USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İSTİHBARAT DÜNYASINA BAKIŞ (4) İRAN'IN DERİNLERİ SAVAMA İSTHBRT TEŞKİLATI

29-11-2022

Savak lağvedildik ten sonra ve Şah Rıza Pehlevi kaçtıktan sonra yönetime gelen Molla Humeyni ilk iş Türkiye'de kendisini himaye edenleri İran'a davet etti. Sonrası onlara özel görevler verdi. Resmi atamalarını yaptı ve Savak teşkilatının yerine İsthbrt amaçlı SAVAMAY'ı kurdu!

Başlangıçta İran islam devrimini ihraç ve terörist eylemler yütütmek den sorumlu olan bu örgüt Türkiye ve Ortadoğu'da bir çok aydın ve ünlü bilim adamı, akademisyen, doktor, siyaset bilimci insanlara suikastlerden sorumlu oldu. Örgüt özellikle Filistinli direniş örgütlerine son derece çok önemli destekler verdi. Halen vermektedir.

Filistin Hizbullahı İran desteğinde hayatını günümüzde sürdürmektedir. İran İslam coğrafyası ülkelerinde hükümetlerden, siyasetçileri seçerek, onların radikal ve dinci yönlerini İran lehine dönüştürerek, Kilit Close yöntemi yapmaktadır. Günümüzde bilindik hadiselerin ikisi örneğin geçmişte Kudüs Gecesi ve Yakın geçmişte Reza Zarrap olayının perde arkasında İran ve onun adına Savama bulunmaktadır.

Savama, Türkiye'de Lübnan'da Sudan ve Almanya'da ana faaliyet merkezleri bulundurmaktadır. Savama örgütü İngiliz isthbrtınca Yunanistan'da ve Bosna'da da faaliyet yürütmektedir. Bu resmi raporlara yansımıştır. Savama Ajanları birçok ülkede sivil örgütlenmelerde insan hak ve özgürlükleri örgütlerine sızmışlar hatta terörist PKK'nın içinden bile adam devşirmişlerdir.

İran'ın kuzeyinde Pejak oluşumunu yani iran Pkk'sını böylelikle kontrol altında tutmayı başarmışlardır. Bunu da raporlayan İsrail Mossad gizli servisi olmuştur. Savamanın ilk bilinmeyen kod adı binbir yüz olan başkanı Tümgeneral Devrim muhafızları komutanı Fershud'tur. Ancak o da eski KGB ajanı olarak tutuklanmıştır, 1985 yılın da...

Bu olayın bir yıl öncesi 1984 yılında Muhammed Reyşehri'nin başkanlığında İran'da Güvenlik ve isthbrt örgütlenmesine gidilerek yeni bir bakanlık ve üst çatı kurulması yapılmıştır. O dönemin yeni çırak müteahitleri sonra mücahitleri ve en son da herşeye müsait olan kesimin kurduğu AKP partisinin en öncüleri bu ismi çok iyi bilirler! Vezaret-i Ette'alat ve Amiyeti Kisvar Vevak Bakanlığı kurulunca şimdi adları saklı olan adlarını saklayan bir çok günümüzün Akp'li eski yeni isimlerinin İran Vevak bağlantısı malumdur! Malumdur ki, Reza Zarraf olayı gündeme bomba gibi düşünce o isimler saklanmış ve işin kaymağını yemeye çalışanlar ve menfaat temini yapanlar sazan gibi orta da kalmışlardır.

VeVak örgütü dünyada nerede görev yaparsa yapsın başarı ile İran'a dönen ve görev aldıkları ülkelerdeki siyasi atmosfer den etkilenerek buhran yaşayan bir çok siyasetçi ve poltikacıyı da menfaat karşılığı satın almıştır. Özellikle Almanya ve Lübnan!....

Yarın bu konuya daha derinlemesine bakacağız sevgili okurlarım. VEVAK dosyasını açıyoruz! Esenlikler dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?