?>

BM Genel Sekreteri Guterres'den yapay zeka açıklaması: 'Diplomatik krizleri tetikleyebilir

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Derin sahtecilikler, diplomatik krizleri tetikleyebilir, huzursuzluk çıkarabilir ve toplumların temellerini zayıflatabilir açıklamasında bulundu.

Gündem - 10 ay önce

Guterres, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın başkanlığında düzenlenen yapay zekanın uluslararası barış ve güvenliğine etkisine ilişkin oturumda konuştu.

"Yapay zeka, dünyamızı yalnızca yeniden şekillendirmekle kalmıyor, aynı zamanda devrim niteliğinde bir dönüşüm gerçekleştiriyor" diyen Guterres, bu büyümenin beraberinde getirdiği risklerin de göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda uyardı.

Guterres, yapay zekanın hızlı gelişimine yetişmenin güç olduğunu belirterek, bu nedenle yapay zekayı yönetme kapasitesi, hesap verebilirlik, eşitlik, güvenlik ve emniyet gibi temel soruların gündeme geldiğini söyledi.

"İNSANLIĞIN KADERİ BIRAKILMAMALI"

Guterres, yapay zekanın diğer teknolojilerle birleşiminin mevcut riskleri katlanarak arttırdığını belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Özellikle nükleer silahlarla entegrasyonu, potansiyel olarak felaket boyutunda sonuçlarla birlikte, son derece endişe vericidir. Bunu her ne pahasına olursa olsun önlemeliyiz. Şunu netleştirelim: İnsanlığın kaderi asla bir algoritmanın 'kara kutusuna' bırakılmamalıdır."

Guterres, karar alma süreçlerinin, uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku ile etik ilkeler ışığında, daima insanlar tarafından kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yapay zekanın gerçekçi içerikler üreterek kamuoyu manipülasyonuna, bilgi bütünlüğünü tehdit etmeye ve gerçeği yalanlardan ayırt edilemez hale getirmeye yol açtığına dikkati çeken Guterres, "Derin sahtecilikler, diplomatik krizleri tetikleyebilir, huzursuzluk çıkarabilir ve toplumların temellerini zayıflatabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Guterres, aynı zamanda erişim eşitliğinin sağlanmasının önemli olduğunu belirterek, teknolojinin tüm insanlığa hizmet ettiği bir dünya inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI’ın Sora'sı ile hazırlanan kısa filmler beğenildi

2024-12-13 00:09 - Teknoloji

Birleşik Metal-İş'ten 'grev yasağı' kararına tepki

2024-12-14 14:09 - Gündem

Kritik maç öncesi... Carlo Ancelotti'den 'Arda Güler' kararı

2024-12-14 22:08 - Spor

MasterChef'te kim elendi? 15 Aralık MasterChef Türkiye'ye hangi yarışmacı veda etti?

2024-12-16 00:09 - Gündem

Nevşin Mengü hakkında adli kontrol kararı

2024-12-14 17:38 - Gündem

Hüseyin Baş: Suriye’de Türkiye kaybetti, Erdoğan'ın şahsi beklentileri ve çıkarları kazandı

2024-12-19 17:51 - Siyaset

CHP’li Meriç’ten yardımcı hizmetler sınıfı için kanun teklifi

2024-12-18 15:25 - Siyaset

Dürzilik nedir? Dürziler kimlerdir? Dürziler nerede yaşar?

2024-12-15 00:38 - Gündem

Salih Güney kimdir, kaç yaşında, nereli? Salih Güney filmleri

2024-12-14 00:39 - Biyoğrafi

Bir Gece Masalı dizisinin yeni bölümünde ne oldu?

2024-12-18 00:08 - Magazin

İlgili Haberler

Kahkaha pozlu fotoğraf ödülsüz kalmadı!

16:13 - Gündem

Aczimendi şeyhi Müslüm Gündüz: Biz, Kemalizm’in kara belasıyız!

14:42 - Gündem

Ahmet Özer’e 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi! Duruşma 23 Ocak 2026 tarihine ertelendi!

11:43 - Gündem

İstanbul Maratonu, Özgür Özel’in verdiği startla başladı

11:42 - Gündem

CHP’li Yavuzyılmaz ifşa etti: İBB’nin aracı AKP’ye tahsis edilmiş!

00:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Kahkaha pozlu fotoğraf ödülsüz kalmadı!

16:13 - Gündem

Hesabını kapattı, CHP’den AKP’ye geçti!

14:52 - Siyaset

Aczimendi şeyhi Müslüm Gündüz: Biz, Kemalizm’in kara belasıyız!

14:42 - Gündem

Ahmet Özer’e 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi! Duruşma 23 Ocak 2026 tarihine ertelendi!

11:43 - Gündem

Mansur Yavaş devreye girdi, Koray Aydın CHP'ye geliyor iddiası...

10:04 - Siyaset