?>

AKP’nin inadı İstanbul Sözleşmesi’ne: 'Bu ülkenin kadınları biat etmez'

AKP, tüzüğünde kadınların ‘erkeğin saygın ortağı’ olarak tanımlandığı İslam İşbirliği Örgütü Kadının İlerlemesi Teşkilatı’na Türkiye’nin katılımına ilişkin anlaşmayı bir kez daha TBMM’ye getirdi. Muhalefetin tepkileri üzerine anlaşma geri çekilirken Tür

Gündem - 1 yıl önce

Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nden tek imzayla çıkan AKP, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kadının İlerlemesi Teşkilatı’na Türkiye’nin katılımına ilişkin anlaşmayı dün TBMM gündemine yeniden getirdi.

2019 yılında TBMM’ye ilk kez sunulduğunda kadınları ‘erkeklerin saygı duyulan eşleri’ olarak tanımlayan ifadeleri nedeniyle geri çekilen İİT Kadının İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü bugün yeniden Dışişleri Komisyonu’nda görüşüldü. Asli metni aynen korunan tüzükte bu kez kadınlar ‘erkeklerin saygın ortakları’ olarak tanımlandı.

Komisyonun CHP’li üyeleri, kadınların bu şekilde tanımlanması nedeniyle teklife tepki gösterdi. Tartışmalar sonrasında Komisyon Başkanı Fuat Oktay’ın önerisiyle Dışişleri Bakanlığı’nın Komisyona yeniden sunum yapması yönünde alınan karar ile anlaşma gündemden çıkarıldı.

‘TEPKİMİZ GÜNCELLİĞİNİ KORUMAKTADIR’

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmede bulunan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, kadın mücadelesi içinde 22 yıldır ‘AKP iktidarını yakından tanıdıklarını’ belirterek, “Gündemin aleyhlerine işlediğini gördükleri an hemen daha fazla dikkat çekecek bir konuya yöneliyorlar. 2019 yılında yine gündemimize gelen ve tepki verdiğimiz bir konuydu. O gün verdiğimiz tepki bugünde ziyadesiyle daha fazla olarak güncelliğini korumaktadır. Türkiye anayasasına göre laik bir ülkedir. Anayasada kadınlar; kadın erkek eşitliği üzerine haklara sahiptir. Bu ülkede kadınlar kocalarına hizmet etmek adına yetiştirilmez, evlenmez” dedi.

‘NÜFUSUN YÜZDE 4’Ü’

Aksi yöndeki fikirlere cemaat ve tarikatların sahip olduğuna işaret eden Güllü, nüfusa oranlarının ise yüzde 4 olduğunu söyledi. Güllü, “Bu orana güvenip hareket eden iktidara kendi işi ile ilgilenip sosyal politikalar konusuna emek vermesini öneririm. Bu ülkenin kadınları biat etmez” ifadesini kullandı.

CHP’LI ÇAKIRÖZER: BU NASIL ÇELİŞKİ?

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise komisyonda söz konusu anlaşmaya, “Düzelttik diye geldiniz. ‘Erkeğin saygı duyulan eşi’ ifadesini ‘erkeğin saygın ortağı’ yapmışsınız. Ama anlaşmada İngilizcesi aynen duruyor. Bir taraftan milyonlarca kadının güvencesi İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıyorsunuz, diğer taraftan İslam İşbirliği Teşkilatı’nda kadını böyle gören bir teşkilata üye olalım diyorsunuz. Bu ülkede kadınlar erkeklerin saygın ortağı olmadan önce yaşam mücadelesi veriyor. Türkiye’de kadınlar her şeyden önce eşitlik ve can güvenliği istiyor. Evet bu anlaşma İslam dünyasında kadınların iyiliği için hazırlanmış olabilir. Ama siz bir taraftan milyonlarca kadının güvencesi Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıyorsunuz, bir taraftan 6284 sayılı kadını şiddete karşı koruyacak kanunu yumuşatmaya çalışıyorsunuz, diğer taraftan İslam İşbirliği Teşkilatı’nda böyle bir Tüzüğü onaylatmak için Meclis’e teklif getiriyorsunuz. Bu nasıl bir çelişkidir?” sözleriyle tepki gösterdi.

Haftanın Öne Çıkanları

'Casus balina'nın gizemi beyaz perdeye taşındı

2024-11-10 00:08 - Yaşam

Wanda Nara konuşmalarını paylaştı: Icardi'nin attığı son mesaj gündem oldu!

2024-11-09 00:39 - Spor

Kerem Aktürkoğlu'ndan Galatasaray açıklaması!

2024-11-12 00:09 - Spor

Oyunculuğu bıraktı: Arda Kural yeni mesleğini açıkladı

2024-11-11 21:08 - Gündem

ERP Programı Nedir?

2024-11-10 00:11 - Teknoloji

Damadı nikah memuruyla evlendirmişler: '2-3 gün sonra fark ettim'

2024-11-10 00:08 - Gündem

Son Dakika... ABB'nin ardından: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne soruşturma!

2024-11-14 02:08 - Siyaset

HBO 'Euphoria'nın yeni sezonunun 2025 yılının başında yayımlanacağını doğruladı

2024-11-13 20:38 - Gündem

Orhan Gencebay oğlunun nikahına katılmamıştı... Altan Gencebay: 'Kol kırılır yen içinde kalır

2024-11-14 07:39 - Magazin

Yıllar sonra gelen büyük buluşma! Yaprak Dökümü'nün Fikret'i ve Cevriye'si bir arada

2024-11-15 00:38 - Magazin

İlgili Haberler

Özgür Özel: Mağdurlara faiz maddeli boş senetler imzalatmıyoruz!

21:29 - Gündem

Son Dakika: Fatih Ürek hayatını kaybetti...

21:28 - Gündem

Aziz İhsan Aktaş davasında dördüncü gün sona erdi!

11:11 - Gündem

AKP'li Özlem Çerçioğlu'ndan Özgür Özel hakkında suç duyurusu

20:40 - Gündem

Gençlerden Bilal Erdoğan'a 'Nasıl para kazanıyorsunuz?' sorusu...

15:11 - Gündem

Günün Manşetleri

Hasan Can Kaya ve Reynmen gözaltına alındı!

08:15 - Asayiş

Son Dakika: Fatih Ürek hayatını kaybetti...

21:28 - Gündem

Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonunda Mika Raun gözaltına alındı

21:26 - Asayiş

Aziz İhsan Aktaş davasında dördüncü gün sona erdi!

11:11 - Gündem

Gaziantep'te feci kaza: 2 ölü, 11 yaralı var!

11:02 - Asayiş