?>

Bilim özgürlüğü yok!

Bilim Akademisi’nin “Akademik Özgürlükler Raporu 2023- 2024”e göre Türkiye, akademik özgürlüklerin en çok kötüleştiği 10 ülke arasında bulunuyor.

Yaşam - 4 ay önce

Bu alanda en alt yüzde 10’luk dilimde, yer alan Türkiye, “Avrupa Yüksek Eğitim Alanı”nda Beyaz Rusya, Azerbaycan ve Rusya Federasyonu ile birlikte açık ara en gerideki ülkelerden biri durumunda. Komşu ülkeler arasında sadece Suriye, Türkiye’den daha kötü bir puana sahip bulunuyor. Genel düzey Türkiye’deki bilim özgürlüğünün büyük bir baskı altında olduğunu sergiliyor.

2024 akademik yılında da dünyada ve Türkiye’de ifade özgürlüğü ve akademik özgürlükler alanında gerilemeler yaşandığı hatırlatılan raporda, “Bu olumsuz gelişmelere rağmen, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin dört yılını dolduran, akademik kaliteden ödün vermemeyi, özgür düşünme ve tartışma alanı olarak üniversiteyi korumayı amaçlayan direnişleri, bütün dünyaya örnek olacak bir nitelik taşımaktadır” denildi.

NİCELİK TEK ÖLÇÜT

Akademik kalite ve liyakatin uzun soluklu bir süreç olduğu gerçeğinin, Türkiye’de açıkça görmezden gelinmeye devam edildiğine dikkat çekilen rapordan bazı bölümler şöyle:

“Niteliğin değil, niceliğin tek ölçüt olduğu bu anlayışta, yüksek öğrenim kurumu sayısının çeyrek asırlık bir dönemde 76’dan 208’e, öğretim elemanı sayısının 70 binden 185 bine ve öğrenci sayısının ise 1.6 milyondan 8 milyona çıkmış olması bir başarı olarak gösterilmektedir. Oysa tek başına personel sayısının iki buçuk kattan fazla artması, bu süredeki öğretim elemanı artışının nitelikle paralel ilerlemiş olamayacağının en önemli göstergelerinden birisidir. Bunun yanı sıra bazı orta ölçekli şehirlere ikinci bir üniversite ‘müjdesi’nin verilmesi de nicelik eksenli akademi anlayışının sürdürülmek istendiğini göstermektedir.

Avrupa Üniversiteler Birliği’nin (EUA) 2023 yılı “Üniversite Özerklik Raporu”nda Türkiye, 2017’de veri sağlamadığı için yer bulamamış olmakla birlikte, artık tekrar yer almaktadır. Kurumsal, mali, personel ve akademik özerklik başlıkları altında incelenen üniversitelerde, Türkiye’nin son yıllardaki yeri konusundaki gelişmeler kaygı verici niteliğini sürdürmektedir. Akademik özgürlükler konusunda Türkiye yüzde 46 puanla en düşük seviyenin bir üstünde yer almaktadır. Bir alt seviye ile aradaki fark sadece 6 puandır.”

TEK YETKİLİ CUMHURBAŞKANI!

Raporda, Türkiye’nin Avrupa’daki mevcut dört farklı sistemin tamamen dışında yer alan ve seçilmiş üyelerden oluşan herhangi bir akademik kurulun dahil olmasını ya da nitelik kriterini gözetmeyen tek istisna olarak gösterildiği vurgulandı. Raporda, “2018 yılından bu yana, daha önce de eleştirilen rektör atama yöntemi tamamen terk edilmiş ve tek yetkili organ olarak cumhurbaşkanı belirlenmiştir. Rektörlerin doğrudan doğruya cumhurbaşkanı tarafından atanması sadece kurumsal özerkliğe değil, diğer bütün bağımsızlık unsurlarına da doğrudan etki eden bir nitelik taşımaktadır” görüşlerine yer verildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Ekrem İmamoğlu katledilen Mattia Ahmet Minguzzi'nin ailesini ziyaret etti: 'Yüreğimiz sızladı

2025-02-14 17:08 - Siyaset

113. Dönem ÖGG sınav soruları ve cevapları yayınlandı mı? ÖGG soruları ve cevap anahtarı

2025-02-11 00:38 - Gündem

Şahinbey'den çiftçilere 7 milyon fide desteği

2025-02-11 00:00 - Yerel

Ünlü astrolog Hilal Saraç tutuklandı!

2025-02-09 05:08 - Asayiş

Euphoria 3. sezon çekimleri başladı: Yeni sezondan şaşırtıcı ayrıntılar...

2025-02-08 00:09 - Magazin

Son dakika deprem... AFAD duyurdu! Ege Denizi'nde korkutan deprem: İzmir'den de hissedildi

2025-02-12 12:09 - Gündem

Fenerbahçe Beko uzatmalarda güldü

2025-02-08 00:09 - Spor

Osman Gökçek: 'Ben babamın günahını çekmek zorunda değilim'

2025-02-13 03:09 - Siyaset

Ferdi Kadıoğlu'nun kabusu sürüyor: 'Sakatlık dolayısıyla...'

2025-02-08 00:08 - Spor

AKP'li Şamil Tayyar: Yeri garanti olan tek bakan var!

2025-02-08 01:38 - Siyaset

İlgili Haberler

Evrenin sonu nasıl olacak? Büyük donma mı, büyük çöküş mü?

00:00 - Yaşam

Doğal afet riskleri için özel haritalar

00:09 - Yaşam

TikTok fenomeni Khaby Lame ABD'den sınır dışı edildi

00:00 - Yaşam

Uğur böceğine benzeyen böcek, sandığınız kadar masum değil

00:00 - Yaşam

Son dakika depremler! Deprem mi oldu? 8 Haziran 2025 nerede, ne zaman deprem oldu?

00:09 - Yaşam

Günün Manşetleri

CHP’li Meriç: Gaziantep halkına tek tırnaklı et yediren zihniyetten hesap soracağız!

20:34 - Siyaset

Şahinbey Belediyesi’nden at ve eşek eti açıklaması

20:17 - Yerel

Dilan Polat’ın korumasına silahlı saldırı

20:08 - Gündem

DİSK’e 'İmamoğlu' operasyonu

19:39 - Gündem

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Dutlulu’nun ilk icraat: Zeyrek’in kabrine vefa ziyareti

19:08 - Gündem