USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Antalya'daki zirveden sonuç çıkmadı...

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Antalya'daki görüşmesi sona erdi.

Antalya'daki zirveden sonuç çıkmadı...
10-03-2022 13:26
Google News

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Antalya'daki görüşmesi sona erdi.

Savaşın 15. gününde gerçekleşen tarihi zirveden sonuç çıkmadı. Lavrov, "Kiev'den beklenen hiçbir talep yerine getirilmedi" dedi. Kuleba ise "Lavrov’nun talepleri teslimiyet listesi gibi" ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba, Türkiye'nin arabuluculuğunda bugün Antalya Diploması Forumu'nda bir araya geldi.

Görüşmeye Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılıyor. İki ülke arasında savaşın başladığı tarihten bu yana gerçekleştirilen en üst düzey görüşme sonrası taraflar basın açıklaması gerçekleştiriyor. Tarihi zirve1,5 saat sürdü.

Taraflar, basın toplantısını ayrı ayrı gerçekleştirdiler.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un konuşmasından satırbaşları:

Çözüme yönelik her adımı destekliyoruz. Bizim tek isteğimiz bu temasların bir katma değeri olması. Bunun Ukraynalı mevkidaşlarımız tarafından bu temasların ana konunun dışına çıkılmaması taraftarıyız.

Bugün biz Türk meslektaşlarımızın insani konulardaki görüşlerini ve desteklerini aldık. Sahadaki askerlerimizle ilgili bilgi verdik.

Biz şunu teyit ettik. Her gün insani tahliye koridorları açık kalacak dedik. Buna dair güvenli yollar saptanacak dedik ve bunu da teyit ettik.

Belarus'taki son müzakerelerde bazı adımlar atıldı ve hukuki bir taslak hazırlandı. Ukraynalı meslektaşlarımız bunun üzerinde çalışıp bir cevap verecelerini söyledi. Belarus'taki müzakereler çok önemli, kağıt üzerinde kalmaması lazım. Avrupa kıtasında güvenliği sağlamak için bütün ülkelerin menfaatlerine uygun davranma konusunda mutabk kaldık.

Ukrayna'ya yurt dışından gelen silahların çok büyük bir tehlike yarattığını görüyoruz. Binlerce seyir füzesi aktarıldığını görüyoruz. Bu silahların nerelere yerleştirildiği konusunda bilgi talep ediyoruz. Ukrayna'yı Rusya'ya karşı tehdit olarak kullanan Batılı meslektaşlarımız bu taleplerimize yanıt veriyor. Bunun sivil havacılık için de tehdit olduğunu düşünüyoruz.

Başka bir ülkeye saldırmayı düşünmüyoruz, yeter ki onlar bize saldırmasınlar. Şu anda kurtarılan bölgede ortaya çıkan belgeler bu özerk cumhuriyetlere saldırının bu ay içerisinde hazırlandığını ortaya koyuyor. Elbette Pentagon'un Ukrayna'daki biyolojik labarotuvarlarda neler yaptığı konusu ciddi bir konu. Bunla ilgili elimize somut kanıtlar geçiyor. Yasaklanmış silahlarla ilgili çalışma olduğu açık.

Toplumsal kamuoyu algısı yaratılmaya çalışılıyor. Pek çok diğer yerde ben çok duygusal olarak bunun kullanıldığını görüyorum.

Ekonomik durum konusu bizim iç konumuz. Şu açık ki, Ukrayna'yı anti-Rus haline getirmeye çalışan Batı'dır. Batı çok net bir şekilde Ukrayna'da her seçimden önce Ukraynalılardan bir tercih yapmasını istedi. Batı yanlısı bir aday olduğunda Ukrayna anayasasına karşı gelerek, Ukrayna Anayasa Mahkemesi'nin üçüncü tur oylama kararı vermesini sağladılar.

Adım adım Ukrayna'yı Batı yanlısı deneysel bir enstrümana çevirdiler.

Nükleer silah bulundurmayan ülke statüsünden ayrılmaya karar verdiklerini öğrendik. Nereye füze yerleştireceğimize biz karar veririz dedi NATO. Bu yüzden biz kesinlikle Ukrayna'daki tutumumuzu, davranışlarımızı aklamak, anlatmak zorunda değiliz. NATO'lu ya da NATO'suz Ukrayna'nın militarize edilmesini kabul edemeyiz. Ukrayna'da Neo-Nazi bir devlet kurulmasına müsade edemezdik.

BM'nin temsilcileri böyle bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. ABD'li yetkililer bunu çok gizli bir şekilde yürüttüler. Devletler bu konuda, kendi toprakları dışında böyle faaliyetler yürütüyorlarsa bilgi vermek zorunda ama bunu yapmadı. Ukrayna'ya kim silah sokuyorsa, şunu bilmeliler. Bunun sorumluluğu ve sonuçları olacaktır.

Biz bütün tarihimizin bütün aşamalarında bu tip sorunları aştık. Emin olun ki biz krizden tamamen sağlıklı ve şuurlu bir şekilde çıkacağız. Batı kendi değerlerinden bahsettiği zaman arkasında bir şey olduğunu anlıyoruz. Batı'nın herkesi sattığını hatta kendi değerlerini de kolayca sattığını görüyoruz. Hiçbir zaman, hiçbir konuda Batı'ya bağımlı kalmayacağız.

PUTİN-ZELENSKİY GÖRÜŞMESİ MÜMKÜN MÜ?

Devlet başkanımız Putin temaslardan asla vazgeçmez. Bugün bu konuya değindik zaten. Sayın Kuleba bu konuyu hatırlattı. İlerleme sağlayacaksak buluşmaya hazırız dedim. Ukrayna hükümeti, sırf buluşmak için buluşmak istiyor. Kameralara oynuyor. Kiev rejimi, o cumhuriyetleri tamamen abluka altına aldığında da buluşalım dedi. Biz o zaman, 2019'da, dedik ki, bütün projelerimizi Kiev'e ilettik ama ilerleme kaydedilmedi. Onların bu yaklaşımı, her türlü sorunu çeşitli dış etkilerle farklı bir şekilde göstermek üzerine kurulu. Çok fazla böyle girişimleri oldu. Bunların hepsinin amacı dış etki yaratmaktı. Putin'in Zelenskiy'le buluşma konusunda tereddütü olmadığını söyledik. Ama bunun için ön hazırlık yapılmalı. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba ise kritik zirve sonrası açıklamalarda bulundu.

Dmitri Kuleba'nın konuşmasından satır başları şöyle:

Sayın Çavuşoğlu'na çok teşekkür ediyorum. Kolay olmayanı başardı. Rusya-Ukrayna arasındaki ilk temas oldu. Hem kolay hem zor bir görüşme oldu. Zordu çünkü ben de aslında elimden gelenin en iyisini yaptım. Diplomatik bir çözüm bulmaya çalıştım.

Mariupol'de bildiğiniz gibi havadan bombalamalar gerçekleşiyor. Bölgeler ateş altında. Ben buraya nasıl bir amaçla geldim? Toplantı insani bir koridorun açılması için gerçekleşti. Ancak maalesef Lavrov bu konuda bir taahhüt veremedi. Böyle bir konumda değildi. 24 saatlik bir ateşkes konusunu dile getirdik.

"İLERLEME KAYDEDEMEDİK" 

"Bu konuda ilerleme kaydedemedik. Rusya bu konuda karar verecek başka kişilerin olduğunu anlıyoruz. Çabalarımızı sürdüreceğiz. Ülkedeki insani sorunların çözülmesi için çabalarımız sürecek. Bu formatta yine görüşmeler yapabiliriz eğe çözüm söz konusu olursa.

Ukrayna'daki savaşın bitirilmesi için ben bu görüşmelere devam edeceğim, sivillerin acısına son vermek için devam edeceğim.

Müzakereler 1.5 saat devam etti. Sayın Çavuşoğlu gerçekten çok önemli bir arabuluculukta bulundu. 2 tarafı da konuşturmaya çalıştı. Ben buraya kendi vazifelerimle geldim. Görevim insani koridor oluşturmaktır. Mariupol en zor durumdaki kentimiz."

"UKRAYNA SADECE SAVUNMADA, SAVAŞI BİZ BAŞLATMADIK"

Lavrov'un Rusya'da yetkili kişilerle insani koridor hakkında bir çözüm bulabileceğini umuyorum. Rusya'nın bizim çocuklarımızı düşünerek, ilaçlara ihtiyaçları olduğunu düşünerek 24 saatlik insani koridorun açılması için bir adım atacaklarını düşünüyorum. Biz şuan savaşı durduramayız çünkü Ukrayna sadece savunmada, savaşı biz başlatmadık.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Antalya'daki ateşkes zirvesi sonrası ilk açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da Rusya ve Ukrayna Dışişleri bakanlarının bir araya geldiği zirve için "Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz." dedi.
 
Çavuşoğlu, "Barışa ihtiyacın en fazla olduğu bu zamanda, Antalya Diplomasi Formu marjında Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba’yla üçlü formatta görüştük. Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesi. Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Fatih Karagümrük3333-5
17Hatayspor3233-8
18Gaziantep FK3231-15
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü