?>

ABD'de vergi ve harcama tasarısı 4 oy farkla yasalaştı! Peki şimdi neler bekleniyor?

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyasında vadettiği kapsamlı

Ekonomi - 5 ay önce

ABD Başkanı Donald Trump, dün imzaladığı vergi indirimleri ve harcama kesintilerini içeren düzenlemeyle ikinci başkanlık döneminin ekonomik temel taşlarını atarken, yasalaşan tasarının 10 yılda bütçe açığını 3,4 trilyon dolar artırması bekleniyor.

Trump'ın seçim kampanyasında vadettiği geniş kapsamlı vergi indirimleri ve harcama kesintilerini içeren düzenleme, Kongrede uzun süren tartışmalar ve yapılan değişiklikler sonrasında kabul edildi.

ABD Senatosu'nda yapılan çekişmeli oylamada, tüm Demokratlar tasarıya karşı çıkarken, 3 Cumhuriyetçi senatör de "hayır" oyu verdi.

Senatodaki oylamada 50-50 eşitliğini ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'in oyu bozdu, tasarı böylelikle 50'ye karşı 51 oyla geçerek Temsilciler Meclisi'ne gönderildi.

Temsilciler Meclisi'nde de tüm Demokratların ve 2 Cumhuriyetçi vekilin karşı yöndeki oyları, tasarının geçmesini engellemeye yetmedi ve düzenleme 214'e karşı 218 oyla Trump'ın masasına gönderildi.

Böylece hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nde daha fazla sandalyeye sahip olan Cumhuriyetçiler, parti içi muhalefete rağmen birleşerek önemli bir zafer elde etti.

TARİHİ BAŞARI AÇIKLAMASI

Düzenlemeyi 4 Temmuz Bağımsızlık Günü'nde imzalayarak yasalaştıran Trump, bunu "tarihi bir başarı" olarak nitelendirdi.

Trump, tasarının Amerikan tarihindeki en büyük vergi indirimi, en büyük harcama kesintisi ve en büyük sınır güvenliği yatırımını içerdiğini anlattı.

Tasarının masasına gelmesi için çalışan Temsilciler Meclisi üyeleri ve senatörlere teşekkür eden Trump, "Bu yasa tasarısı muazzam bir ekonomik büyümeyi tetikleyecek ve ülkeyi ayakta tutan fabrika işçileri, çiftçiler, tamirciler, garsonlar, polis memurları, itfaiyeciler, kömür madencileri gibi çalışkan vatandaşları ayağa kaldıracak" dedi.

Uzmanlar, Trump'ın "muhalifleri hizaya getirmek" için kişisel olarak devreye girdiğini ve tasarının geçirilmesi çağrıları yaptığını anımsattı.

Düzenlemenin Cumhuriyetçi Parti içinde fikir ayrılıklarına yol açtığına işaret eden uzmanlar, parti içi anlaşmazlıklara rağmen tasarıyı geçirmek için birleşilmesinin gelecek düzenlemeler için de Trump'ın elini güçlendireceğini söyledi.

SINIR VE SAVUNMA HARCAMALARINDA ARTIŞ

Trump'ın ilk dönemindeki vergi indirimlerinin kalıcı hale getiren ve kapsamını genişleten düzenlemede, sınır güvenliği ve göçmenlik denetimi için ciddi miktarda fon ayırılmasıyla savunma harcamalarının artırılması öngörülüyor.

Düzenleme, düşük gelirlilere sağlık sigortası ve beslenme yardımı sağlayan Medicaid ve SNAP gibi programların "yalnızca gerçekten ihtiyaç sahiplerine yönlendirilmesine" ilişkin harcama kesintileri yapılmasını da içeriyor.

Temiz enerji teşviklerini kaldıran düzenleme, yerli enerji üretimi ve kömür gibi sektörler için yeni vergi teşvikleri sunuyor.

Düzenleme, bahşiş, fazla mesai veya belirli araç kredisi faizlerine vergi muafiyeti gibi maddeleri de içinde bulunduruyor.

ABD BÜTÇE OFİSİ YOKSULLUĞA DİKKAT ÇEKTİ

ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO), düzenlemenin yoksulların kaynaklarında azalışa, zenginlerin kaynaklarında ise artışa neden olacağını öngörüyor.

CBO, düzenlemenin Temsilciler Meclisinde 22 Mayıs'ta kabul edilen versiyonuna göre yaptığı gelir dağılımı analizinde, ülkede en düşük gelire sahip yüzde 10'luk grubun kaynaklarında yılda 1589 dolar düşüş yaşayacağını tahmin ediyor.

En üst gelir grubundaki yüzde 10'luk kesimin ise kaynaklarında yılda 12 bin 44 dolar artış yaşanması bekleniyor.

CBO, yoksulların kaynaklarındaki kaybın büyük ölçüde sağlık sigortası Medicaid ve gıda yardımı programlarındaki kesintilerden kaynaklanacağını, vergi kesintilerinin de üst gelir grubunda kaynak artışına neden olacağını ifade ediyor.

ABD BÜTÇE AÇIĞINI ARTIRACAK

Düzenlemenin 10 yılda yaklaşık 4,5 trilyon dolar vergi indirimi ve 300 milyar dolar ek harcama ile bütçe açığını genişletmesi beklenirken, mevzuatın yaklaşık 1,4 trilyon dolar harcama kesintisiyle bir miktar tasarruf sağlayacağı öngörülüyor.

Böylelikle CBO, düzenlemenin 1 Temmuz'da Senatoda kabul edilen şekliyle yürürlüğe girmesinin, ABD'nin bütçe açığını 2034'e kadar 3,4 trilyon dolar artıracağını tahmin ediyor.

ELON MUSK KARŞI ÇIKMIŞTI

Geçen yılki seçimlerde desteklediği Trump'ın yönetiminde bir dönem yer alan ve Hükümet Verimliliği Departmanına (DOGE) liderlik eden iş insanı Elon Musk, düzenlemeye bütçe açığını artıracağı gerekçesiyle şiddetle karşı çıkmıştı.

Düzenlemenin DOGE'un misyonuna ters düştüğünü söyleyen Musk, bunu "iğrenç bir rezalet" olarak nitelendirmişti.

Musk'ın düzenlemeye yönelik eleştirilerinin dozunu artırması bir dönem "sıkı dost" olduğu Trump ile arasını açmıştı.

Trump ise Musk'ın düzenlemeyi elektrikli araç teşviklerini kaldıracağı gerekçesiyle eleştirdiğini öne sürmüştü.

Devlet teşvikleri olmasaydı Musk'ın "dükkanı kapatıp Güney Afrika'ya dönmek zorunda kalacağını" belirten Trump, Musk'ın şirketlerinin aldığı sübvansiyonların incelenmesi gerektiğini, böylelikle DOGE'un hedeflediği tasarrufların yapılabileceğini kaydetmişti.

Musk, tasarıya destek veren Cumhuriyetçileri hedef alırken, yeni parti kurabileceğini belirtmişti.

Dün X hesabından yaptığı paylaşımda da "4 Temmuz Bağımsızlık Günü" olduğuna dikkati çeken Musk, "Bağımsızlık Günü, iki partili (bazıları tek partili der) sistemden bağımsızlık isteyip istemediğinizi sormak için mükemmel bir zamandır" ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Dilan Polat Ferrari'sini geri istiyor! Mahkemeye başvurdular

2025-07-02 00:07 - Magazin

Manifest konserinde gençler tek ses oldu: 'Hak, hukuk, adalet!'

2025-06-29 00:38 - Magazin

Jaws filmine ilham veren olayla ilgili neler biliniyor?

2025-06-30 00:08 - Magazin

Kılıçdaroğlu: İki gün tepki gösterirler, sonra her şey normalleşir!

2025-06-28 18:37 - Siyaset

Cem Küçük, 'Almanya'da domatesin kilosu 20 euro' demişti... Mustafa Sandal markette yalanladı!

2025-06-30 18:38 - Gündem

Doğalgaza yüzde 24,6 zam!

2025-07-02 09:59 - Ekonomi

Erdoğan enflasyon hedefini açıkladı

2025-06-30 13:38 - Ekonomi

Muhammed Yakut tahliye olduğu gün hayatını kaybetti!

2025-07-01 13:04 - Gündem

Muharrem İnce'den AKP'li Varank'a yanıt: Meraklı Varank!

2025-06-28 11:39 - Siyaset

AKP'nin YSK temsilcisi: YSK kararını mahkeme bozamaz

2025-06-28 12:00 - Siyaset

İlgili Haberler

Ticari taşımacılık yapan araçlarda zorunlu kamera uygulamasında geri sayım başladı!

15:03 - Ekonomi

Benzine zam geldi. İşte, güncel akaryakıt fiyatları...

15:55 - Ekonomi

Dikkat! Sürücüler 5 bin 856 TL cezayla karşı karşıya kalacak...

11:37 - Ekonomi

GAİB'te Reel Sektör Şirketleri İçin Kur Riski Yönetimi ve Korunma paneli 

00:00 - Ekonomi

BDDK' dan Kredi kartlarına nakit çekim kısıtlaması!

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Dilek Kaya İmamoğlu: Bugün susan, yarın konuşacak bir ülke bulamayabilir!

20:29 - Gündem

Kayyum Gürsel Tekin talep etti: Bankalara talimat gitti!

15:11 - Gündem

AKP’li Şamil Tayyar: En az iki ek iddianame daha gelecek!

08:29 - Gündem

İmamoğlu'nun kullandığı X hesabı üçüncü kez erişime engellendi

08:26 - Gündem

‘Millet fakirlikten çocuk yapmıyor’ lafı Bakan Göktaş'ı kızdırdı!

08:00 - Gündem