USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Yıldırım: Herkes istifa etsin ben de edeyim

TBMM Başkanı ve AKP İstanbul adayı Binali Yıldırım, "Benim bir teklifim var; bütün seçime girecekler bulundukları görevleri bıraksınlar. Meclis bu düzenlemeyi yapsın, o zaman bu tartışmalar da sona ersin. Buyursun herkes istifa etsin, biz de edelim.&

Yıldırım: Herkes istifa etsin ben de edeyim
10-01-2019 17:15
Google News
 

TBMM Başkanı ve AKP İstanbul adayı Binali Yıldırım, "Benim bir teklifim var; bütün seçime girecekler bulundukları görevleri bıraksınlar. Meclis bu düzenlemeyi yapsın, o zaman bu tartışmalar da sona ersin. Buyursun herkes istifa etsin, biz de edelim." dedi.

TBMM Başkanı Yıldırım, Siyasi Partiler Kanunu'nun 24. maddesinde, özetle, “Eğer Meclis Başkanı tekrar milletvekili olmak için seçime katılırsa, bu Anayasa’nın 94. maddesindeki kısıtlama geçersizdir.” denildiğini söyledi. Maddede, “Belediye başkanlığında aday olursa aynı durum mevcuttur” denilmediğini belirten Yıldırım, “Anayasanın 94. maddesi ve diğer kanunları bir arada düşündüğümüzde, hukuki açıdan Meclis Başkanının aday olmasında herhangi bir sorun ve sıkıntı yok. Zaten tartışma da burada değil, tartışma Anayasanın 94. maddesine göre, siyasi faaliyetler yapılır mı? Yapılmaz. Bizim yaptığımız bir siyasi faaliyet yok, seçim bir siyasi faaliyet değil. Seçim; ‘aday olduğumuz işle ilgili vatandaşlara ne yapacaksınız, ne edeceksiniz, niye aday oldunuz’ bunu anlatmaktır. Ben işin mahiyeti olarak soruyorum; eğer Meclis Başkanı bağımsız bir üyeden seçilseydi, ne olacaktı, ona ne diyecektik?” değerlendirmesini yaptı.

“HUKUKA UYMAYACAK HİÇBİR İŞİN İÇERİSİNDE OLMAM”

TBMM Başkanı Yıldırım, yapılan tartışmaların siyasi olduğunu, hukuki altyapısının olmadığını ifade ederek, Anayasanın 79. maddesinin, bir yere aday olunduğu zaman, bu konudaki itirazların, anlaşmazlıkların çözüm yerini Yüksek Seçim Kurulu (YSK) olarak gösterdiğine dikkati çekti. Yıldırım, “Bizimle ilgili Anayasa bakımından hukuksuzluk iddiası varsa, bunların merci YSK’dir. YSK de önüne konu geldiğinde kararı verecektir. Bunun dışındaki tüm değerlendirmeler siyaseten bizi yormaya yöneliktir. Ama ben ne yaptığımı biliyorum. Ben hukuka saygısızlık edecek, hukuka uymayacak hiçbir işin içerisinde olmam.” dedi.

“TBMM Başkanı olarak diğer adaylardan farkınız olacak mı? Nasıl bir kampanya yürüteceksiniz?” sorusuna Yıldırım, şu yanıtı verdi:  “Seçim meydanında belediye başkanlığı için yarışınca, belediye başkanı
mı avantajlıdır yoksa dışarıdakiler mi avantajlıdır?

HERKES İSTİFA ETSİN BEN DE EDEYİM

Belediye Başkanı kendi makamında oturuyor ve o makam için yarışıyor. Bir başkası da dışarıdan gelip o makamı kazanmak için yarışıyor. Meclis Başkanının elinde hiçbir imkan yok, bütçesi yok, seçimde harcayacağı tek kuruşu yok. İcracı bir makam değil, itibari bir makamdır, onun dışında hiçbiri şeyi yok ama bir belediye başkanı her şeyi yapar, her türlü imkanı elinin altında mevcuttur.  Benim bir teklifim var; madem öyle bütün seçime girecekler, bulundukları görevleri bıraksınlar. Meclis bu düzenlemeyi yapsın, o zaman bu tartışmalar da sona ersin. Buyursun herkes istifa etsin, biz de edelim. Bir çağrı yapıyorum. milletvekilleri de ayrılsın, belediye başkanları da ayrılsın, bakanlar da ayrılsın. Kim varsa yeni bir seçime giren, madem eşitsizlikten bahsediyoruz, herkes ayrılsın. Niye bir noktaya yoğunlaşıyoruz.”

Yıldırım, “İlk önce kim istifa edecek?” sorusu üzerine, “Hep beraber, aynı anda.” ifadesini kullandı.  “Ekrem İmamoğlu Beylikdüzü Belediye Başkanlığı’ndan, siz de Meclis Başkanlığı’ndan mı istifa edeceksiniz?” sorusuna ise Binali Yıldırım, “Ben isimler için konuşmuyorum. Mecliste de belediye başkanlığına aday olanlar var. Onlar da ayrılacak, herkes ayrılacak. Seçime giren ve şu anda kamuda bir
pozisyonu olan herkes görevinden çekilecek, o zaman hiçbir tartışma kalmaz. Kaldı ki tartışılacak bir konu yok. Türkiye bir hukuk devleti. Hukukun verdiği bir imkandan, ‘birilerinin hoşuna gitmedi’ diye vazgeçecek değiliz, kusura bakmasınlar.” karşılığını verdi.

(Sözcü)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü