?>

Beykoz’un tarihi mirasına ortak koruma

İBB Miras ile Beykoz Belediyesi, ilçenin zengin kültürel mirasını korumak amacıyla önemli bir işbirliği protokolüne imza attı. Tarihi eserlerin korunması ve restorasyonu için ortak çalışmalar yürütülmesini içeren anlaşmayı, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler ile İBB

Kültür & Sanat - 6 ay önce

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Beykoz Belediyesi, Beykoz’un eşsiz kültürel ve tarihi mirasını koruma altına almak için önemli bir işbirliği başlattı. İmzalanan protokol, Beykoz’un tarihi yapılarının, anıtlarının ve doğal güzelliklerinin korunmasını ve restore edilerek gelecek nesillere aktarılmasını hedefliyor.

“BEYKOZ’UN DEĞERLERİNİ BİRLİKTE KORUYACAĞIZ”

Törende konuşan Beykoz Belediye Başkanı Mimar Alaattin Köseler, Başkan Ekrem İmamoğlu’nun son 5,5 yılda İstanbul’un tarihi ve kültürel mirasını korumak adına çok önemli çalışmalar yaptığını belirterek, Beykoz’da İBB tarafından restore edilerek halkın kullanımına açılan Anadolu Hisarı ile Çubuklu Silolar’ını hatırlattı.

Mahir Polat ile İBB Kültürel Varlıklar Daire Başkanı Oktay Özel’in alanında çok birikimli bürokratlar olduğuna dikkat çeken Köseler, “İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu'nun tarihe ve topluma yaklaşımı bu kadar güzel olan değerli bürokratlarımıza yetki vermesi çok önemli. İmzalayacağımız bu protokolle Beykoz’umuzun tarihi ve kültürel mirasına sunacağımız bu katkıyı çok önemsiyoruz, son derece mutluyuz” diye konuştu.

“HALKIN İHTİYACINA CEVAP VERECEK HIZDA VE ESNEKLİKTE KORUMA SAĞLIYORUZ”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, bilgi ve deneyimlerini aktarmak üzere İstanbul’daki ilçe belediyelerinin yanı sıra Türkiye genelinde birçok yerel yönetim ile ortak çalıştıklarını belirterek, “Dünya tarihinde İstanbul gibi bu kadar uzun süreli bir merkez olan ve bu kadar yüksek kudretli idarecinin olduğu kent azdır. Bunun doğal sonucu olarak kentimizde çok güçlü eserler bulunuyor. İstanbul genelinde 40 binin üzerinde, sadece Beykoz’da 1650 tescilli tarihi veya sivil mimarlık örneği eser var” dedi.

Beykoz’a yeni bir fonksiyon yükleyerek kazandırdıkları Çubuklu Silolar dışında Anadolu Hisarı’nı ve fethin izlerini ayağa kaldırdıklarını hatırlatan Polat, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Hem bu tarihi değerlerin kimliğini korumak, hem de onun içinde günümüzün insanlarının yaşamasını sağlamak zordur. Restore ettiğimiz Beykoz’daki Anadolu Hisarı ve başka örneklerde olduğu gibi, yeni fonksiyonlar yüklenen bu alanların mahalleye, halka kapatılmadan yaşatılmasını çok önemiyoruz. Beykoz gibi tarihi alanlardaki kültürel eserlerin halkın kullanımına ve ihtiyaçlarına cevap verecek hızda ve esneklikte, çözüm odaklı olması gerekiyor.”

TARİHİ KALELER İLE ESKİ İTFAİYE BİNASI İLK SIRADA

Törende konuşmaların ardından, Başkan Alaattin Köseler ile Mahir Polat, İBB Miras ile Beykoz Belediyesi arasında tarihi ve kültürel mirasın ortak projelerle korunması amacıyla iş birliği protokolüne imza attı.

Protokol kapsamında, İBB işbirliğiyle Beykoz’daki kültürel mirası korumaya ve yaşatmaya yönelik olarak envanter oluşturma, belgeleme, planlama, tasarım, projelendirme ve uygulama gibi adımlar atılacak. Beykoz Belediyesi Kültürel Miras Şefliği (Beykoz Miras) de kurularak, bu alanda uzman kadrolar oluşturulacak.

İBB Miras ile Beykoz Miras ilk olarak; Poyrazköy Cezayirli Hasan Paşa Kulesi, Anadolukavağı Yoros Kalesi ve Tarihi Çubuklu İtfaiye Binasının restorasyonu ile Tarihi Beykoz Hükümet Konağı, Kavacık Kasrı, Tarihi Polonezköy Meydanı ve Çevresi projelerini hayata geçirecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Alaattin Çakıcı, Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti

2024-10-24 20:09 - Gündem

Simay Barlas kim, kaç yaşında, nereli? Simay Barlas hangi dizilerde oynadı?

2024-10-28 00:38 - Biyoğrafi

Zafer Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet Pamuk'a silahlı saldırı

2024-10-28 11:28 - Asayiş

Ahmet Özer'in ifadesi ortaya çıktı: Kayyım atanmasının alt yapısı oluşturulmuştur

2024-10-31 01:08 - Siyaset

Muhabir Emre Kaplan'a yumruk atmıştı: Beşiktaş'tan Sezgin Gülnar'a destek!

2024-10-29 19:38 - Spor

Firari FETÖ'cünün kızı 1 milyon aboneli fenomenmiş

2024-10-30 01:09 - Gündem

'Cübbeli Ahmet'ten Alaattin Çakıcı'ya ziyaret

2024-10-26 18:39 - Gündem

Jose Mourinho'dan kariyer itirafı: 'Asla o takımlara gitmem'

2024-10-29 00:00 - Spor

İrfan Can Kahveci'nin temsilcisinden flaş sözleşme cevabı!

2024-10-25 00:39 - Spor

Eski eşi kardeşiyle evlenince Müge Anlı'ya katılmıştı... Evinin bahçesinde öldürüldü

2024-10-31 08:39 - Asayiş

İlgili Haberler

Yönetmen Zeki Demirkubuz: 'Çukurca’ya hayran kaldım'

00:38 - Kültür & Sanat

Ressam Nurgül Ferahoğlu resim sergisi açacak

00:01 - Kültür & Sanat

'19. Venedik Mimarlık Bienali', 10 Mayıs'ta başlayacak

00:00 - Kültür & Sanat

Gazeteci Ali Atalar “Antep evlerinde Yaşam Kültürü" konferansı

00:00 - Kültür & Sanat

Aydın'da Tralleis Antik Kenti yakınlarında 'oda mezar' bulundu

00:09 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

Sadece 3 malzeme ile 10 dakikada hazır patates püresi tostu tarifi

13:08 - Gündem

Grev yasaklarının mimarı Erdoğan: ‘Grev hakkını rasyonel bir zemine oturttuk’

12:39 - Gündem

Skandal iddia... Hacettepe Üniversitesi'nde 1 Mayıs bildirisi dağıtan öğrencilere saldırı!

12:07 - Gündem

TİP'ten 1 Mayıs mesajı: 'Alın terimizin sömürülmesine de darbecilere de dur diyeceğiz'

11:39 - Gündem

Yatırımcılar dikkat: Stopaj oranında karar belli oldu!

11:08 - Gündem