?>

YÖK, doktora öğrencilerine asgari ücreti çok gördü, hayalleriyle oynadı

YÖK 100/2000 projesi mağduru M.B. “YÖK Başkanı Erol Özvar’a defalarca ‘Sizin projenize dahil olmak için 2018’de sigortalı işimizi bıraktık, doktora yaptık. Şimdi ülkeye hizmet etmek istiyoruz. Neden kadro vermiyorsunuz?’ diye yazdık. Artık dayanacak takatimiz kalmadı, kims

Eğitim - 1 yıl önce

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2016 yılında doktoralı bilim insanı yetiştirme amacıyla başlattığı ve kadro sözü verdiği “YÖK 100/2000 Projesi” doktoralı öğrencilerin ve mezunların kâbusu oldu. Verilen burs miktarlarının asgari ücretin altında kalması çoğu 30’lu yaşlarında olan doktora öğrencilerinin, 12 bin TL burs ile geçim zorluğu çekmesine neden oldu. 2018 yılında YÖK’ün kadro vaat ettiği, 100/2000 doktora projesini kazananan ve memleketi Gaziantep’ten doktora yapmaya hak kazandığı Bursa Uludağ Üniversitesi’ne giden M.B. proje kapsamında verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle yaşadığı sıkıntıları gazetemize anlattı. M.B., “Ülkedeki en üst ilmi derece olan doktora seviyesine gelmemize rağmen açlıkla, parasızlıkla mücadele ediyorum. Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini yatıramadığım için eczane, kullanmam gereken raporlu diyabet ilaçlarını vermiyor” diye konuştu.

‘GERİ ÇEVRİLDİK’

M.B. sözlerine şöyle devam etti: “Düşük burs ücreti ile sigortasız bir şekilde hem doktora hem de akademide idari ve asistanlık yaptık. Dört yıl sonunda YÖK, verdiği aylık 3 bin 825 TL’yi (2022’deki burs ücreti) de kesti. İşverenler doktora mezununa uygun pozisyonları olmadığını söyleyerek her iş başvurumuzu geri çevirdi. Bir işte çalışmadığım için SGK yok. Ben diyabet ilaçlarımı alamıyorum ama aynı anda eczaneye gelen Suriyeli sığınmacı ilacını alarak tedavisini oluyor. 70 yaşındaki emekli babam her ay bana yardım etmeye çalışıyor. Engelli çocuğum dolayısıyla aldığım sosyal yardımı hiç dokunmadan olduğu gibi kiraya yatırıyorum.”

‘HAK ETTİK’

Tüm bu zorluklara karşın en fazla ulusal ve uluslararası yayın yapan araştırmacı olduğunu ifade eden M.B., “Kadro istiyoruz” dedi. Bir başka doktoralı Burak Saykal ise “2019’da girdiğim projede dört yıl boyunca yükümlülüklerimi yerine getirdim, bursum kesildiği için, özel sektörde çalışmaya başladım. İktisat alanında doktora yapsam da özel bir dil kursunda İngilizce eğitmeni olarak görev yapıyorum. Bize verilen sözlerin tutulmasını ve hak ettiğimiz kadroları istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

SANKO Üniversitesi birinci sırada yer aldı

2024-07-18 09:18 - Eğitim

Destici kızının işe alındığını doğruladı, maaşını açıkladı!

2024-07-17 21:14 - Gündem

Gazeteci Atilla Karaduman'ı sonsuzluğa uğurladık...

2024-07-21 19:26 - Yerel

Diyanet’in cuma hutbesi yine tepkilere neden oldu!

2024-07-20 09:45 - Gündem

Barış Alper Yılmaz, bir İngiliz devinin daha radarında!

2024-07-20 08:09 - Spor

ÖSO komutanlarından Alaattin Çakıcı'ya teknede ziyaret

2024-07-18 00:08 - Gündem

Gaziantep’li usta gazeteci Atilla Karaduman hayatını kaybetti!

2024-07-20 09:54 - Yerel

Mustafa Sarıgül'den video açıklaması

2024-07-17 20:09 - Gündem

51 kişiye mezar olan Furkan Apartmanı'nda isyan ettiren karar

2024-07-19 21:45 - Gündem

Dünyayı gezen Rus YouTuber Tatyana Ozolina Türkiye'de öldü

2024-07-23 14:38 - Dünya

İlgili Haberler

Hasan Kalyoncu Üniversitesi TEKNOFEST’te çifte ödül kazandı!

00:00 - Eğitim

Bakan Tekin'den skandal sözler: Feveran edeceğinize çocuğunuzu ucuz okullara gönderin!

11:30 - Eğitim

Dijital Görünürlük Atölyesi HKÜ Design Akademi’de gerçekleştirildi

00:00 - Eğitim

ABD’nin öncü Üniversitelerinden SNHU, GİBTÜ’yü ziyaret etti

00:03 - Eğitim

HKÜ’den Gaziantep’in spor ve gastronomi vizyonuna destek

00:48 - Eğitim

Günün Manşetleri

Öztürkmen: Bakan Tekin yüzbinlerce öğretmeni yüzüstü bıraktı

19:32 - Siyaset

Başarır: Artık davaların bittiğini, önümüze bakmamız gerektiğini söylemeli...

14:52 - Siyaset

Fatih Altaylı kurultay davasında ikinci perdeyi açıkladı!

14:39 - Gündem

Seçim kurulu kayyum Gürsel Tekin'in talebini reddetti!

12:19 - Gündem

İsrail ordusu Gazze'ye kara harekâtı başlattı!

09:57 - Dünya