Zarrab davasında flaş gelişme...

Zarrab’ın itirafçı olmasıyla Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılanmasına dönüşen davada, savcılık mahkemeye 'Kurulan şebekeden mali çıkar sağlayanlar listesi' sundu.

Gündem - 6 yıl önce

New York’ta Reza Zarrab davası olarak başlayıp, Zarrab’ın itirafçı olmasıyla Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılanmasına dönüşen davada, savcılık mahkemeye 'Kurulan şebekeden mali çıkar sağlayanlar listesi' sundu.

Savcılık listede verdiği isimlere ‘ek kişiler’ de olduğunu ise, dilekçeye koyduğu kritik bir dipnotla mahkemeye bildirdi.  Dipnotta, “Savcılık olarak, sunduğumuz liste duruşmada adı geçenlerden oluşuyor. şebekeye mensup başka isimler, şebekenin işini kolaylaştıranlar hakkında ise soruşturma devam ediyor” denildi.

İtirafçı Zarrab'ın ‘rüşvet verdim’ dediği AKP'li eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan dışında, yine AKP'den AB eski Bakanı Egemen Bağış da ‘İran yaptırımlarını delmek için kurulan şebeke sayesinde mali çıkar sağlayanlar’ listesine dahil oldu.

Listede kritik bir başka isim ise, AKP'li eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler oldu.

Savcılığın, davaya bakan federal Hakim Richard Berman'ın 10 Nisan'da yaptığı istek sonucunda mahkemeye sunduğu  ‘kurulan şebekeden mali çıkar sağlayanlar listesinde’ şu isimler yer alıyor;

Baris GulerEgemen BagisMohammad Reza Rajaeieh, a/k/a Mohammad RecaiSuleyman AslanReza ZarrabZafer Çağlayan

“ŞEBEKEDEN MALİ ÇIKAR SAĞLAYANLAR LİSTESİNDE” ASIL YARGILANAN ATİLLA'NIN ADI YOK

New York Güney Bölge Federal Savcısı Geoffrey Berman tarafından bugün sunulan listede ise, davada yargılanan asıl isim, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'ın adı bulunmuyor. Reza Zarrab, geçen aralık ayında New York'ta gerçekleştirilen duruşmalar sırasında “itirafçı” olarak verdiği ifadede,  Mehmet Hakan Atilla'nın kendisinden rüşvet almadığını açıklamıştı.

SAVCILIK KRİTİK BİLGİYİ DİPNOTTA VERDİ;“BU LİSTE DURUŞMALARDA ORTAYA ÇIKAN İSİMLERDEN OLUŞTU. SAVCILIK ŞEBEKEYE MENSUP OLAN VE İŞİNİ KOLAYLAŞTIRAN BAŞKA İSİMLERİ DE SORUŞTURUYOR…”

Savcılık dilekçesinde, mahkemeye Hakim Berman'ın isteği üzerine verilen şebekeden çıkar sağlayan kişiler ve kurumlar ile şebekenin işini kolaylaştıranlar listesine, çok kritik bir de dipnot koydu.

Dipnotta, dilekçede yer alan isimlerin, Aralık ayında görülen duruşmalarda ortaya çıkan isimler olduğu vurgulandı, şebeke üyesi başka isimler ve bunların faaliyetlerini kolaylaştıranlar hakkında Savcılık soruşturmasının ise devam etmekte olduğu vurgulandı. Dipnotta aynen şöyle denildi; “savcılık olarak, sunduğumuz liste duruşmada adı geçenlerden oluşuyor. şebekeye mensup başka isimler, şebekenin işini kolaylaştıranlar hakkında ise soruşturma devam ediyor” denildi. (This list is based on the trial testimony and exhibits, and the Government notes that its investigation of the scheme, its participants, and its facilitators remains ongoing.)

ŞEBEKENİN ÇALIŞTIĞI KURUMLAR

Savcılık cevabi yazısında, Zarrab'ın kurduğu ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delme şebekesinin faaliyetlerini gerçekleştiren kurumların listesi de ayrı bir başlık olarak yer aldı. Bu başlıkta, Halkbank ile birlikte Zarrab'a ait şirketlerin adları yer aldı. Liste dilekçede şöyle yer aldı;Halbank Royal Holding, including its subsidiaries and/or front companies Royal Denizcilik ve Endustriyei Madenler, Safir Altin Ticaret Ithalat Ihracat, Volgam Gida, Mars Kiymetli Madenler ve Gida, Centrica General Trading, Atlantis Capital General Trading, Durak Doviz, Duru Doviz, Tasbasi Doviz ve Kiymetli Madenler Ticaret,  ve diğerleri.

KURULAN ŞEBEKEDEN ÇIKAR SAĞLAYAN İRAN KURUMLARI VE BANKALARI

Savcılığın dilekçesinde kurulan yaptırımları delme şebekesinden çıkar sağlayan İran kurum ve bankalarına da ayrı ayrı başlıklar açıldı. Bunlar şöyle sıralandı;

Halkbank'ta fonları bulunan İran kurumları;İran İslam Cumhuriyeti hükümetiİran Merkez Bankasıİran Ulusal Petrol Şirketiİran Ulusal Gaz ŞirketiNaftirian ticaret şirketi

Şebekenin faaliyetlerini kolaylaştıran İran Bankaları ve bu bankalara bağlı şirketler;

Credit Institution for DevelopmentEghtesad Novin BankBank KeshavarziBank ParsianBank PasargadBank SamanBank Sarmayeh, including its front company Toseh TejaratCredit Institution for Development Eghtesad Novin BankBank KeshavarziBank Parsian

Kaynak: Sözcü

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Nakıboğlu'nun yeğeni Eda Akınal'a hapis şoku!

2018-04-12 17:00 - Asayiş

Glutensiz Bir Başka Kafe hizmete açıldı

2018-04-07 19:49 - Yerel

Gaziantep'te üniversite öğrencisi dövülerek öldürüldü!

2018-04-07 17:40 - Asayiş

Nevin Eruslu Palyatif Bakım ve Umut Evi açıldı

2018-04-10 18:36 - Sağlık

Gaziantep Kuzey Antep Yolu Viyadüğü Eylül'de bitecek

2018-04-10 10:30 - Yerel

İsmail, fazla bahşiş aldığı için öldürülmüş!

2018-04-10 21:40 - Asayiş

'Alo Fetva hattı' e-devlet'e taşındı

2018-04-07 07:57 - Gündem

Dr. Semir Beyaz, Sankonuk'ta

2018-04-09 18:26 - Sağlık

Atatürk'e büyük saygısızlık!...

2018-04-07 16:53 - Gündem

Şahinbey'de sürpriz konuk

2018-04-12 23:22 - Yerel

İlgili Haberler

Tuğrul Türkeş'ten Osman Kavala tepkisi

21:35 - Gündem

İmamoğlu, Paris Belediye Başkanı Hidalgo’yu ziyaret etti

20:43 - Gündem

Veli Ağbaba'dan Ali Erbaş'a makam aracı tepkisi

20:07 - Gündem

Erdoğan'ın eski metin yazarı cemaatleri övmeye doyamadı

19:52 - Gündem

Erdoğan'dan, İsrail'le ticaret açıklaması

19:20 - Gündem

Günün Manşetleri

Tuğrul Türkeş'ten Osman Kavala tepkisi

21:35 - Gündem

Veli Ağbaba'dan Ali Erbaş'a makam aracı tepkisi

20:07 - Gündem

Erdoğan'ın eski metin yazarı cemaatleri övmeye doyamadı

19:52 - Gündem

Saadet Partisi'nin 'iki yüzlü ekonomi' şarkısı gündem oldu

18:43 - Ekonomi

CHP'den MEB önünde 'yeni müfredat' protestosu

12:21 - Eğitim