?>

Bademcik ameliyatı hangi durumlarda yapılmaz?

Bademcikler, boğazın her iki yanında yer alan ve vücudun savunma sisteminde önemli rol oynayan dokulardır.

Sağlık - 9 ay önce

Bademcikler, boğazın her iki yanında yer alan ve vücudun savunma sisteminde önemli rol oynayan dokulardır. Çocukluk çağında sık görülen bademcik iltihapları, bazı durumlarda cerrahi müdahale (tonsillektomi) gerektirebilir. Ancak her bademcik büyümesi veya iltihabı ameliyatla tedavi edilmez.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aylin Gül, bademcik ameliyatının gerekliliği kadar, hangi durumlarda yapılmaması gerektiğinin de doğru bilinmesinin büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Her Bademcik Sorunu Ameliyat Demek Değil

Prof. Dr. Aylin Gül, “Bademcikler, özellikle çocukluk döneminde bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Bu nedenle her bademcik büyümesi veya sık iltihaplanması ameliyatla sonuçlanmamalıdır. Öncelikle medikal (ilaçla) tedavi yöntemleri değerlendirilmelidir.” diyor.

Tonsillektominin Yapılmaması Gereken Durumlar

Prof. Dr. Gül, ameliyatın sakıncalı veya gereksiz olabileceği durumları şöyle sıralıyor:• Aktif enfeksiyon döneminde: Hastanın bademcikleri akut iltihaplıyken ameliyat önerilmez.• Kanama bozukluğu olan hastalarda: Öncelikle kanama riski kontrol altına alınmalıdır.• Anesteziye uygun olmayan genel sağlık durumu: Kalp, akciğer veya sistemik hastalıklar ameliyat riskini artırabilir.• Hafif ve seyrek bademcik iltihapları: Yılda bir veya iki kez görülen enfeksiyonlar genellikle cerrahi gerektirmez.• Bademcik büyümesinin solunumu veya yutmayı etkilemediği durumlar: Sadece görsel büyüklük, tek başına ameliyat nedeni değildir.

Cerrahide Buharlaşma (Vaporizasyon) Yöntemleri

Prof. Dr. Gül, günümüzde bademcik ameliyatlarında farklı cerrahi tekniklerin kullanılabildiğini belirtiyor:“Klasik yöntemlere ek olarak lazer veya plazma enerjisiyle gerçekleştirilen buharlaştırma (vaporizasyon) teknikleri de bazı vakalarda tercih edilebilmektedir. Bu yöntemlerde bademcik dokusu tamamen alınmak yerine, yüzeysel olarak buharlaştırılarak küçültülür. Ancak her hasta bu yönteme uygun olmayabilir ve buharlaşma yöntemi de diğer cerrahiler gibi belirli durumlarda uygulanmamalıdır. Özellikle aktif enfeksiyon veya ciddi kanama riski olan hastalarda bu tür işlemler de ertelenmelidir.”

Doğru Tanı, Uygun Zamanlama

Prof. Dr. Aylin Gül, her hastanın durumunun bireysel olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şu uyarıda bulunuyor:“Ameliyat kararı, sadece tekrarlayan enfeksiyonlar veya bademcik büyüklüğüne bakılarak değil, hastanın genel sağlık durumu, solunum ve yutma fonksiyonları, yaşam kalitesi göz önünde bulundurularak verilmelidir.”

Haftanın Öne Çıkanları

Abdulkadir Selvi: Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin siyaseten küçüldüler!

2025-10-21 10:00 - Gündem

İmamoğlu'nun diploma davası 8 Aralık tarihine ertelendi!

2025-10-20 12:31 - Gündem

Bahçeli: KKTC Türkiye'ye katılma kararı almalı, 81 Düzce'den sonra 82 Kıbrıs olmalıdır!

2025-10-21 11:34 - Siyaset

CHP Gaziantep'te yeni İl Başkanı Vakkas Acar oldu!

2025-10-19 19:01 - Gündem

AKP'ye geçeceği iddia edilen Burcu Köksal'dan açıklama

2025-10-17 11:17 - Siyaset

Hayri Sucu CHP'den istifa ettiğini duyurdu!

2025-10-19 21:35 - Siyaset

Yıldırım: Tarım, bağımsızlığın, güvenliğin ve geleceğin teminatıdır

2025-10-21 00:00 - Tarım

Rus basınından yeni iddia! Türk F-16'ları Putin'i koruyacak!

2025-10-19 14:36 - Dünya

KKTC'de AKP'nin de desteklediği Tatar'a büyük şok!

2025-10-19 20:45 - Dünya

Bu nasıl ateşkes: İsrail Gazze'yi yeniden vurdu!

2025-10-18 15:21 - Dünya

İlgili Haberler

Karaciğer Tümörlerinin Tedavisinde Girişimsel Radyolojinin Artan Rolü

00:00 - Sağlık

Diyabet hastalarına rutin göz kontrolü önerisi

00:00 - Sağlık

Medical Point Gaziantep Hastanesi'ne Uluslararası JCI Akreditasyonu

00:00 - Sağlık

Gaziantep Şehir Hastanesi'nden önemli başarı

00:00 - Sağlık

Dr. Mesut Gül: Genç yaşta kolon kanseri: Alarm zilleri çalıyor mu?

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

90'ın üstünde milletvekili yeni parti için imza verdi

22:09 - Siyaset

Yarkadaş'ın iddiasına Mansur Yavaş'tan yanıt: 'Uydurmayın'

22:01 - Gündem

Kılıçdaroğlu'ndan 'yeni parti' yorumu: Beni hiç ilgilendirmiyor

21:57 - Siyaset

Butlan sözcüsü Müslim Sarı'dan Bahçeli'ye 'hazine yardımı' tepkisi

21:53 - Siyaset

Fatma Kaplan Hürriyet tutuklandı!

17:45 - Gündem