USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya-Ukrayna Savaşı yedinci gününde...

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının 7. gününde başkent Kiev'de patlama sesleri duyuldu.

Rusya-Ukrayna Savaşı yedinci gününde...
02-03-2022 09:44
Google News

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının 7. gününde başkent Kiev'de patlama sesleri duyuldu.

Rusya-Ukrayna savaşı, barış görüşmelerine rağmen devam ederken tüm dünya bölgeden gelecek olumlu bir haberi bekliyor. 

ABD Başkanı Joe Biden, ulusa sesleniş konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bedel ödemesi gerektiğini söyledi.

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş ilk haftasında. Rusya Savunma Bakanlığı, Herson kentinin tamamının kontrolünü ele geçirdiğini duyururken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ise "Bombalar, hava saldırıları ve füzelerle galip çıkamayacak" dedi. Öte yandan Rusya-Ukrayna heyetlerinin ikinci kez bugün toplanması bekleniyor.
 
İşte bölgeden son gelişmeler...

Rusya'nın Donbas operasyonu diye duyurduğu ancak sürpriz bir şekilde Ukrayna'yı kuşatmasının üzerinden tam 7 gün geçti. Bu süre zarfında Rusya'ya yönelik açıklanan yaptırımlar hız kesmeden art arda gelmeye devam ediyor. Rusya ve Ukrayna heyetlerinin ikinci görüşmeyi bugün gerçekleştirmeleri bekleniyor.

Şu ana kadar Rusya'ya yönelik kararlar arasında:

  • Apple, Nike ve Ford Rusya'daki satışlarını durdurdu.
  • Aynı zamanda Rusya dışında RT ve Sputnik uygulamalarına App Store'dan erişim kesildi.
  • Warner Bros, Disney ve Sony, filmlerinin gösterimini durdurdu.
  • Münih Filarmoni Orkestrası'nın birinci şefi Gergiev görevden alındı.
  • Rusya Google ve Meta'ya da tepki gösterdi.
  • Adidas, Rusya Futbol Federasyonu ile işbirliğini askıya aldı.
Lavrov: Üçüncü Dünya Savaşı, yıkıcı bir savaş olacak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'ya yönelik askeri harekat sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Üçüncü Dünya Savaşı, nükleer silahların kullanılacağı yıkıcı bir savaş olacak" dedi.

Lavrov öte yandan, Ukrayna’nın Rusya ile görüşmeyi ABD’nin isteğiyle ertelediğini ifade etti.

Peskov: Rus heyeti görüşmeye hazır ancak Ukrayna'nın katılıp katılmayacağı belli değil

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden ise en son yaptığı açıklamada, hava sahalarını Rus uçaklarına kapattıklarını duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Rus ekonomisine yönelik açıklamalarına yanıt veren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ekonominin ciddi bir darbe aldığını ancak ayakta kalacağını belirtti. Peskov öte yandan, Rus heyetinin bugün Ukrayna'yla müzakerelerin ikinci turunu yapmaya hazır olduğunu ancak Ukrayna tarafının katılıp katılmayacağının belli olmadığını kaydetti.

Ukrayna, Karadeniz'in kuzeybatısını deniz trafiğine kapattı

Rusya'nın yayın organı Sputnik, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın, Karadeniz'in kuzeybatısının deniz trafiğine kapatıldığını iletti. Haberde yer alan bilgilere göre, açıklamada, "Sivil deniz trafiğinin güvenliğinin sağlanması amacıyla Karadeniz'in kuzeybatısı Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından deniz trafiğine kapatıldı" dendi.

Lviv tren istasyonunda büyük yoğunluk

Rusya'nın açtığı savaş üzerine Ukrayna’dan Polonya’ya geçmek isteyenlerin merkezi haline gelen Lviv Tren İstasyonu’nda hareketlilik sürüyor. Savaş mağdurlarının akın ettiği istasyonda, çok sayıda gönüllü, durmaksızın sıcak içecek ve yiyecek ikramında bulunuyor.

Lviv ve çevre şehirlerden çok sayıda insanın işlerini bırakarak buraya geldiğini vurgulayan gönüllü Andrii Andriiuk, "Tüm bu insanlar sadece birbirlerine yardım edebilmek için buraya geliyor. Ayrıca farklı ülkelerden çok sayıda insan da buraya gelerek bize destek veriyor" ifadelerini kullandı.

22.00’den 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağının uygulandığı şehirde, çok sayıda kişi, geceyi istasyonun dışında yakılan ateşlerin çevresinde toplanarak geçiriyor.

Avrupa Parlamentosu'ndan Ukrayna'ya üyelik desteği

Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya-Ukrayna savaşı konusunda düzenlenen olağanüstü oturumda Ukrayna'nın AB üyeliğine destek veren karar tasarısını kabul etti.

Ukrayna Savunma Bakanı: Yeni Türk SİHA’ları Ukrayna’da

Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, ülkesine yeni bir grup Türkiye yapımı silahlı insansız hava aracının (SİHA) ulaştığını kaydetti. Reznikov Facebook’taki açıklamasında, “Ukrayna’ya yeni Bayraktar’lar geldi ve muharebe görevine başladılar” dedi.

 !#**h36464**#! 

Avrupa Komisyonu'ndan Ukraynalı sığınmacılara geçici oturum izni teklifi

Avrupa Komisyonu, Ukraynalı sığınmacılara oturma izni, istihdam ve sosyal yardıma erişim de dahil olmak üzere geçici koruma sağlamayı önerdi. Yeni mevzuat, sığınmacılara tüm üye ülkelerde aynı hakları tanıyacak.

Teklifin, yarın AB içişleri bakanları tarafından görüşüleceği ifade edildi.

Ukrayna Parlamentosu: Cesur kızımızı asla unutmayacağız

Ukrayna Parlamentosu'nun resmi Twitter hesabından paylaşılan bir tweette küçük bir kız çocuğunun savaşta öldürüldüğü belirtildi. Avrupa'ya seslenilerek paylaşılan tweette, "Gün aydın değil Avrupa, umuyoruz ki sabah kahveleriniz lezzetlidir. Biz iyi değiliz. Cesur küçük kızımızı asla unutmayacağız. Yapanları asla affetmeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Rusya, Herson şehrini ele geçirdiklerini açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Ukrayna'nın Herson şehrini ele geçirdiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna saldırısındaki güncel duruma ilişkin bilgiler paylaştı.

 !#**v1456&pl=false**#! 

Rus askeri birliklerinin, Ukrayna'da 1502 askeri altyapı tesisini imha ettiğini söyleyen Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 472 tank ve zırhlı araç, 63 çok namlulu roketatar, 206 top, 336 özel askeri aracın imha edildiğini bildirdi.

"savas-harita.jpeg"

Kiev'deki Ukrayna istihbaratının teknolojik tesisleri ve 72. Ana Psikolojik Özel Operasyon Merkezi'nin yüksek hassasiyetli silahlarla vurulduğunu belirten Konaşenkov, "Kiev'deki TV kulesi etkisiz hale getirilmiştir" ifadesini kullandı.

Konaşenkov, Tokmak ve Vasiliyevka yerleşim yerlerinin kontrol altına alındığını kaydederek, "Herson şehri kontrol altına alınmıştır. Bölge yönetimiyle Rus ordusu arasında, şehirdeki sosyal altyapıların çalışmaya devam etmesine yönelik müzakereler devam etmektedir" dedi.

'Müzakerelerin ikinci turu bu akşam gerçekleşebilir'

Sputnik'in bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Rusya ile Ukrayna arasında müzakerelerin ikinci turunun bu (Çarşamba) akşam gerçekleşebileceği belirtildi.

Zelenski: Tarafsız kalmak için zaman yok

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ülkesinde devam eden savaşa yönelik bir dizi açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek verilmesi çağrısını yineleyen Zelenski, "Tarafsız kalmak için zaman yok" dedi.

Dün Ukrayna'nın başkenti Kiev’deki televizyon kulesine gerçekleştirilen saldırıya ilişkin de konuşan Zelenski, "Rusya, tarihimizi silmeye çalışıyor. Rusya, Ukrayna'da bombalar, hava saldırıları ve füzelerle galip çıkamayacak" dedi.

Jitomir’de hava saldırısı: 2 ölü, 3 yaralı

Ukrayna’nın Jitomir kentinde dün akşam Rusya’nın düzenlediği bombardıman sonucu yerleşim yerleri ve bir doğum evi olduğu belirtilen tıp merkezi hasar gördü. Bombardıman sonucunda çıkan yangına Ukrayna Acil Durum ekipleri tarafından müdahale edildi. Yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları yapıldı. Yetkililer ilk belirlemelere göre 2 kişinin öldüğünü ve 3 kişinin yaralandığını belirtti.

Lukaşenko'dan harita ifşası

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun BM genel Kurulu'na hitap ederken gösterdiği haritada Rus birliklerinin Ukrayna içindeki ilerleyişi açıkça görüldü. Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Odessa'dan Moldova istikametine çekilen ok işareti, Rusya'nın hedefindeki bir sonraki ülkenin Moldova olacağı iddialarını gündeme getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü