?>

Bakan Bayraktar'dan 'nükleer' açıklaması: 'Çevre için ihtiyaç var...'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleere çevre gerekçesiyle karşı çıkanların olduğunu söyleyerek, Tam tersi çevre için nükleere ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı'nda 25 ülke bir deklarasyona imza attı. O 25 ülke içerisinde Amerika,

Gündem - 5 ay önce

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sinop ziyareti kapsamında İnceburun ilçesinde yeni nükleer santralin yapılacağı sahada incelemelerde bulundu.

Bayraktar, daha sonra Sinop Valiliği'nde Sinop Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Nükleer Enerji Mühendislik Bölümü öğrencileriyle buluştu.

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin 2050 yılına kadar 20 gigavatlık nükleer kurulu gücü devreye almayı hedeflediğini belirterek, "Nükleer programda, Mersin Akkuyu'da devam eden nükleer santrale ilave olarak Sinop ve Trakya’da da iki nükleer santral yapmayı ve buna küçük modüler reaktörleri de dahil etmeyi istiyoruz" diye konuştu.

'GELECEĞİN ENERJİSİ NÜKLEER'

Bayraktar, nükleer enerjinin, sadece elektrik üretiminde değil, tıptan malzeme bilimine kadar geniş bir alanda kullanıldığını, geleceğin enerjisinin ise nükleer enerji olduğunu söyledi. Türkiye'nin 1950'li yıllardan bu yana nükleere ilişkin uluslararası organizasyonların içinde yer aldığını kaydeden Bayraktar, Türkiye ile birlikte yola çıkan Kore’nin günümüzde nükleer ihracatçısı bir ülke konumuna geldiğini dile getirdi.

Nükleerin Türkiye'nin 70 yıllık rüyası olduğunu, bu geçen 70 yılda birçok nükleer enerji mühendisliği mezununun farklı mesleklerde çalıştığını belirten Bayraktar, "Çoğu bir tane bile nükleer santral görmeden emekli oldular" diye konuştu.

Bayraktar, yeni santrallerin görüşmelerinde ilgili ülkelere araştırma reaktör şartı ortaya koyduklarını kaydederek, "Öyle sadece nükleer enerji santrali yaptık, elektrik ürettik, gittik yok. Araştırma reaktörü mutlaka olması lazım. Bu müzakerelerde 'Nükleer yakıtı Türkiye'de yapalım' diyoruz. Nükleerin yakıtından başlayarak bütün tedarik zincirini kuracak şekilde bir planlama içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE, 12 REAKTÖRLÜK KAPASİTEYE SAHİP OLACAK'

2010'da imzalanan hükümetler arası anlaşma sonucunda Akkuyu'da nükleer santralin inşa edilmeye başlandığına işaret eden Bayraktar, "Birinci reaktörde yüzde 90'ların üzerinde tamamlama var. Türkiye, Akkuyu, Sinop ve Trakya'da toplam 12 reaktörün olduğu bir nükleer kapasiteye sahip olacak" dedi.

Bakan Bayraktar öğrencilere, "Bu işin eğitimini alan kişiler olarak şunu biliyorsunuzdur. Nükleer aslında dünyada standartların en üst düzeyde uygulandığı bir alan. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar bunların hepsi bizleri belli bir standart içerisinde hareket etmeye mecbur kılıyor. Bunun iyi anlatılması gerekiyor. Sizler fahri nükleer elçilerisiniz" dedi.

‘NÜKLEERDE YERLİ SANAYİNİN EKİPMAN ÜRETMESİ ÖNEMLİ’

Bakan Bayraktar, nükleere çevre gerekçesiyle karşı çıkanların olduğunu söyleyerek, "Tam tersi çevre için nükleere ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı'nda 25 ülke, 'Dünya, iklim değişikliği ile mücadele edecekse 2050'de nükleer gücünü 3 katına çıkarması lazım' diye bir deklarasyona imza attı. O 25 ülke içerisinde Amerika, Japonya, Fransa, Kore, Çin var. Ekonomisi güçlü ülkeler var" diye konuştu.

Nükleerde yerli sanayinin ekipman üretmesinin önemli olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, insan kaynağı gelişiminin de önemli olduğunu belirtti.

Akkuyu için 300 öğrenciyi yurt dışında eğitime gönderdiklerini belirten Bayraktar, "Mezun olanlar gelip çalışmaya başladılar. İnşallah sizler mezun olduğunuzda o projede veya Sinop'taki veya Trakya'daki projede çalışırsınız. Sayılarınızın artması lazım. Çünkü bizim çok güçlü bir insan kaynağına ihtiyacımız var. İyi yetişmiş gençlere ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden mutlaka bir yabancı dil öğrenmelerini isteyen Bayraktar, "İngilizce şart değil ama literatürü takip açısından Rusça bilmek, Çince bilmek çok büyük avantaj" dedi.

Bayraktar öğrencilerden gelen eğitim materyali ve staj imkanı gibi taleplerinin de hızla yerine getirilmesi talimatını verdi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor'da ayrılık: Enis Bardhi

2025-01-15 00:00 - Spor

Bir oyuncu daha ‘Ayşe Barım’ sessizliğini bozdu

2025-01-13 00:39 - Magazin

Menzil'de mülk kavgası,taşlı sopalı birbirlerine girdiler!

2025-01-14 17:08 - Gündem

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat tutuklandı

2025-01-16 19:38 - Gündem

Karşıyaka, Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde elendi

2025-01-16 00:08 - Spor

İmamoğlu'ndan hodri meydan: Onayın cezamı milleti rahat bırakın!

2025-01-15 19:09 - Siyaset

Mardin'de silahlı kavga: 17 yaşındaki genç hayatını kaybetti

2025-01-17 01:39 - Asayiş

Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay hakkında yakalama kararı

2025-01-16 21:08 - Siyaset

Hacı Sabancı kimdir, kaç yaşında? Hacı Sabancı babalık davası sonucu ne oldu?

2025-01-19 00:39 - Biyoğrafi

HTŞ’li bakanlar Ankara’da: Fidan ve Şeybani’den ortak basın açıklaması

2025-01-15 21:38 - Gündem

İlgili Haberler

Adana'da acı olay: Sulama kanalına düşen baba ve 2 kızı öldü!

09:09 - Gündem

Bakan Yerlikaya duyurdu: 18 ilde IŞİD'e operasyon!

09:08 - Gündem

Meteoroloji açıkladı: 16 Haziran 2025 hava durumu raporu... Bugün ve yarın hava nasıl olacak?

00:39 - Gündem

KRT TV’de direniş sürüyor: İşverenle ilk görüşme yarın olacak

00:39 - Gündem

Siyasi partiler İsrail Konsolosluğu’na yürüdü: ‘İşgalci her zaman kaybeder’

08:09 - Gündem

Günün Manşetleri

Adana'da acı olay: Sulama kanalına düşen baba ve 2 kızı öldü!

09:09 - Gündem

Sürpriz olamayan sürpriz: İsrail, ABD-İran nükleer görüşmelerinin sonunu beklemeden operasyon yaptı

05:09 - Dünya

‘Fon alan gazetecilere inceleme’ iddiası: CHP’li Bulut’tan sert yanıt

01:09 - Siyaset

Rusya, vatandaşlarının İran'dan tahliyesine hazırlanıyor

00:39 - Dünya

İran’dan İsraillilere sert uyarı: 'Canlı kalkan olmayın'

23:38 - Dünya