Yeşil dönüşüm hibe destek programı başvuruları başladı

TÜBİTAK tarafından açıklanan hibe destek programı kapsamında firmaların yeşil dönüşümlerini sağlayacak olan yeşil dönüşüm hibe destek programı başvuruları Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’nde (GSO-MEM) alınmaya başladı.

Yerel - 3 hafta önce

TÜBİTAK tarafından açıklanan hibe destek programı kapsamında firmaların yeşil dönüşümlerini sağlayacak olan yeşil dönüşüm hibe destek programı başvuruları Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’nde (GSO-MEM) alınmaya başladı.

Yeşil dönüşüm konusunda TÜBİTAK’ın bölgemizdeki tek çözüm ortağı olan GSO-MEM’e yapılacak başvurular ile Gaziantep’te faaliyet gösteren firmalar 190 bin liraya kadar hibe desteklerinden faydalanma imkanı bulacak ve dönüşüm süreci GSO-MEM iş birliğinde yürütülecek.

İki paket halinde sunulacak hizmetler kapsamında;

İlk etapta işletmelerin yeşil olgunluk seviyelerinin belirlenmesi, boşluk (GAP) analizlerinin yapılması, karbon ayak izlerinin hesaplanması, emisyon azaltım stratejilerinin belirlenmesi ve yeşil yol haritalarının hazırlanması sağlanıyor.

Hazırlanacak yeşil yol haritaları ile KOBİ’lerin yeşil dönüşüme yönelik araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik projeleri oluşturmaları ve bu projelerinin finansmanı için Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında TÜBİTAK’ın açacağı diğer çağrılara başvurmaları amaçlanıyor.

Devamında ise birinci hizmet paketini alan veya halihazırda yeşil yol haritası olan KOBİ’lere, yeşil yol haritalarının uygulanması sürecinde mentörlük hizmeti veriliyor.

TSE TARAFINDAN EN GENİŞ KAPSAMLI ONAY

GSO-MEM, yeşil dönüşüm konusunda elde ettiği başarı ve tecrübesini en üst düzeyde belgelendiriyor. Bu kapsamda GSO-MEM’in yeşil dönüşüm konusunda yürütmüş olduğu çalışmalarda en geniş kapsamda doğrulanmış yazılım kullandığı TSE tarafından da onaylandı. Hesaplama, raporlama, belirsizlik analizi ve önemlilik değerlendirmesi kriterlerinin tamamını kapsayan bu doğrulama, uluslararası standartlarda (ISO 14064 ve GHG) yüzde 100 doğru hesaplama ve raporlama garantisi veriyor. Bu kapsamda yeşil dönüşüm çalışmalarının yürütüldüğü firmalara; Doğrulanmış hesaplama, Doğrulanmış rapor formatı, Doğrulanmış belirsizlik analizi, Doğrulanmış önemlilik değerlendirmesi yapılıyor.

55 FİRMA İLE YEŞİL DÖNÜŞÜM İŞ BİRLİĞİ

GSO Yönetim Kurulu Üyesi ve GSO-MEM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Koçak, aşama aşama bugünlere gelindiğini belirerek, GSO-MEM’in yeşil dönüşüm konusunda dünya standartlarında hizmet vermeyi başarabilen nadir kuruluşlardan birisi olduğunu ve bugüne kadar 55 firmanın karbon ayak izini ölçerek yol haritalarını belirlediğini kaydetti.

Gaziantep’te faaliyet gösteren firmalar için bu alanda standartlara uygunluk, teşvik ve destek imkanlarının sağlanması, uygulama alanları ile hazır bir paket sunduklarını kaydeden Koçak, kent sanayisinde yeşil dönüşüm farkındalığını sağladıklarını ve artık firmaların dönüşüm için eyleme geçmelerinin tam zamanı olduğunun altını çizdi.

AB Yeşil Mutabakat kriterleri kapsamında belirlenen takvimin işlediğini ve ilk etapta 2026 yılında başlaması planlanan sınırda karbon düzenlemesine az bir zaman kaldığını hatırlatan Koçak, firmaların yeşil üretime geçişini sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

HER ALANDA YEŞİL DÖNÜŞÜM

Gaziantep Sanayi Odası tarafından yürütülen yeşil dönüşüm süreçleri hakkında da bilgi veren Ali Can Koçak, şunları dile getirdi:

“Sanayimizi geleceğe hazırlamak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için yeşil ve dijital dönüşüm konusunda proje bazlı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda Sanayi Odası olarak 2019 yılında sanayide dönüşüm hamlesini başlattık. Dijital dönüşümle başlayan süreç, 2021 yılında ‘Verimlilik ve Yeşil Gelecek’ mottosuyla devam etti. 2022 yılında ise ‘Yeşil Gelecek’ temasıyla çalışmalarımıza hız verdik. Bu yıl da yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm çalışmalarımızı birleştirerek ‘İkiz Dönüşüm’ temasıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzde sanayimiz ve ekonomimiz açısından keskin bir dönemeç var. Ülkemiz ve şehrimiz en fazla ihracatı Avrupa ülkeleri ve ABD’ye yapıyor. Bu nedenle yeşil üretim ve buna bağlı olarak yeşil ihracat bir tercih değil artık işletmelerimiz için bir zorunluluktur. Bu rakiplerimiz için de böyle; ya onlar bizden önce hareket edip öne geçecek ya da biz onlardan önce hazırlıklarımızı tamamlayarak onların önüne geçeceğiz. Sınırda karbon düzenlemesiyle dış pazarda yeni bir evreye geçiyoruz bunun farkında olmalıyız.”  

Koçak, bugüne kadar yürütülen çalışmaları şöyle sıraladı:

“Gaziantep Sanayi Odası’nın öncülüğünde, Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, SANKO Üniversitesi, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odasının katılımıyla AB Yeşil Mutabakat Çalışma Grubunu oluşturduk.

Ülkemizin en büyük model fabrikası olan Gaziantep Model Fabrika’da yalın üretim, verimlilik ve dijital dönüşüm programları ile tasarruf ve verimliliği artırarak yeşil dönüşüme katkıda bulunuyoruz. 

Ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek yeşil OSB hedefiyle, Gaziantep Organize Sanayi Bölgemizin İklim Eylem Planı’nı ve kuruluşundan itibaren yeşil OSB olmasını hedeflediğimiz Ayakkabı Terlik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için yeşil OSB fizibilite çalışmasını gerçekleştirdik.

Yeşil enerji sertifikası alan ilk sanayi odası olduk. Odamız tarafından kullanılan elektrik enerjisi tümüyle yenilenebilir enerji kaynaklarından üretiliyor ve doğaya hiçbir karbon salınımında bulunulmuyor.”

FİRMALARA YERİNDE BİLGİLENDİRME

Yeşil dönüşüm konusuna; çevreci oluşu, ekonomiye katkısı ve alınan tedbirlerle beraber bir bütün olarak bakılması gerektiğini ifade Ali Can Koçak, açıklamasının son bölümünde, “Tüm sanayicilerimizi ve işletmecilerimizi sunulan desteklerden faydalanmak ve yeşil üretime geçişlerini sağlamak üzere Organize Sanayi Bölgemizde bulun GSO Mesleki Eğitim Merkezimize bekliyoruz. İş dünyamızdan gelen talepler doğrultusunda, uzman arkadaşlarımızı yönlendirerek kendi işletmelerinde bilgilendirme ve uygulama süreçlerini anlatıyoruz. Bunun için GSO Mesleki Eğitim Merkezimiz ile iletişime geçmeleri yeterlidir” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Şehitkamil'den 100 genç ile Samsun çıkarması...

2024-05-19 15:47 - Yerel

Demirtaş: Bana ceza verildi diye ‘Benden sonrası tufan’ demem

2024-05-18 10:45 - Siyaset

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş: Beni de öldürecekler!

2024-05-18 11:58 - Gündem

Nagehan Alçı: Biz o uçakta şarap içerdik!

2024-05-22 11:01 - Gündem

İran Cumhurbaşkanı Reisi kazada hayatını kaybetti!

2024-05-19 16:25 - Dünya

Emekli Orgeneral Çetin Doğan tahliye oldu!

2024-05-17 20:18 - Gündem

İmamoğlu'ndan Erdoğan'a 'Roma' cevabı

2024-05-21 14:37 - Siyaset

'Yerli ve milli' vakıflar AB fonu almış!

2024-05-19 09:02 - Gündem

Açlık sınırı 17 bin 756 lira, yoksulluk sınırı 61 bin 418 lira

2024-05-20 11:04 - Ekonomi

Eylem Tok ve ehliyetsiz oğlu hakkında kırmızı bülten kararı!

2024-05-23 11:45 - Asayiş

İlgili Haberler

CHP’li Meriç’ten bayram mesajı: Bayrama buruk giriyoruz

17:07 - Yerel

Başkan Umut Yılmaz, personelle bayramlaştı

19:21 - Yerel

CHP’li Meriç: Depremzedeye verilen eşya yardımı sözü tutulmadı!

17:23 - Yerel

GTO Başkanları Kurban Bayramı’nı kutladı

17:19 - Yerel

Başkan Yılmaz'dan Kurban Bayramı müjdesi

17:15 - Yerel

Günün Manşetleri

Ayşe Ateş'ten Akit yazarına sert tepki

21:26 - Gündem

Boğaziçi Köprüsü'ndeki SMA eylemine tutuklama

17:50 - Asayiş

Asgari ücretli bayrama açlık sınırının altında girdi!

17:48 - Ekonomi

Nihal Olçok’tan Bahçeli’ye çağrı

17:25 - Gündem

CHP’li Meriç’ten bayram mesajı: Bayrama buruk giriyoruz

17:07 - Yerel