Kültür & Sanat

'Osmanlı Malta İlişkileri' konferansı

Gaziantep Üniversitesi'nde (GAÜN) Malta Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arnold Cassola'nın konuşmacı olarak katıldığı “Kanuni Sultan Süleyman ve Osmanlı Malta İlişkileri” konferansı gerçekleşti.

'Osmanlı Malta İlişkileri' konferansı
15-12-2017 20:03

 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürkçü Düşünce Topluluğu ile Yurtdışındaki Türkler ve Akraba Toplulukları Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından Malta Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arnold Cassola'nın konuşmacı olarak katıldığı “Kanuni Sultan Süleyman ve Osmanlı Malta İlişkileri” konferansı gerçekleşti.

GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansta Prof. Dr. Arnold Cassola, son kitabı ‘Muhteşem Süleyman ve Malta 1565’ isimli eserinde Arnold Cassola  1564-1566 yılları arasındaki Osmanlı kayıtlarını temel kaynak olarak kullandığını belirtti. Prof. Dr. Cassola, “Bu kaynaklara aynı zamanda Osmanlının Malta kuşatması sırasında Malta güçlerinde subay olarak görev yapan Balbi de Corregio’nun İspanyolca dilinde yazdığı günlüklerdeki notlarla da destekledi. Bu eserde esas olarak diğer çalışmalardan farklı bir şekilde süreci Muhteşem Süleyman’ın perspektifinden görmeye ve anlatmaya çalıştım” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Arnold Cassola, “Kanuni kuşatma öncesi ne gibi hazırlıklar yaptı? Kuşatma esnasında hangi teknik gerekliliklere, günlük ihtiyaçları planladı ve hangi endişelerle hareket etti? Ayrıca kuşatma sonrasında nasıl davrandı? İstanbul savaşın yaşandığı Malta dan binlerce kilometre uzaktayken Sultan sahadaki askeri hareketliliği nasıl yönetti?  Kırım’dan Cezayir’e, Fas’tan Epir’e, Aetolya’dan  Akarna’ya , Anadolu’dan Makedonya’ya kadar devasa büyüklükteki imparatorlukta Malta kuşatması esnasında ortaya çıkan diğer sorunlarla nasıl baş etmekteydi?” diyerek kitabında Süleyman’ın eylem düşünce ve davranışlarına Anadolu (Asya) , Rumeli (Avrupa) , Mağrip (Kuzey Afrika) gibi çeşitli ve farklı bölgelere 1564 – 1566 yılları arasında göndermiş olduğu emirleri ortaya çıkararak akla takılan soruları cevaplamaya çalıştığını sözlerine ekledi.

GAÜN Fen- Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, Prof. Dr. Arnold Cassola’yı Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Yurtdışındaki Türkler ve Akraba Toplulukları Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Prof. Dr. Arnold Cassola’nın son çıkan Süleyman adlı eseri ve Malta kuşatmasını anlatan yayınlarıyla dünya çapında tanınmış bir tarihçi. Profesör yeniçağ tarihine yeni bir bakış açısı getiriyor. Bu vesileyle bu büyük deneyimi öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimizle paylaşmasını sağlamak bizim için büyük bir mutluluk” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER