?>

ABD'de 'casusluk' skandalı: Yıllarca İran'a istihbarat sızdırmış

ABD'nin Virginia eyaletinde yaşayan vatandaşlığa kabul edilmiş bir ABD vatandaşı, İran hükümeti ve istihbarat yetkilileri adına casusluk yaptığını itiraf etti. Sanığın, ABD'deki havacılık ve enerji sektörlerinden hassas bilgileri İran’a aktardığı ortaya çıktı.

Dünya - 2 hafta önce

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), 42 yaşındaki Abouzar Rahmati’nin, İran hükümeti adına ajanlık yapmak ve bu faaliyetleri gizlemek için komplo kurmak suçlamalarını kabul ettiğini açıkladı.

Rahmati’nin 2017 ile 2024 yılları arasında Federal Havacılık İdaresi’nde (FAA) yüklenici olarak çalışırken İran’a bilgi sızdırdığı tespit edildi.

ESKİ DEVRİM MUHAFIZLARI ORDUSU MENSUBU

Mahkeme belgelerine göre Rahmati, daha önce İran Devrim Muhafızları Ordusu’nda (DMO) 1. Teğmen olarak görev yapmıştı. DMO, ABD tarafından yabancı terör örgütü (FTO) olarak tanımlanıyor. Rahmati, bu bağlantısını gizleyerek ABD vatandaşlığına başvurdu ve sonrasında ABD kurumlarında görev aldı.

DOJ’un açıklamasına göre Rahmati, FAA’de çalıştığı süre boyunca ABD hava trafiği sistemlerine dair hassas bilgilerin yer aldığı 175 GB büyüklüğünde veriyi çıkarılabilir medyada sakladı ve Nisan 2022’de İran’a giderek bu bilgileri İranlı yetkililere teslim etti.

Veriler arasında Ulusal Havacılık ve Uzay Sistemi (NAS), havaalanı radar sistemleri ve radyo frekans verileriyle ilgili dökümanlar yer alıyordu.

Fotoğraf: Abouzar Rahmati, İran hükümetinin ajanı olarak hareket etmekle suçlanıyor. (ABD Adalet Bakanlığı)

Rahmati yalnızca havacılık değil, ABD güneş enerjisi endüstrisine dair hassas ve kamuya açık olmayan bilgilere de erişti. Bu bilgileri hem İran’daki yetkililere doğrudan sağladı hem de İran’da yaşayan kardeşi aracılığıyla iletti.

Adalet Bakanlığı, Rahmati'nin İran Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı ofisiyle doğrudan bağlantılı çalıştığını da doğruladı.

YILLAR SÜREN GİZLİ TEMASLAR

Soruşturma belgelerine göre Rahmati, 2017 yılında eski bir İran istihbarat yetkilisiyle temasa geçti ve dört ay sonra İran’a giderek istihbarat yetkilileriyle görüştü.

Bu süreçte ABD'deki faaliyetlerini gizlemek için sahte anlatılar kullandığı ve temaslarını örtülü biçimde yürüttüğü belirtildi.

Abouzar Rahmati, “yabancı bir hükümetin ajanı olarak hareket etmek” suçlamasından en fazla 10 yıl, “komplo kurmak” suçlamasından ise 5 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya. Sanığın cezası 26 Ağustos'ta açıklanacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Meclis’te okunan AYM'nin Can Atalay kararı, tutanakta sansürlendi!

2025-04-16 15:39 - Siyaset

Bahçeli'den İmamoğlu çağrısı: 'İvedilikle karara bağlansın'

2025-04-14 18:08 - Siyaset

Sayıları iki kat, maaşları 10 kat arttı!

2025-04-13 17:50 - Gündem

Çok konuşulacak iddia: Erdoğan, yargı mensubuna ‘Hani dosyanız çok güçlüydü’ dedi

2025-04-14 20:08 - Gündem

Bülent Turan: Biz de CHP kapatılsın kampanyası yapalım!

2025-04-15 11:07 - Siyaset

İmamoğlu'nun davası 16 Haziran'a ertelendi. İşte savunması...

2025-04-11 13:39 - Gündem

İmamoğlu ve Özdağ yaz aylarında cezaevinden çıkabilir!

2025-04-15 13:04 - Gündem

Bilal Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Etnospor 1,5 milyon TL’ye kıl çadır kiraladı

2025-04-13 17:18 - Gündem

Son Dakika... Yüksek Seçim Kurulu, CHP’nin 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptal istemini reddetti

2025-04-16 13:09 - Gündem

İmamoğlu mahkemeye 3 soru sordu! İşte savunmasının tam metni...

2025-04-11 18:08 - Gündem

İlgili Haberler

Polonya’dan Türkiye’ye AB ve güvenlik mesajı: 'Avrupa güvencede olsun'

05:08 - Dünya

İsrail'den uluslararası yardım çağrısı: Kudüs'ün 5 farklı noktasında yangın!

01:38 - Dünya

Çin'in uzay istasyonundaki taykonot ekibi Dünya'ya döndü

00:00 - Dünya

Körfez ülkesinden Hindistan-Pakistan gerginliği uyarısı

00:00 - Dünya

Trump: Papa olmak isterdim

10:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Tehdide tolerans, öğretmene sürgün

04:38 - Gündem

Ekili tarlasını savundu, saldırıya uğradı: Erkan’a saldıranlar serbest

04:09 - Gündem

İsrail'den uluslararası yardım çağrısı: Kudüs'ün 5 farklı noktasında yangın!

01:38 - Dünya

Araç Menzilcilerin çıkmıştı... Ali Yerlikaya: Çakar hakkı iptal edildi

01:08 - Gündem

Silivri Cezaevi'nden ilk kare: İmamoğlu ailesi açık görüşte

20:49 - Gündem