Binlerce öğretmen Bakan Tekin'i istifaya çağırdı!

Öğretmenler, Ankara İstanbul ve İzmir’de Iraklı öğrenci Y.K. tarafından katledilen okul müdürü İbrahim Oktugan hoca için ayağa kalktı. Ankara’da TBMM önüne giden öğretmenler Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i istifaya çağırdı.

Gündem - 1 hafta önce

Öğretmenler, Ankara İstanbul ve İzmir’de Iraklı öğrenci Y.K. tarafından katledilen okul müdürü İbrahim Oktugan hoca için ayağa kalktı. Ankara’da TBMM önüne giden öğretmenler Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i istifaya çağırdı.

İstanbul Eyüpsultan’da Özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan 5 ay önce disiplin cezası alan Iraklı bir öğrenci tarafından silahla vurularak katledildi. Oktugan’ın katledilmesinin ardından eğitim sendikaları bugün iş bırakma eylemi düzenledi.

Öğretmenler, Türkiye genelinde Iraklı öğrenci tarafından katledilen okul müdürü İbrahim Oktugan hoca için iş bıraktı, Meclis'e yürüdü, Bakan Yusuf Tekin’i istifaya çağırdı.https://t.co/B0pD9T6bqG#ÖğretmenlerTekYürek #ibrahimoktugan @emrkongar pic.twitter.com/Hb93M6frtz

— Gazikent27 (@Herdaim_Haber) May 10, 2024

YASAL DÜZENLEME İSTİYORLAR

Oktugan’ın katledilmesinin ardından dün TBMM önünde eylem yapan Eğitim-Bir-Sen adına açıklama yapan Genel Başkan Ali Yalçın, eğitim çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını önleyecek, caydırıcı olacak, failleri cezalandıracak ve mağdur eğitim çalışanlarına hukuki koruma sağlayacak bir yasal düzenlemenin yapılmasını sağlamak üzere, dün yaptıkları basın açıklamasının ardından  iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini, ülke genelinde basın açıklamaları yapacaklarını ve iş bırakma eylemiyle eş zamanlı olarak, 1 hafta sürecek dilekçe kampanyası başlatacaklarını vurguladı. Yalçın, TBMM Başkanlığı’na verilmek üzere toplayacakları imzaları yine bir basın açıklamasıyla teslim edeceklerini söyledi.

“YARGI SÜRECİNE BİZZAT MÜDAHİL OLACAĞIZ”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de eğitimcilere yönelik saldırılara ilişkin dört eğitim sendikasının başkanlarıyla görüşerek basın açıklaması yapmıştı.

“Bakanlık olarak bizler de bu tür olaylarla karşı karşıya kalan arkadaşlarımızla ilgili başta yargı süreçlerini bizzat müdahil olup takip etmek olmak üzere alabileceğimiz bütün tedbirlerle birlikte alıp her türlü adımı atmaya kararlıyız” diyen Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili hazırlıklar hakkında da bilgi vermişti:

“DOĞRUDAN TUTUKLAMA SEBEBİ”

“Bu türden fiillere karşılık ceza kanunlarında öngörülen cezaların yüzde 50 oranında artırımlı olarak verilmesini teklif ettik. Bu fiilleri işleyenlerin hapis cezalarının ertelenmesinin engellenmesini talep ettik. Bu fiillerin doğrudan tutuklama sebebi sayılarak bu fiilleri işleyenlerin tutuksuz yargılanmasının yolunun kapatılmasını talep ettik. Bir de kanun metninde özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmen ve diğer eğitim çalışanlarının da görevleri sebebiyle kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayımlarını teklif ettik. Hazırladığımız taslak metin önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına gelecek. Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekillerimizin de siyasi parti ayırt etmeksizin bu sürece sahip çıkacağından eminim.”

TBMM ÖNÜNDE TOPLANDILAR

Eğitim sendikaları, TBMM Çankaya Kapısı önünde toplandı. Eğitimciler, “Öğretmenler burada, bakan nerede?”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Yaşasın öğretmen dayanışması” ve “Öğretmenler burada bakan nerede?” sloganları atıldı.

İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE YÜRÜDÜLER

Öğretmenler, İbrahim Oktugan’ın öldürülmesini protesto etmek için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüyüş düzenledi. Öğretmenler, Bakan Tekin’i istifaya çağırdı. Yürüyüşte “Susma haykır, şiddete hayır” ve “Kader değil, bu bir cinayet” sloganları atıldı.

İZMİR’DE YÜRÜYÜŞ

İzmir’de de Eğitim-İş ve Eğitim-Sen tarafından Konak Meydanı’ndan SGK İl Müdürlüğü önüne yürüyüş düzenledi.

“OKULLARDAKİ GÜVENLİK AÇIKLARININ FATURASINI CANIMIZLA MI ÖDEYELİM?”

Sendikalar adına ortak açıklamayı Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay okudu.

Kemal Özbay, yaşanan cinayetin sebebinin eğitimcileri itibarsızlaştıran politikalar olduğunu söyledi.

Özbay, “Artık yeter diyoruz. Can korkusuyla yaşamak istemiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve siyasi iktidarın eğitim emekçilerine yönelik söylem ve yaklaşımlarıyla birlikte Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerinden emeğimizin değersizleştirildiği, mesleğimizin itibarsızlaştırıldığı koşullarda savaşlarda bile hedef alınmayan okullarda eğitim emekçileri şiddetin hedefi olmaya devam ediyor. İktidarın ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın plansızlığı nedeniyle okullarda güvenlik açısından ciddi riskler oluşmaktadır. Okullardaki güvenlik açıklarının faturasını canımızla mı ödeyelim? Her suç gibi bu suçun da azmettiricileri olduğunu biliyor ve onları çok iyi tanıyoruz. Daha önce defalarca yaşadığımız cinayetler gibi bu son cinayetin azmettiricileri öğretmenliği itibarsızlaştıranlardır. ‘Herkes öğretmenlik yapabilir, öğretmenler çalışmıyor’ ya da az çalışıyor gibi yanlış bir algıyı topluma yaymaya çalışanlardır. Bizleri bugün okullarımızda açık hedef haline getiren, liyakatsiz şekilde atandıkları koltukları hükümdarlık alanı gibi kullananlardır. Her fırsatta bizleri aşağılamaya çalışan siyasi iktidardır, onların atadığı yandaş yöneticilerdir. Öğretmenliğin aynı zamanda bir uzmanlık mesleği olduğunu görmezden gelenlerdir. Okulda şiddeti körükleyenler, eğitime dair önerilerimize yıllardır kulak tıkayanlardır, gerçek sorunları görmezden gelenlerdir” şeklinde konuştu.

“EĞİTİMDE ŞİDDET YASASI HAZIRLANMALI”

Kadem Özbay, okullarda yaşanan şiddet olaylarının engellenmesi için eğitim sendikalarıyla birlikte eğitimde şiddet yasası düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Özbay, “Okullarda yaşanan şiddet olaylarındaki korkutucu tırmanışı önlemek için bir an önce Eğitimde Şiddet Yasası çıkarılmalıdır. Eğitim kurumlarının tümünde şiddetle mücadele etmek için alınması gereken somut önlemleri, ne yapılacağını ve nasıl önleyeceğini gösteren somut bir eylem planı eğitimcilerle, gücünü örgütlüğünden alan bizim gibi sendikalarla hazırlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“SORUN SİZİN ZİHNİYETİNİZDE”

Kadem Özbay, AKP’nin 22 yıllık iktidarı süresince eğitim sisteminde çok sayıda değişiklik yapıldığını hatırlatarak, “Sorun sizde, sorun sizin zihniyetinizde” dedi.

Özbay şunları söyledi:

“22 yıllık iktidarda dördüncü kez müfredatta değişiklik yapıyorlar, onlarca defa sistem değişikliği, eğitim sisteminin başı döndü. Her seferinde sorun için müfredatı, öğretmeni, öğretmeni işaret ettiler. Sorun müfredatta değildi siz gelene kadar, sorun öğretmende değildi siz gelene kadar, sorun öğrencide değildi siz gelene kadar. Sorun sizde, sorun sizin zihniyetinizde. Artık yeter, can korkusuyla çalışmak istemiyoruz.”

Öğretmenler, okul müdürü İbrahim Oktugan’ın Iraklı öğrencisi tarafından katledilmesine tepki göstermek için TBMM Çankaya Kapısı önünde toplanıp Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i istifaya çağırdı.

Haftanın Öne Çıkanları

Şehitkamil'de 591 milyon liralık ihale kime gitti?

2024-05-05 07:01 - Gündem

Ayşe Ateş 'Audi aracı' paylaştı: Ok yaydan çıktı!

2024-05-09 20:25 - Gündem

İsmail Saymaz: Tetikçiyi taşıyan çakarlı Audi kimin?

2024-05-08 10:54 - Gündem

Diyanet'in 'özel yemek' listesi ortaya çıktı

2024-05-06 10:35 - Gündem

Sezgin Baran Korkmaz: Türkiye’ye dönüp hesaplaşacağım

2024-05-04 11:43 - Dünya

İmamoğlu: Olimpiyata İstanbul'un ihtiyacı var

2024-05-05 18:10 - Gündem

Öğretmenler iş bırakma eylemi yapacak!

2024-05-08 16:07 - Gündem

Sigaraya bir zam daha geldi!

2024-05-06 18:30 - Ekonomi

4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Farkındalık Günü

2024-05-04 10:21 - Sağlık

İmamoğlu, Avrupa Sosyalist Partisi özel oturumuna katıldı

2024-05-04 10:25 - Dünya

İlgili Haberler

Süheyl Batum'dan Ali Koç'a suç duyurusu

21:29 - Gündem

İran Cumhurbaşkanı için 1 günlük Milli Yas ilan edildi!

21:07 - Gündem

Erdoğan: 6-8 Ekim hadisesi bir terör kalkışmasıdır

18:57 - Gündem

İmamoğlu: Yolumuz Atatürk'ümüzün yoludur

18:08 - Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 42 ülkeyi gezdi

09:45 - Gündem

Günün Manşetleri

Süheyl Batum'dan Ali Koç'a suç duyurusu

21:29 - Gündem

Dursun Özbek: Ali Koç yaptıklarının hesabını soracağım!

20:05 - Spor

Açlık sınırı 17 bin 756 lira, yoksulluk sınırı 61 bin 418 lira

11:04 - Ekonomi

Mahfi Eğilmez: Erdoğan tasarruf etmeden kamu tasarruf edemez

10:10 - Ekonomi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 42 ülkeyi gezdi

09:45 - Gündem