'nda CHP'nin adayı Sefer Karaahmetoğlu kazandı!

17:16 - Gündem

Saray'a yürüyen Birleşik Kamu-İş üyelerine polis engeli!

16:52 - Gündem

CHP’li Meriç: Konkordato gerçeğini görmeliyiz

16:34 - Siyaset