USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Gaziantep’te geliştirdi 5 milyon kişi oynadı

Gaziantep’te Türk girişimcinin geliştirdiği mobil oyun 170 farklı ülkede oynanıyor.

Gaziantep’te geliştirdi 5 milyon kişi oynadı
27-03-2021 17:29
Google News

Gaziantep’te Türk girişimcinin geliştirdiği mobil oyun 170 farklı ülkede oynanıyor.

Yapılan yatırımlar ve geliştirilen farklı oyun türleri sayesinde global pazarda her geçen gün kendini bir adım öne taşıyan Türk oyun sektöründe yeni bir başarı hikayesi Gaziantep’ten geldi. Gaziantep OSB Teknokent’te faaliyet gösteren Tenet Games’in geliştirdiği Get Rich! 3D sanal marketlerde 5 milyon kez indirildi. Tenet Games Kurucusu Murat Kul, katıldığı Supersonic Superstars yarışmasında büyük ödüle layık görülen üç oyundan ilki olarak 75 bin dolarlık büyük ödülü kazandı. Oyun şu anda Norveç, Danimarka ve Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinde en çok oynananlar arasında birinci sırada yer alıyor.

Türk oyun sektörü yeni girişimler sayesinde hem büyüyor hem de küresel pazardaki gücünü arttırıyor. Özellikle Türkiye’nin genç nüfusu ve mobil teknolojilerin yaygın kullanımı sürekli büyümeye imkân veriyor. Yapılan yatırımlar ve geliştirilen farklı oyun türleri sayesinde global pazarda her geçen gün kendini bir adım öne taşıyan Türk oyun sektöründe yeni başarı hikayesi Tenet Games’ten geldi. Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ve Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (GAOSB) iş birliği ile hayata geçirilen Gaziantep OSB Teknokent’te faaliyet gösteren Tenet Games tarafından geliştirilen Get Rich! 3D oyununun online marketlerde yer almasının ardından kısa bir süre içerisinde 5 milyon kere indirilerek büyük bir başarı elde etti.

Get Rich 3D isimli mobil video oyunu; araba yarışı konsepti, tekniği ve tasarımıyla oldukça önemli bir popülarite yakalayarak başta Amerika ve Avrupa olmak üzere 170 ülkede oynanıyor. Çıkış tarihi üzerinden 3 ay gibi kısa bir sürede bu başarıya ulaşan oyun 15 ülkede en çok indirilen ilk beş oyundan birisi olma başarısı gösterdi. Oyun şu anda Norveç, Danimarka ve Finlandiya’da en çok oynanan oyun olarak oldukça popüler durumda. Tenet Games Kurucusu Murat Kul, katıldığı Supersonic Superstars yarışmasında 75 bin dolar değerindeki büyük ödüle ilk layık görülen oyunun geliştiricisi oldu.

SANAL MARKETTE İLK SIRADA

Get Rich! 3D fikri nereden geldiğini anlatan Tenet Games kurucusu Murat Kul, simülasyon türünde oyunların online marketlerde yayınlanan (App Store) listelerde kolaylıkla üst sıralara yerleştiğini belirtti. Kul, “Türkiye oyun sektörü ile yeni gelişen teknolojiler ve sosyal medya platformları sayesinde gelişmeye devam ediyor. Ülkemiz dijital oyunlar konusunda yüksek bir potansiyele sahip. Bende oyun sektöründeki gelişmeleri ve trendler sosyal medya üzerinden takip ediyorum. Simülasyon türünde oyun yapmaya karar verince, gördüğüm videoları gözden geçirmeye başladım. Çok fazla online finans uygulaması reklamına denk geldiğimi fark ettim ve bunun doğasında bir Hyper Casual oyun olduğuna tanık oldum. Tüm yapman gereken iki tuşla alıp satmaktı. Hızlıca elimdeki assetleri kullanarak bir prototip yaptım ve SuperSonic’e CPI testi için gönderdim. Bu oluşum ilk başta 0,27$ gibi düşük bir CPI’ye sahipti ve bu durum Supersonic ekibinin dikkatini çekti. Get Rich’in pazarlanabilirlik potansiyelini fark ettiler ve birlikte çalışmak için hızlı bir şekilde Slack ile iletişime geçtiler” dedi.

HEDEF YENİ OYUNLAR TASARLAMAK

Dört yıl boyunca Brezilya’da inşaat mühendisi olarak çalıştığını, işinden arta kalan zamanlarda da mobil oyunları nasıl geliştirebileceği konusunda kendisini geliştirdiğini belirten Kul, “Tam zamanlı geliştiriciliğe geçeli sadece altı ay oldu. Hedefim geniş bir stüdyoya sahip olup midcore başlıklar tasarlamaya başlamak. Çoğunlukla bağımsız olarak çalıştım ve bazen tasarım ve illüstrasyon görevleri için serbest çalışan kişileri tuttum. Oyun tasarlamaya ilk başladığımda diğer birkaç yayıncı ile tıklama oyunu ve bulmaca oyunu başlıkları konusunda çalıştım. Atlantik Okyanusu’nda bir petrol platformu üzerinde çalışırken Postane adlı bir tıklama oyunu bile yayınladım. Tek bir geliştirici olsam da Supersonic ile birlikte çalışmak yanımda dev bir ekip olduğunu hissettirdi” dedi.

Oyunun elde ettiği başarıya değinen Kul, “2020 yılında ortaya çıkan pandemi nedeniyle insanlar evlere kapandı ve evden yapılabilecek şeyler listesine en üst sıradan giren şey para kazanmak oldu. Bu oyunda potansiyeli fark ettikten sonra SuperSonic ile oyunun da ismi olan, ‘Zengin Ol’ temasına uygun olacak şekilde geliştirdik ve oyunculara bu hissi vermekte belli oranda başarılı olduk. Kısa dönemde, bir oyun daha yayınlamak istiyorum ve yeni ekip arkadaşları arıyorum” dedi.

GENÇ GİRİŞİMCİLERİN DESTEKÇİSİYİZ

HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, “Üniversite bünyesinde teknoloji ve inovasyon alanında önemli çalışmaları hayata geçirmenin yanı sıra üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde genç girişimcilere de destek oluyoruz. Türkiye’de 209 üniversite var, lakin sadece 86 teknokent var ve bunların sadece 6’sı OSB’nin içinde. Biz de bunlardan birisiyiz. Bu organik ve güçlü bir iş birliği ile bu bağlamda hem sanayicilerimiz, hem öğretim elemanlarımız ve hem de girişimcilerimiz için mükemmel bir ekosistem oluştu. Tenet Games’in bu başarısı bunun en somut örneklerinden birisi olurken genç girişimcilerimize sağladığımız destek ve imkanların ne kadar doğru ve güzel sonuçlar verebileceğinin de önemli bir göstergesi oldu.”

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü