?>

‘Yetersiz zam ilaç sıkıntısını derinleştirebilir’

Serkan Sarı: “İlaca yüzde 17 ila yüzde 35 oranları arasında zam yapılması gündemde. Yani görünen o ki ilaç, zam kıskacında. Hasta vatandaşlarımız ilaca ulaşmakta daha çok zorlanacak. Ulusal ilaç seferberliği başlatılmalı” dedi.

Sağlık - 10 ay önce

İlaç üreticilerinin yüzde 35 oranında zam isteminde bulunması, Sağlık Bakanlığı’nın ise buna karşılık yalnızca yüzde 17 oranında zam vermesi, sağlık sektöründe tartışmalara yol açtı. Konuya ilişkin olarak CHP Balıkesir milletvekili ve eczacı Serkan Sarı, İzmir Tabip Odası Başkanı Ceyhun Özyurt ve İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan’dan açıklamalar geldi.

Tuncay Sayılkan, "İlaca zam bizim talebimiz değil. Ama üreticilerin artan maliyetler ve işletme giderleri sonrasında zam istemleri var. Biz eczacılar ilaca ulaşımda sorun yaşanmasın ve tedaviler aksamasın diyoruz. İlaçta fiyatları en büyük alıcı konumundaki devlet belirlediği için sekiz aydır zam gelmiyor. Sekiz ayda başta personel giderleri olmak üzere hemen her şeye zam gelmişken ilaca zam vermeden devam etmek öncelikle üreticiler ve sonra tüm sektörü sıkıntıya sokacaktır" dedi. Serkan Sarı ise “İlaca yüzde 17 ila yüzde 35 oranları arasında zam yapılması gündemde. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verdiği zam oranı da yüzde 17. Yani görünen o ki ilaç, zam kıskacında. Diğer yandan, şirketler istedikleri zammı alamazsa zaten raflarda bulunması zor olan ilaçlara yenileri eklenecek. Hasta vatandaşlarımız ilaca ulaşmakta daha çok zorlanacak. Ulusal ilaç seferberliği başlatılmalı” dedi.

Ulaşılamayan ilaçların sayısı giderek artmakta olduğuna dikkat çeken Ceyhun Özyurt de “Kısır bir döngü üç kesimi zorluyor; hastalar ilaca ulaşamıyor, eczacılar hastanın ilacını bulmak için umarsızca çırpınıyor, hekim koyduğu tanının tedavisi için gereken ilacın bulunamayabileceği kaygısında şüphesinde. Sağlık anayasal ve evrensel bir haktır, sağlığın sürdürülmesinin sağlanması sosyal bir devletin temel görevidir” açıklamasında bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

2 gündür kayıp olan Narin’in son görüntüleri ortaya çıktı

2024-08-23 17:08 - Gündem

Kayıp Narin’in evinin yakınında kan lekeleri bulundu!

2024-08-25 20:31 - Gündem

Üniversitede İkinci Yılım filminin konusu ne? Üniversitede İkinci Yılım filminin oyuncuları kim?

2024-08-28 08:09 - Magazin

Ümraniye’de fabrikada yangın : 100 işçi tahliye edildi

2024-08-26 09:38 - Asayiş

Narin'i arama çalışmaları 6. gününde: 11 bin dönüm alan tarandı, 130 kişinin ifadesi alındı

2024-08-26 20:20 - Asayiş

Başkan Yılmaz'dan Antepfıstığına önemli çözüm önerisi

2024-08-28 19:24 - Yerel

Önce paylaşıldı sonra silindi: İşte ‘kovboy şapkalı’ TCMB Başkanı…

2024-08-27 19:09 - Gündem

Özgür Özel’den ‘ayrımcılık’ mesajı: ‘Dilara da Dilruba da bizimdir’

2024-08-28 23:08 - Siyaset

Erdoğan'dan, CHP'li Tuncay Özkan'a tazminat davası

2024-08-26 13:09 - Siyaset

Depremzedeye parayla çadır veren Kızılay şimdi de taşınmazları elden çıkarıyor

2024-08-25 05:39 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'de 1500 hasta kalp bekliyor

00:00 - Sağlık

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan 'yakarca sineği' uyarısı

13:08 - Sağlık

Alerjik hastalıkları olanlar için 'polen' uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın!

10:09 - Sağlık

Ağızdaki bakteri miktarı ne kadar mutlu olduğumuzu gösteriyor

00:00 - Sağlık

Prof. Dr. Aylin Gül uyardı: "Erken tanı hayat kurtarır!"

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

DİSK’e 'İmamoğlu' operasyonu

19:39 - Gündem

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Dutlulu’nun ilk icraat: Zeyrek’in kabrine vefa ziyareti

19:08 - Gündem

On bin işçi imza attı: 'Barajsız sendika, yasaksız grev' talebi Meclis'te

18:08 - Gündem

Ekonomistler Türkiye'nin rekor cari açığını değerlendirdi: 'Sevimsiz sinyaller artıyor

16:39 - Ekonomi

'5 kız çocuğu aynı anda intihar etti' iddiası: Bakanlıktan açıklama

16:38 - Gündem