?>

20 kadın 20 dekar alanda üretiyor: Kilosunu 75 TL'ye satıyorlar, siparişlere yetişemiyorlar

Gaziantep'te hayata geçirilen Kınalı eller çilek kokuyor projesinden faydalanan 20 kadın, çilek üreticisi oldu.

Tarım - 2 yıl önce

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde depremzede kadınların tarımsal üretime teşvik edilmesi amacıyla "Kınalı eller çilek kokuyor" projesi hayata geçirildi.

İlk olarak İslahiye ilçesinde çağrıya çıkılan projeye 4 kırsal mahalleden başvuran 20 kadın, il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından eğitim programına alındı. Çilek üretimiyle ilgili eğitimlerin ardından fideden gübreye ihtiyaç duyulan bütün destekler verildi.

İslahiye ilçesine bağlı kırsal İdilli Mahallesi'nde hasat yapan üreticileri ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine, projedeki amaçlarının ev kadınlarını üretime teşvik ederek onlara gelir kapısı açmak olduğunu söyledi.

Projeye dahil edilen 20 kadının 20 dekar alanda çilek yetiştiriciliği yaptığını belirten Karayılan, "Burada bir emek ve büyük bir ekonomi var. Çileğin kilogramı 70-75 liraya satılıyor. Amacımız bereketli ellerin tarlaya değmesiyle beraber gelir elde edilmesiydi. Proje sayesinde bunu başarmış olduk." dedi.

Karayılan, deprem bölgesindeki tarımsal üretimi önemsediklerini ve desteklediklerini vurgulayarak, kadınların aile bütçelerine katkı sağlamasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

"KADINLAR KENDİ PARASINI KAZANIYOR"

İdilli Mahallesi'nde 2,5 dönüm alanda devlet desteğiyle çilek üretimi yapan Neslihan Sarı ise ev hanımı olarak kendi parasını kazanmaktan memnuniyet duyduğunu anlattı.

Üretime dahil olmanın mutluluğunu yaşadığını aktaran Sarı, şöyle konuştu:

"40 gün içinde çileklerin mahsullerini alıyoruz. Bize hem fideleri hem ilaçları verdiler. Gübrelerini de aldık ve her şeyini temin ettiler. Ürettiğimiz çilekleri satışa sunuyoruz, bize telefonla bile haber etseler gönderiyoruz. Kafeler alıyor, duyan herkes talep ediyor. Kendi evimizde çileğimizin reçelini yapıyoruz, eşimize dostumuza veriyoruz."

Pakize Sarıçam da depremden sonra böyle bir uğraşın kendisine maddi ve manevi açıdan çok iyi geldiğini ifade etti.

Daha önce evde oturmaktan sıkılırken şimdi ev ekonomisine katkı sağladığını belirten Sarıçam, eşiyle yaklaşık 3 dönüm olan bahçede üretim yaptıklarını söyledi.

Çilek üretiminde eşine destek olan Yılmaz Sarıçam da eşinin adına projeye müracaat ettiklerini ve el birliğiyle aile bütçesine katkı sunduklarını bildirerek, "Bu bayağı zahmetli bir iş ve tek başına yapılabilecek bir şey değil. Kırsal kesimde bu gibi girişimler bayağı faydalı. Çileği doğal yollarla yetiştirdiğimiz için siparişlere yetişemiyoruz." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında Bekir Bozdağ'a 'rüşvet' iddiası

2024-07-12 13:44 - Gündem

Buket Aydın, Şaban Sevinç'in özrünü kabul etmedi

2024-07-10 11:39 - Gündem

Erdoğan’ın danışmanı bir akşamda 17 emekli aylığı ‘yedi

2024-07-12 14:15 - Gündem

Trump'a suikast şüphelisinin evinden bomba malzemesi çıktı!

2024-07-14 20:08 - Dünya

Stüdyoda gergin anlar... Buket Aydın yayını terk etti

2024-07-10 01:09 - Gündem

KPSS 2024 lisans soruları cevap anahtarı açıklandı

2024-07-14 11:39 - Gündem

Gaziantep, ikinci Kent Lokantası'na kavuştu

2024-07-11 20:46 - Yerel

AKP'li belediyeden akıl almaz provokasyon

2024-07-13 11:35 - Gündem

Özgür Özel, kürsüden çağrıda bulundu: Ayağa kalk!

2024-07-09 23:07 - Siyaset

AKP'li Elitaş'a, Kayseri'de şok protesto!

2024-07-13 21:36 - Gündem

İlgili Haberler

Mehmet Akıncı: Toprak, geleceğimizin en kıymetli emanetidir

00:00 - Tarım

TMO 2026 hububat alım ve satış fiyatlarını açıkladı

00:00 - Tarım

GTB'de TİGEM'in 15 bin ton mısır satışı yapıldı

00:00 - Tarım

Güneydoğu'nun tarımsal ticaret üssü olacak...

00:00 - Tarım

74 ton Antep fıstığı GTB'de ihale ile satıldı

00:00 - Tarım

Günün Manşetleri

Türkiye genelinde 'NATO' operasyonları: Çok sayıda gözaltı

17:21 - Asayiş

Özgür Özel'den Deniz Göktaş'a cezaevinde ziyaret

11:15 - Gündem

Hüseyin Baş: Türkiye kendi senaryosunu yazmak zorundadır

00:13 - Siyaset

Deniz Göktaş'tan 'Kılıçdaroğlu' açıklaması: Lütfen CHP'yi salın dedim

20:09 - Gündem

Adnan Beker, CHP'den istifa ettiğini duyurdu!

20:06 - Siyaset