?>

Z kuşağı anketinden Erdoğan'a kötü haber!

BUPAR Araştırma Danışmanlık'ın anketine katılan gençlerin yüzde 65’i Millet İttifakı'na oy vereceğini söyledi.

Siyaset - 4 yıl önce

 

BUPAR Araştırma Danışmanlık'ın anketine katılan gençlerin yüzde 65’i Millet İttifakı'na oy vereceğini söyledi. Cumhur İttifakı'nın oranıysa yüzde 23 olarak belirlendi.

Türkiye'de gelecek seçimlerin en önemli belirleyicilerinden biri olması beklenen Z kuşağı, 1997 ile 2012 yılları arasında dünyaya gelenleri temsil ediyor. 24 Haziran 2018'deki seçimlerde Z kuşağının toplam seçmen içindeki payı yüzde 7'yken, 2023'te bu oran en az yüzde 16 olacak.

Bu kuşağa ilişkin yapılan araştırmalarda genel olarak maddi olanaksızlıklar ön plana çıkıyor. Sokak röportajlarında en çok, "Telefonunu çıkar" ifadesiyle özdeşleşen ve AKP'li olduğunu söyleyen vatandaşlar ile gençler arasındaki tartışmalar dikkat çekiyor.

BUPAR Araştırma Danışmanlık, 17-24 yaş arasındaki 2 bin 780 kişiyle yüz yüze yaptığı araştırmayla gençlerin Türkiye’nin gündemindeki sorunlara ilişkin bakış açılarına yer verdi. Buna göre AKP politikalarına destek her geçen gün azalıyor. 

Cumhuriyet gazetesinden Sena Tufan'ın haberine göre   ilk defa oy kullanacak seçmenlerin yüzde 65’i Millet İttifakı’na oy vereceğini söylerken, Cumhur İttifakı’na oy verecek yeni seçmen oranı yüzde 23 oldu. Yüzde 12’si ise diğer partiler ve ittifak dışı partilere oy vereceğini belirtti.

'YENİ BİRİ CUMHURBAŞKANI OLSUN'

“Yapılacak ilk Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar seçilmesini mi istersiniz yoksa yeni biri mi cumhurbaşkanı olsun?’’ sorusuna verdikleri yanıtla gençler, değişimden yana olduklarını, yeni bir cumhurbaşkanı istediklerini ortaya koydu.

Gençlerin yüzde 72’si “yeni biri cumhurbaşkanı olsun” derken yüzde 20.5’i “Recep Tayyip Erdoğan olsun” dedi. Yüzde 7.5’lik bir kesim ise “Kararsız” olduğunu belirtti.

'EKONOMİ DAHA KÖTÜ OLUR' DİYENLERİN ORANI YÜZDE 75

Araştırmaya katılanların yarısı “Gelirim giderimi karşılamıyor, eski birikimlerimi harcıyorum’’ derken, gençlerin yüzde 30’u ailesinden yardım alarak geçindiğini belirtti. “2022’de sizin ekonomik durumunuz ile ülkenin ekonomik durumu nasıl olur’’ sorusuna, “Daha kötü olur’’ diyenlerin oranı yüzde 75. “Kendinizi genel olarak mutlu hissediyor musunuz’’ sorusuna ise yüzde 70 “hayır’’ yanıtını verdi.

“Yurtdışında okumak ister misiniz’’ sorusuna yanıt veren lise öğrencilerinin yüzde 77’si “Evet’’ derken, yüzde 12’si “Hayır’’ yanıtını verdi. Yüzde 11’i ise ‘Şu anda karar veremiyorum’ dedi. Üniversite öğrencilerinin yüzde 71’i “Dünya genelinde ülkemizdeki üniversitelerin kalitesi ve saygınlığı azalıyor” derken yüzde 9’u ise “Dünya genelinde ülkemizdeki üniversitelerin kalitesi ve saygınlığı artıyor” yanıtını verdi. 

'GEZİ DAVASI SİYASİ'

Gezi eylemlerinin demokratik bir hak kullanımı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 40 iken, 15 Temmuz darbe girişiminin dış güçlerin organizasyonu olduğunu düşünenler ise yüzde 20’de kaldı. Gezi Davası’nda açıklanan kararları doğru ve hukuki bir karar olarak değerlendirenler yüzde 20, “Siyasi bir karardır’’ diyenlerin oranı ise yüzde 40 olarak kayda geçti.

SIĞINMACI POLİTİKASI ELEŞTİRİSİ

Gençlerin yüzde 90’ı sığınmacıların ülkelerine dönmeleri gerektiğini ve vatandaşlık verilmesinin doğru bulmadıklarını belirtti. Konut alan yabancılara vatandaşlık verilmesine de yüzde 90’ı karşı çıktı. Gençler, ‘’İktidarın Suriyeli ve Afgan politikalarını destekliyor musunuz?’’ sorusuna yüzde 9 oranında ‘Evet’, yüzde 85 oranında ‘Hayır’ yanıtını verdi. 

Haftanın Öne Çıkanları

Ekonomi medyasının başarı ödülleri verildi

2022-06-09 15:47 - Ekonomi

Yerli ve milli traktör hayal oldu!

2022-06-10 11:37 - Gündem

Evinin bahçesinde bira içen kadınlara gerici saldırı!

2022-06-08 20:24 - Gündem

AKP'li vekil: Memurlar devlete yük oluyor!

2022-06-12 15:38 - Siyaset

“YouTube’dan izledim camide içki içiyorlar”

2022-06-09 19:53 - Gündem

‘Sürtük’ anketinde şok eden sonuç!

2022-06-07 08:29 - Gündem

CHP'li Kaplan'dan doğalgaz ve nöbetçi noter çağrısı

2022-06-08 18:15 - Siyaset

AKP ve MHP'den CHP'ye katılım...

2022-06-10 21:22 - Siyaset

Akit, bu kez Ebrar Karakurt'u hedef aldı!

2022-06-10 20:19 - Gündem

Sedat Peker'den kendisini eleştiren gazeteciye yanıt

2022-06-05 20:57 - Gündem

İlgili Haberler

CHP'deki 'butlan' YDK'si Gökhan Günaydın'ın tedbirini kaldırdı

12:06 - Siyaset

Özgür Özel: CHP bugün AKP'nin işgali altındadır!

10:22 - Siyaset

CHP Bursa İl Başkanı Yeşiltaş görevden alınma kağıdını yırttı

10:03 - Siyaset

Özgür Özel'den demokrasi nöbeti çağrısı: Darbeye teslim olmayacağız!

19:17 - Siyaset

MHP Gaziantep'ten Bahçeli’ye hediye

00:00 - Siyaset

Günün Manşetleri

CHP lideri Özgür Özel'e, Ulus Hali'nde sevgi seli...

16:17 - Gündem

İBB Kültür AŞ Genel Müdür Yardımcısı Erhan Karaal, evinin önünden kaçırıldı!

14:05 - Asayiş

CHP'deki 'butlan' YDK'si Gökhan Günaydın'ın tedbirini kaldırdı

12:06 - Siyaset

CHP Bursa İl Başkanı Yeşiltaş görevden alınma kağıdını yırttı

10:03 - Siyaset

Mutlak butlan yönetiminden yeni ihraç kararları...

17:30 - Siyaset