USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

GTO Başkanı'ndan AKP’li Özhaseki’ye tepki!

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), temmuz ayı olağan meclis toplantısında gündem yabancıların bölgenin sosyo ekonomik geleceğine etkileri oldu.

GTO Başkanı'ndan AKP’li Özhaseki’ye tepki!
29-07-2021 14:33
Google News

“Suriyeliler olmazsa Gaziantep sanayisi çöker” açıklaması yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’ye Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım’dan sert cevap geldi. Yıldırım, "Başarımız geçici korumamız altında olan sığınmacıların sırtından değildir. Suriyeli kardeşlerimizin hiçbir katkısı yok diyemeyiz ancak 'sanayiyi onlar ayakta tutuyor' ifadesi inanıyorum ki yanlış bilgilendirme neticesinde söylenmiştir” dedi. Yıldırım, Suriyeliler için ülkelerine dönme vaktinin geldiğini de belirtti.

‘Geçici Koruma' altında bulunan yabancıların bölgenin sosyoekonomik geleceğine etkilerinin tartışıldığı Gaziantep Ticaret Odası Olağan Toplantısı'nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki'nin açıklamasına değindi.

“Gaziantep gibi bir sanayi kenti olan Kayseri'nin evladı Sayın Özhaseki de çok iyi bilir ki biz dün sanayi kenti olmadık. Başarımız geçici korumamız altında olan sığınmacıların sırtından değildir” diyen Yıldırım, “Sanayiyi onlar ayakta tutuyor ifadesi inanıyorum ki yanlış bilgilendirme neticesinde söylenmiştir. Başarımız, tarihi İpek Yolu üzerindeki şehrimizin köklü ticaret kültürüne, Antep Savunması'nda İmalat-ı Harbiye Fabrikası'nda kendi cephanesini üreten Tüfekçi Yusuf'a dayanmaktadır. Gaziantep 100 yıldır sanayi kentidir, kendi girişimcisi, kendi sermayesi, kendi emekçileri ile beraber 100 yıllar boyunca da sanayi kenti olmaya ve küresel ekonomide başarılara imza atmaya devam edecektir” dedi.

“KAPIMIZ AÇIK, GELİN İNCELEYİN”

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Turcay Yıldırım konuşmasının devamında ise şunları söyledi:

OSB'deki 240 bin çalışanın kaçı Suriyeli gelin bakın diyoruz. Bizim değerli siyasetçilerimizden duymak istediklerimiz merkezi bütçeden belediyelere ayrılan paya şehrimizde yaşayan Suriyeliler için de bütçe eklendiği, Hatay, Kilis, Şanlıurfa gibi bu yükü taşıyan şehirlere özel teşvikler uygulandığı yönünde açıklamalardır.

Gaziantep sanayisini onlar ayakta tutmuyor. Ama, önlem alınmazsa Gaziantep sanayisi için tehlike oluşturabilirler. GTO üyelerinin yaklaşık yüzde 10'u Suriye uyruklu firmalar. Ancak, bu firmalar bizim üyelerimiz gibi devlete karşı yasal sorumluklar noktasında sıkı denetlenmiyor.

Ve bu durum maalesef haksız rekabete neden oluyor. Rekabet şartlarının eşitlenmesini istiyoruz. Herkes vergisini ödemeli, istihdamları kayıt altına alınmalı.

“ŞİMDİ DE AFGANLAR GELİYOR”

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik bir çözüm planı yokken, şimdi de Afgan sığınmacıların gündeme gelmeye başladığına işaret eden Yıldırım, bu konuda da şunları söyledi:

Geleceğin belirsizliği ne yazık ki toplumu artık fazlasıyla yormuş durumda. Çocuklarımıza miras olarak böyle bir sorun bırakmak istemiyorum.

Şehrimizdeki Suriyelilerin yaşlarına baktığımızda %30'u 14 yaş altında. Önümüzdeki 10 yılda, devam eden yıllarda ne olacak, bu süreci nasıl yöneteceğiz bilmiyoruz.

Bilmediğimiz için ne yazık ki mülteciler konusu içinden çıkılmaz devasa bir sorun olarak çocuklarımıza miras kalacak. Ama ben çocuklarıma böyle bir miras bırakmak istemiyorum.

Kültürel dokumuzun, demografik yapımımızın, güvenliğimizin tehlikede olmadığını bilmeye ihtiyacımız var.

“AB'NİN İLERİ KARAKOLU OLAMAYIZ”

Konuşmasının devamında Avusturya Başbakanı’nın ‘Afgan sığınmacılar için doğru yer Türkiye' sözlerine de değinen Başkan Tuncay Yıldırım bu konuda şu görüşleri paylaştı:

Bu sözler söylenebiliyorsa dış dünyanın bu sorumluluğu paylaşmaya niyeti yok demektir. Ama Türkiye Avrupa Birliği'nin ileri karakolu görevini üstlenemez. Eğer göç bir insanlık dramıysa bunu tüm dünyanın kucaklaması gerekir.

Afganistan'dan gelmesi muhtemel kitlesel göçe Suriye'den gelen göçteki gibi hazırlıksız yakalanmamak için ulusal bir plana ihtiyacımız var. Uluslararası fonlar ile güvenli bölgelerde geri dönüşleri için gerekli altyapı çalışmaları yapılmalı.

Artık geri dönüş sürecinin de başlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için Dünya Bankası ve uluslararası fonların yapacağı katkı ile terörden arındırılan bölgelerde barınma ve üretim merkezleri oluşturmalıyız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü