?>

‘100 Yılın Tanığı Cumhuriyet Gazetesi’ söyleşisi Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nda yapıldı

Mine Esen, Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Gamze Akdemir, yazar Doğan Hızlan ve Işık Kansu fuarın açılışında bir araya geldi.

Kültür & Sanat - 10 ay önce

Bu yıl 41’incisi düzenlenen Tüyap Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, dün açıldı. Bu yıl Yalvaç Ural’ın onur yazarı olduğu, teması “Çocukluk Şenliktir” olan ve Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılan açılış töreniyle başlayan fuarda, Cumhuriyet Kitapları ve Cumhuriyet yazarları da okurla buluşuyor. Gazetemizin yazarı Işık Kansu, Şükran Soner ve gazetemizin genel yayın yönetmeni Mine Esen, Heybeliada Salonu’nda yapılan “100 Yılın Tanığı Cumhuriyet Gazetesi” söyleşisinde konuştu.

‘MEŞALEYİ İLERİ TAŞIYACAĞIZ’

Kansu, Cumhuriyet’in adını büyük önder Atatürk’ün koyduğuna işaret ederek gazetemizin kurucusu Yunus Nadi’nin, “Biz parti ve hükümet gazetesi değiliz, Cumhuriyet değerlerini ve demokrasiyi savunuyoruz” sözlerini hatırlattı. Kansu, gazetemizin Yunus Nadi, Nadir Nadi, İlhan Selçuk dönemlerine değindi. Cumhuriyet gazetesi öncülüğünde Ankara’da yapılan Zafer Anıtı’nın hikâyesini anlatan kitabın Cumhuriyet Kitapları’ndan çıkacağını da duyuran Kansu şu ifadeleri kullandı: “Yunus Nadi’nin bize bıraktığı meşaleyi ileri taşımaya, Cumhuriyeti, demokrasiyi ve insan haklarını savunmaya devam ettiğimiz ve bundan ödün vermediğimiz için şehitler verdik. Hapis yattık, sorguya çekildik. Yolumuzdan dönmek yok. Büyük bir kararlılıkla Atatürk’ün yadigârını yaşatıyoruz.”

Kansu’dan sonra söz alan Şükran Soner, Yunus Nadi’nin yaşamını yitirmesinin ardından Nadir Nadi’nin gazeteden uzaklaştırılması sürecine değindi.

CUMOK’UN DOĞUŞU

Soner, “Nadir Bey’in uzaklaştırma sürecinde dünyada örneği görülmeyen bir okur boykotu ve tirajdaki ciddi düşüşün ardından gazetenin kurtarılması projesi gündeme geldi. Meslek örgütleri ayaklandı ve bizlere sahip çıktılar. Bütün bunlar CUMOK’un doğuşu ve güçlenmesini sağlamıştır” ifadelerini kullandı. Soner, “Cumhuriyet okurlarıyla omuz omuza Mustafa Kemal’in devrimlerine sahip çıkarak Cumhuriyeti yaşatacağız” cümleleriyle sözlerini sonlandırdı.

ASIRLIK BELLEK

Gazetemizin genel yayın yönetmeni Mine Esen de Cumhuriyet’in yalnızca ilklerin değil, ilkelerin de gazetesi olduğunu belirterek “Zorlu dönemler yaşadık ama ilkelerimizden geri adım atmadık” dedi. Esen, “Asırlık bir gazete olarak biz bir belleğiz. Cumhuriyet belleğiyiz. Geçmişte vardık, şimdi varız ve gelecekte de var olacağız. Atatürk ilkeleri çizgisinde yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Basının karşı karşıya olduğu sorunlara da işaret eden Esen, Cumhuriyet’in dijital yayıncılıktaki çalışmaları konusunda bilgiler verdi. Cumhuriyet’in ifade ve basın özgürlüğünden yana tutumunu da vurguladı.

Söyleşinin ardından Kansu, Soner ve Osman Selim Kocahanoğlu, Cumhuriyet Kitapları standında kitaplarını imzaladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş'tan çok özel forma! Atatürk'ün anısını sınırlı sayıda üretildi...

2024-11-01 18:38 - Spor

Simay Barlas kim, kaç yaşında, nereli? Simay Barlas hangi dizilerde oynadı?

2024-10-28 00:38 - Biyoğrafi

Zafer Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet Pamuk'a silahlı saldırı

2024-10-28 11:28 - Asayiş

Muhabir Emre Kaplan'a yumruk atmıştı: Beşiktaş'tan Sezgin Gülnar'a destek!

2024-10-29 19:38 - Spor

Ahmet Özer'in ifadesi ortaya çıktı: Kayyım atanmasının alt yapısı oluşturulmuştur

2024-10-31 01:08 - Siyaset

Jose Mourinho'dan kariyer itirafı: 'Asla o takımlara gitmem'

2024-10-29 00:00 - Spor

Firari FETÖ'cünün kızı 1 milyon aboneli fenomenmiş

2024-10-30 01:09 - Gündem

İrfan Can Kahveci'nin röportajına sevimli engel!

2024-10-28 03:09 - Spor

Beşiktaş'ta Ciro Immobile şoku! Maçı tamamlayamadı...

2024-11-02 20:39 - Spor

Deliha filminin konusu ne? Deliha filminin oyuncuları kim?

2024-10-29 00:38 - Magazin

İlgili Haberler

Gastronomi Festivali’nde Tuğçe Kandemir rüzgarı...

00:00 - Kültür & Sanat

Kubat, GastroANTEP'te sahne aldı

00:00 - Kültür & Sanat

Gastronomi öğrencileri hünerlerini sergiledi

00:00 - Kültür & Sanat

Şef Ömür Akkor GastroANTEP’e konuk oldu

00:00 - Kültür & Sanat

Mimarlar Odası'ndan Zafer Bayramı'na Özel Gece

00:25 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

Özgür Çelik: Belediye Meclis üyeleri ölümle tehdit edildi!

20:13 - Gündem

Başarır: Artık davaların bittiğini, önümüze bakmamız gerektiğini söylemeli...

14:52 - Siyaset

Fatih Altaylı kurultay davasında ikinci perdeyi açıkladı!

14:39 - Gündem

Seçim kurulu kayyum Gürsel Tekin'in talebini reddetti!

12:19 - Gündem

İsrail ordusu Gazze'ye kara harekâtı başlattı!

09:57 - Dünya